Buduje domek 180 metrów w kwadracie i tak myslę o tej pompie ciepła i panelach fotowoltaicznych. Warto to mieć? Koszty sa spore a nie wiadomo jak to będzie działało. Nie znam nikogo kto ma ten duet. Boje się troche uszkodzeń i pozaru, bo moc się tam wytwarza na dachu i tego że produkcja prądu i ciepła nie wysatrczy na nasze potrzeby. Czy jest sens montowania tego wszystkiego dla 4 osobowej rodziny z zastrzeżeniem ze mogę jeszcze zrobić ogrzewanie elektryczne. Dajcie znać co myślicie.
Witam. Dopytaj wykonawcy czy dał jakiś plastyfikator do wiązania w niskich temperaturach, taki wykruszenia się zdarzają. Poczekaj do wiosny, podszlifuj, wyrównaj i rób kolejne etapy prac jak podpowiadają wyżej. Po co iść w koszty, jeszcze się wykosztujesz przy budowie.
Pozdrawiam
Zgłoś
Witam serdecznie
Bardzo proszę o pomoc w doborze kotła na pellet.
Chciałbym skorzystać z dotacji na piec na pellet o podwyższonym standardzie. Wyczytałem, że ma być 5 klasy i emisja pyłu ma być mniej niz 20 mg/m3.
Niestety dom jest stary i jeszcze nie ocieplony ( tu też chce skorzystać z dotacji - lecz zaczynam od wyboru pieca)
Dom jest rozbudowany z domku z lat 50-tych i dobudowany garaż oraz piętro.
Poniżej przedstawiam powierzchnie do ogrzania.
Bardzo proszę o konkretne modele pieców, które Państwo używacie i nie ma z nimi problemów.
Niestety jestem laikiem i informacje, które zamieściłem mogą nie wystarczyć, więc jeżeli będzie potrzeba o więcej proszę piszcie.