Ciekawa sprawa, w artykule który przywołał demo jest napisane :
"Problem pojawia się natomiast przy budynkach usytuowanych nierównolegle lub o nieregularnych kształtach (na przykład z loggią czy zagłębieniem na okna). Wówczas ściana przy narożniku budynku znajdzie się bliżej granicy niż okno (drzwi). "
W 2008 r dostałem PnB budynku mieszkalnego. Ściana o długości ponad 20 m była w odległości 3 m od granicy. Ale miała 2 wnęki mniej więcej metr na metr. W tych wnękach były okna, w jednej 2 szt a w drugiej 2 szt oraz drzwi (do kotłowni). Okna doświetlały korytarz oraz łazienkę i Wc.
Oczywiście okna równoległe do granicy były w od niej w odległości 4 m ale poprzeczne oraz drzwi w odległości między 3 a 4 m. I bez problemu budynek przeszedł odbiór.
Tak jak pisałem pozwolenie było z 2008 r. Teraz może by nie przeszło. Nie wiem.
Robisz ze mnie klasyka... chyba...
zenek mógłby Ci to w mig wyjaśnić... chyba...
Oooo, - albo z jakimś księdzem pogadaj, jakimś doktorem nauk teologicznych...
Rozwiązanie takie że robisz to co zamierzasz i zobaczysz co z tego wyniknie.
W twoim przypadku i według nowego PB chyba to będzie zgłoszenie organowi administracji architektoniczno-budowlanej.
Bo jeśli to:
potem, zgodnie z przepisami, jeśli urząd nie zgłosi sprzeciwu w ciągu 21 dni, to można rozpocząć prace.
No i tyle, tu masz całość:
https://www.prawo-budowlane.info/prace-remontowe-zgodne-z-nowym-prawem-budowlanym-2020,540,material_prawo_budowlane.html
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się