Witam,
byłem dziś zerknąć na budowę i zobaczyłem co poniżej. Czy takie pęknięcia skurczowe oraz nierówności na chudziaku są ok? Poza tym, co widać na zdjęciach, beton wygląda ok. Pęknięcia nie wydają się być głębokie, bardziej powierzchniowe. Nie rozmawiałem jeszcze z ekipą, najpierw chciałbym się poradzić. Ponadto wstawili jeden uszczerbiony pustak teriva. Na zdjęciu widok na sufit. Czy takie uszczerbienie należy wypełnić czy można zostawić? Poniżej zdjęcia. W przypadku pęknięć polecam powiększyć zdjęcia, lepiej widać.
Komentarz dodany przez Mateusz: Ja ostatnio kupiłem osuszacz i jestem bardzo zadowolony. Może nie jest to tani zakup, ale jak ktoś walczy z wilgocią w pomieszczeniu i grzybem to polecam Fersk Torr.
Dom jest przesunięty w kierunku północnym bo tam różnice w poziomie działki są nieco mniejsze. A ustawienie wynika z tego, że chcieliśmy aby ogród nie był widoczny z ulicy. Jeżeli chodzi o działki po lewej stronie to do nich aktualnie nie ma dojazdu
Przecież to zależy od warunków gruntowych - ja mam 15 cm powyżej poziomu chodnika na ulicy żeby nie robić schodów a taras mieć na poziomie ogrodu.
Więc słowo 'trzeba" jest zbyt kategoryczne
U autora postu występuje duża różnica wysokości na samej działce, na dodatek ma bardzo dziwnie dom ustawiony, więc tutaj poziom zero wyznaczałabym względem tego, jak spływa woda po opadach - i ulicą i z działek sąsiednich - aby nie lała się do garażu. Ale jak wyniesie garaż o 30 cm względem rzędnej 246,5 , to w sumie taras będzie miał aż 1,5 m nad ogrodem.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się