Wybudowałem taki dom 8 lat temu - energooszczędny, ale nie pasywny - i wyszło mi mniej niż innym, którzy budowali w tym czasie tradycyjny dom.
Dom energooszczędny jest prostszy w architekturze i w konstrukcji, więc dużo na tym się oszczędza. Za oszczędności na konstrukcji budynku wykonałem instalację wentylacyjną i jeszcze GWC żwirowy.
Budowa domu energooszczędnego wcale więc nie kosztuje więcej niż domu tradycyjnego. Najwyraźniej komuś bardzo zależy na tym, aby ludzie tak właśnie myśleli. Nietrudno się domyślić dlaczego.
Drzwi zewnętrzne to nie tylko estetyka ale i techniczne aspekty. Drzwi muszą być szczelne, ciepłe i dźwiękochłonne. Moja żona uparła się na Aluhaus model Titus, dzisiaj się cieszę bo nie sądziłem, że jakość w stolarce drzwiowej jest tak ważna. Wcześniej myślałem, że tylko okna muszą być dobrej jakości i dom ocieplony, a drzwi również odgrywają dużą rolę. Te aluminiowe drzwi zewnętrzne, które mamy znacznie wpływają na zmniejszenie utraty ciepła szczególnie, że nie mamy wiatrołapu tylko wychodzi się od razu na salon. Szczelność jest tutaj niezmiernie ważna.
Stalowe, granitowe, syntetyczne, a nawet szklane - zlewozmywaki firmy Franke produkowane są dziś z wielu materiałów, w różnych rozmiarach, kształtach i kolorach. Dokonując wyboru powinniśmy kierować się nie tylko walorami estetycznymi czy ceną. Warto poświęcić nieco więcej uwagi materiałom, z których są produkowane, aby wybrać idealny model do naszej kuchni, najlepiej odpowiadający potrzebom domowników.
Pełna treść artykułu pod adresem: https://budownictwob2b.pl/wykanczanie/puls-branzy/17412-franke-radzi-jak-wybrac-zlewozmywak-ze-wzgledu-na-material
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się