Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry.

Niedozwolone jest używanie szlifierek kątowych, przy których cięcie następuje w wysokiej temperaturze niszcząc krawędź ciętą, a wydobywające się iskry wypalają powłokę, co w konsekwencji doprowadzi do powstania ognisk korozji w tych miejscach.
Blachy stalowe ocynkowane (blachodachówki, blachy trapezowe) powinny być cięte nożycami ręcznymi lub tzw. niblerami (nożycami skokowymi).
Tylko cięcie w ten sposób spowoduje, że krawędź cięta zostanie "zaciągnięta" warstwą cynku. Krawędzie należy zabepieczyć lakierem ochronnym dostępnym w zaprawkach z pędzelkiem czy sprayu.

 

zaprawka.jpg.262b9855cdd9b94b1ef483140a07da25.jpg

 

Blachodachówki cięte na wymiar:

 

 

blachodachowki.jpg

Edytowano przez Ekspert Pruszyński (zobacz historię edycji)
Link do komentarza

Możesz ciąć nibblerem - nasadką na wkrętarkę. Koszt takiej nakładki to kilkadziesiąt złotych. Kłopot z nibblerem jest tylko jeden: on tnie blachę w ten sposób, że odgryza maleńkie kawałki blachy, takie mikro mikro i rozsypuje je dokoła. Straszne paskudztwo. Warto kłaść więc pod blachę coś, żeby te szpilki stalowe móc pozbierać i tnąc przystawiaj od razu odkurzacz! Tak przynajmniej ja robiłem.

 

Tak łatwo się nadziać na te resztki, są ostre jak drzazgi, mają kształt półksiężyca  i są diabelnie twarde - jak stal. ;)

Edytowano przez PeZet (zobacz historię edycji)
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...