Skocz do zawartości

Jak zrobić napęd do przegarniacza rusztu kotla?

Recommended Posts

Napisano

Witam!
Chcialbym wykonać napęd do odpopielacza kotla - czy jestem w stanie  zmieścić sie w jakieś nie duzej kwocie?

Chcialbym móc ustawiac;
-odstęp czasu od kolejnych przerusztowań np. Co 3 godziny
- kąt obrotu silnika/powrot np. 30stopni w prawo i 30 stopni powrot w lewo
- blokade przed przeciążeniem np. do 10kg - jesli w piecu jest jeszcze zbyt duzo opalu to silnik nie bedzie na sile przerusztowywal a nastepna proba odbedzie sie za kolejne 3 godziny.
- dobrze jesli w kazdej chwili można by odpopielic także ręcznie lub np. Naciskajac na guzik

Jakich części powinienem uzyżyć do takiego napędu; sterownik, silnik itd.?

Proszę o pomoc,
Pozdrawiam

20190303_003323.jpg

Gość mhtyl
Napisano

Pytanie zasadnicze, po co?????

To jest zbyteczne i niepotrzebne.

Napisano
1 godzinę temu, mhtyl napisał:

Pytanie zasadnicze, po co?????

W kotlach ds jest to bardzo przydatna funkcja.

1 godzinę temu, mhtyl napisał:

To jest zbyteczne i niepotrzebne

A zbyteczne to sa takie wpisy

Gość mhtyl
Napisano
11 minut temu, pawstone napisał:

W kotlach ds jest to bardzo przydatna funkcja.

Pokaz mi które kotły mają elektryczne przegarniacz rusztu, bo o tym jest mowa, a że ta funkcja przegarniacza rusztu jest przydatna to nie musisz mnie uświadamiać.

14 minut temu, pawstone napisał:

A zbyteczne to sa takie wpisy

Kolego, nie bądź nie miły, bo jak chcesz to ja też mogę Ci się odwzajemnić, tym bardziej że piszesz że pożal sie boże, polskich znaków nie umiesz używać?

Gość mhtyl
Napisano

Ja widać, zainteresowanie jest przeogromne, wpisów tysiące na temat cudownego rozwiązania elektrycznego przegarniacza, ale tak to jest jak się chce Eurekę odkryć :) 

Zadałem pytanie "Pokaz mi które kotły mają elektryczne przegarniacz rusztu, bo o tym jest mowa, a że ta funkcja przegarniacza rusztu jest przydatna to nie musisz mnie uświadamiać" na które nie otrzymałem odpowiedzi  do dziś i nie otrzymam bo nie ma czegoś takiego.

Gość mhtyl
Napisano
12 minut temu, MrTomo napisał:

Jak mu to potrzebne to niech robi.. :-)

Sęk w tym, że on nie wie jak to zrobić i po całym necie zadaje to samo pytanie.

:icon_biggrin:

Gość mhtyl
Napisano

No, kolego pawstone jak już zdobyłeś wiedzę jak zrobić ten elektryczny przegarniacz to pochwal się. Jeżeli rozwiązanie będzie dobre zwrócę Ci honor. Jestem na prawdę ciekawy tego rozwiązania.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Po układzie rurek tak pomyślałem... A co to jest inhalator najprościej wyjaśni woojek Google, albo jakaś inna AI...
    • Dawno nie wchodzilam na Forum, i tu troche sie pozmienialo, juz myslalam, ze nie uda mi sie zalogowac. Ostatnio tez nader rzadko zagladalam na dzialke, wszystko niezle pozarastalo. Warzywnik jest piekny      Truskawki robia co moga, ale to juz chyba ich ostatni rok, bo po trzech latach podobniez nalezy posadzic nowe     Troche popielilam, bo siewki sosenek i brzozek mialy sie zbyt dobrze... Mam nadzieje, ze brama zarosnie powojnikiem i bedzie troche lepiej wygladac         Oprocz wiewiorek ktore tu mieszkaja, na dzialke zagladaja rowniez zajace i dziki.        Sasiad powiedzial, ze to mlode tak poryly, bo grudki sa male. Moze to i prawda, bo to taka miniatura sladow dzialalnosci duzych dzikow. Znalazlam spory podkop pod ogrodzeniem, a moze przelazly pod brama. Troche mnie to martwi, bo to mlode i glupie, moze miec trudnosci z odnalezieniem drogi jak mamuska bedzie wolac. A nie jestem pewna, czy ogrodzenie by wytrzymalo napor zdesperowanej rodzinki. Mam nadzieje, ze mlode szybko rosna i nie dadza juz rady wejsc na dzialke.
    • Jestem zainteresowany jestem.Tylko tez pracuje.To nie jest polski dom.mieszkam w innym kraju.Duzo informacji przydatnych mi podaliście.Co to jest ten inhibitor?Jakie informacje są jeszcze potrzebne?
    • Obstawiać to my możemy różnie, w zależności od naszej wiedzy o takich układach, ale @macijek - żebyś mógł mu KONKRETNE pomóc - musi podać więcej danych, a on wrzucił temat i od 20 godzin jakby nie jest zainteresowany odpowiedzią...   A najlepiej, gdyby zaprosił na konsultację jakiegoś kumatego hydraulika i on, widząc jak wygląda sytuacja - pokaże co zamknąć, co ewentualnie zaślepić, co zostawić bez zmiany...
    • W zależności jaki jest zasobnik, obstawiam że stojący, a w tej sytuacji woda do góry nie popłynie. A jak wiszący, to obstawiam, że ma zawory odcinające na we/wy. Poza tym, przy kotle gazowym wydaje mi się że CWU ma swój osobny obieg i w tej sytuacji nie trzeba nic ruszać. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...