Czy są termometry ktore mierzą dokladnie bez uwzgledniania emisyjnosci materiału? Jeśli to dlugosc fali odpowiada temp. nie powinno byc problemu, byłaby słabsza emisja ale jednak o danej długości fali. Znaczenie miałaby czułość urządzenia i w skrajnym przypadku termometr nie zmierzyłby temp. korka ze wzgledu na slaby sygnał. Ale gdyby zmierzył to dokladnie.
jsupoma@gmail.com
W dobie koronawirusa niezwykle ważny stał się pomiar temperatury. Najlepiej, aby urządzenia mierzyły ciepłotę ciała bezdotykowo. Na rynku dostępne są pirometry oraz termometry na podczerwień. Czym się różnią?
Pełna treść artykułu pod adresem: https://budownictwob2b.pl/instalacje/baza-wiedzy/51096-conrad-electronic-jak-dzialaja-termometry-na-podczerwien
Dzień dobry,
Wczoraj zaniepokoiła mnie jedna sprawa. Kto jest z południa to widział wczorajszą pogodę. Podczas gdy temperatura była lekko na plusie spadło 10-12cm śniegu.
Aktualnie wykańczam swoje 70m2 z dachem o spadku 25% i utrzymuje w nim temperaturę ok 16*. W połowie jest sufit katedralny zamknięty na jętkach a na drugiej połowie jest strop belkowy. Całość zaizolowana wełną 30cm, tylko w pomieszczeniu technicznym jest 15cm. Na dachu jest blachodachówka z pokryciem HPS200, to nie jest 100% połysk ale jest dość gładka.
Po jakiejś godzinie od zakończenia opadów śnieg zaczął się zsuwać z dachu. Jakieś 70% zsunęło się od strony nawietrznej a z drugiej może z 15%. Na innych dachach w okolicy śnieg raczej leżał ale większość dachów to spadek powyżej 40% więc i pokrywa śniegu mniejsza.
Czy to możliwe , że śnieg spadał przez mostki termiczne w ociepleniu stropu i dachu? Połowę robiłem sam więc się bardzo starałem, resztę robił fachowiec.
Jeśli to nie mostki to połączenie różnych zbiegów okoliczności?
Wcześniej śnieg leżał raczej dość długo i nic niepokojącego się nie działo, wręcz obserwowałem inne dachy i widziałem mostki u innych.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się