Skocz do zawartości

Kuchnia indukcyjna czy gazowa?


Recommended Posts

59 minut temu, aaa123 napisał:

Zastanawiam się nad kuchenką indukcyjną lub gazową.

Co to za lokal?

domek? grzejesz CO i ciepłą wodę gazem? jeśli tak - może (?) warto myśleć o kuchence gazowej, chociaż płyta indukcyjna jest o niebo przyjaźniejsza w użytkowaniu!

Jeśli to mieszkanie w bloku i gaz ma być tylko do zasilania kuchenki gazowej - zrezygnuj z gazu, rozwiąż umowę o dostarczanie gazu - jedne opłaty eksploatacyjne będziesz miał z głowy - potem usuń wystające ze ścian kawałki rurek - będziesz miał więcej miejsca w kuchni - i kup sobie płytę indukcyjną!

Będziesz zadowolony tak jak i ja jestem, od ośmiu lat po zrezygnowaniu z gazu i po zainstalowaniu płyty indukcyjnej, nawet zasilanej z jednej fazy... Ideałem byłaby możliwość zasilenia "siłą", ale w mojej sytuacji to było nie możliwe... na jednej fazie też DOSKONALE da się żyć i gotować, smażyć itd

 

1 godzinę temu, retrofood napisał:

Ja optuję za indukcją bez względu na cenę paliwa.

Ja nie patrzę na te relacje cenowe... wygoda przede wszystkim, a oszczędności finansowe są przereklamowane...

A odchodzi - między innymi - sprzątanie tłustych osadów na meblach, ścianach (mimo używania wyciągu/okapu), które zawsze z kuchenką gazową są związane...

 

Wniosek - nie zastanawiaj się, instaluj indukcję!

Link do komentarza
2 godziny temu, retrofood napisał:

 

E tam, da się. Owszem, samo nie przyjdzie, ale dostawcy energii od dawna nie stawiają sprzeciwu.

Nie da się... Za dużo do przerobienia w instalacji w bloku - zarządca nie pozwala...

Jak mieszkałem w wieżowcu, to wyliczyli, że na pion mogą pozwolić na trzy podłączenia siłowe, bo na więcej nie pozwoli istniejąca instalacja... nie załapałem się w tej trójce - byli inni, szybsi ode mnie...:bezradny:

Link do komentarza
Dnia 29.01.2022 o 14:09, aaa123 napisał:

Witam.

Zastanawiam się nad kuchenką indukcyjną lub gazową.

Jakie różnice w rachunkach? Ma ktoś doświadczenie?

masz już gaz pociągnięty?

Bo jak nie masz gazu, to indukcyjna zawsze wyjdzie taniej, bo przy gazie dochodzi ci chociażby koszt położenia instalacji, abonament. 

W przypadku gdy gaz jest to indukcyjna i gazowa wychodzą podobnie. Z tym, że indukcyjna jest o wiele bardziej czysta, nie ma tłustego osadu w kuchni. Krócej się też gotuje.

Jedyny problem to instalacja elektryczna pod indukcję. Najlepiej trójfazowa. Jak jednofazowa, to nie włączysz na maksa wszystkich pól. No i przewody odpowiedniej średnicy, miedziane a nie cienkie aluminium z lat 70-tych.

Link do komentarza

Nowy dom budowany gaz będzie w łazience, siła jest w kuchni . Ale zastanawiałam się czy ciągnąć gaz do kuchni bo dzieli jedna ściana  około 6 m dodatkowej instalacji. Ale zastanawiam się ponieważ przy gazie syf choć podobno tańsze gotowanie niż prądem. Natomiast jest kuchnia łączona z salonem . Ma ktoś doświadczenie jak koszty wychodzą gaz a indukcja ?

Link do komentarza
  • 7 miesiące temu...

Dobrze że napisałaś

7 minut temu, Wiola-Wolna napisał:

Ja uważam

bo ja też tak uważałem do czasu, gdy odciąłem gaz i zainstalowałem płytę indukcyjną... i to jeszcze w duecie z czajnikiem elektrycznym :509:

I jakoś nie odczuwam brak ciepłych płynów, a pijam tylko bardzo gorącą herbatę, a koleżance-małżonce i czasem gościom parzę kawę z ubitym na piankę mlekiem w takim czymś:

obraz.png.97313b25b81a68a0dd9268b2175d7346.png

 

Na awarię zasilania w prąd jakieś sześć, siedem lat temu  zakupiłem takie coś:

 

obraz.png.5ab2dd08836692a86290a04ffe6328b0.png

 

https://allegro.pl/oferta/kuchenka-turystyczna-gazowa-polowa-4x-kartusze-10096257855?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=MDcyYjVmZGItMWFlMC00ODlmLWFhMzAtNjI2Mzk0Mzg4YTdjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=7eda6511-0bd8-4092-b998-2f1cfdd7ab10

 

Rozpakowana i rozpalona raz - na próbę... NIE UŻYTA AWARYJNIE ANI RAZU!

Link do komentarza
  • 3 miesiące temu...

To zależy od Twoich potrzeb. Kuchnia indukcyjna jest zazwyczaj droższa od gazowej, ale jej zaletą jest szybsze i bardziej precyzyjne gotowanie. Kuchnia indukcyjna jest też bardziej energooszczędna i bezpieczniejsza w użyciu. Jeśli jednak potrzebujesz większej mocy i szybszego gotowania, wybór może padnąć na kuchnię gazową.

Link do komentarza
  • 1 rok temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Liczyć na "niezniszczalność" paneli winylowych mógł tylko ktoś, kto nigdy nie miał gramofonu i nie słuchał płyt. Winylowych przecież. Byle czym się przecież rysują, nie tylko szafirową (bardzo twardy materiał) igłą.   Natomiast zupełnie innym materiałem jest laminat. I swoją opinie napisałem znając ten materiał. Kiedyś kuchenne meble były wykończane laminatem. Można też było kupować płyty laminowane, bez podkładu. Czyli tę wierzchnią strukturę, z której niektórzy robili nawet boazerię. Kawałki takiej płyty mam do dzisiaj, przydają się w domowym warsztacie. Jeśli nie będziesz sypał piasku pod nogi, to niełatwo je zarysować na podłodze.     To oczywiste, bo ich powierzchnia wody nie przepuści nawet przez tydzień, ale diabeł leży w szczegółach, czyli krawędziach, jak wcześniej wspominałem. Niby są zabezpieczane, ale nigdy nie wiemy czy nie ma tam jakichś nieciągłości i/lub mikrouszkodzeń Lepiej więc nie przekonywać się, że jednak są.  A woda wejdzie w najmniejszą mikro dziurkę, ale wyjść nią później nie chce. Takie wychodzenie pod postacią pary trwa później miesiące i lata. 
    • Tak tak wodę zbierać od razu bo jak będzie stała to wiadomo że żaden panel nie wytrzyma. Ja się jednak decyduje na panele.  
    • Prawda jest taka, że natychmiast po zalaniu trzeba brać za ścierki, ręczniki, czy też odkurzacz przemysłowy i zbierać wodę i maksymalnie wysuszać...
    • Wiem że jest opis ale co innego opis a co innego praktyka. Znajomy położył winyle w przedpokoju i się zdarły po niecalych 2 latach i też pisało że są niezniszczalne :-)   
    • No to masz przecież charakterystykę techniczną.   Panele podłogowe Dąb Wolta o klasie ścieralności AC5 wyróżniają się odpornością na stojącą wodę przez 24 godziny. Wygląd o strukturze synchronicznej, charakteryzuje się wyczuwalnym i widocznym układem słojów jak w prawdziwej desce. Zastosowanie v-fugi sprawia wrażenie osobnych desek i znakomicie odzwierciedla naturalną drewnianą podłogę. Dodatkową zaletą są krawędzie zaimpregnowane wodoodpornym lakierem chroniącym przed wnikaniem wody i zapobiegającym ich pęcznieniu. Do wykończenia górnej warstwy paneli została użyta technologia LLT anti scratch zapewniająca niezwykłą odporność na zużycie i mikrozarysowania, dzięki czemu stopień połysku lub matu, w zależności wykończenia pozostaje taki sam przez cały okres. Panele zostały pokryte specjalną warstwą antystatyczną zapobiegającą powstawaniu ładunków elektrycznych, odpowiedzialnych za elektryzowanie podłóg i tym samym gromadzenie kurzu. Podłogę z paneli Dąb Wolta można układać na powierzchni z wodnym ogrzewaniem podłogowym. Gwarancja wodoodporności przez 24 godziny   3 Myślę, że spokojnie spełnią Twoje potrzeby.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...