Pytanie czy w sytuacji, gdy dopiero będę budował dom, to lepiej pójść w opcję bezpieczną, czyli dach + potem zamontować panele, czy jednak spróbować z opcją 2w1 i od razu zdecydować się na dach solarny? Pewnie gdyby dom juz stał, to wybrałbym panele, ale gdy buduję od 0, to chcę już coś pewnego i przyszłościowego. Zastanawiam się nad dachami typu sunroof, bo wyglądają estetycznie i koszty w przeliczeniu na lata spłacania, nie wydają się duze. No ale chętnie poznam opiinie
Niedługo zacznę budowę domu i muszę rozstrzygnąć pierwszą ważną decyzję: na jakie fundamenty się zdecydować? Do niedawna byłem przekonany, że wybiorę tradycyjny sposób, czyli ławę fundamentową. Jednak ostatnio znajomy zaczął mnie namawiać na płytę fundamentową. Czy warto wybrać takie rozwiązanie? Jakie są jego zalety, w porównaniu z typowym fundamentem? Czy muszę być przygotowany na dużo wyższe wydatki?
Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/stan-surowy/fundamenty-i-piwnice/porady/30756-kiedy-stosowac-lawe-a-kiedy-plyte-fundamentowa-jakie-sa-koszty-ich-wykonania
Hmm, a jak wyglądałoby porównanie kosztów panele vs dach solarny? SUNroof podaje kwoty takie jak 12 tys oszczednosci w skali roku (!), stąd pytanie czy to realne? I jeśli tak, no to zdecydowana przewaga dla "gotowych" dachówek aniżeli paneli. Z góry dzięki za odpowiedz ;)
Recommended Posts