Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Manu666

Wentylator łazienkowy. Problem z montażem.

Recommended Posts

Cześć. 

 

Kupilem wentylator łazienkowy z timerem ( awenta KWT125). Niestety mam problem z podłączeniem wentylatora. Otóż z wentylacji wystają mi 3 kable: żółty, brązowy i niebieski. Natomiast na kostce wentylatora mam oznaczenie TNL. Wiec podłączyłem to następująco : T - żółty, N - niebieski, L - brązowy. Po takiej konfiguracji gdy włączam światło wentylator się włącza na 1 sekundę i natychmiast się wyłącza. Proszę o pomoc w jaki sposób mam go podłączyć żeby działał prawidłowo? W załączniku instrukcja 

podłączenia. Generalnie jestem zielony jeśli chodzi o ta kwestie ;D 

DEF5F69A-29CB-4AF5-A3A6-8FA00A03C1E0.jpeg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź na wyłączniku. 

 

Powinno być tak:

L stała faza, czyli podłączone do fazy przed wyłącznikiem,

T faza podłączona za wyłącznikiem (czyli włączone/wyłączone zasilanie),

N neutralny (czyli tzw. zero)

Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tu podłączenie nie będzie takie proste, bo wentylator trzeba "sprząc" z wyłącznikiem oświetlenia lub wstawić oddzielny wyłącznik inicjujący timer. Nie jest to zajęcie dla niedoświadczonego majsterkowicza gdyż ewentualne przełączenie można będzie zrobić np. w puszce rozdzielczej co wymaga znajomości całej instalacji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, Manu666 napisał:

Cześć. 

 

Kupilem wentylator łazienkowy z timerem ( awenta KWT125). Niestety mam problem z podłączeniem wentylatora. Otóż z wentylacji wystają mi 3 kable: żółty, brązowy i niebieski. Natomiast na kostce wentylatora mam oznaczenie TNL. Wiec podłączyłem to następująco : T - żółty, N - niebieski, L - brązowy. Po takiej konfiguracji gdy włączam światło wentylator się włącza na 1 sekundę i natychmiast się wyłącza. Proszę o pomoc w jaki sposób mam go podłączyć żeby działał prawidłowo? W załączniku instrukcja 

podłączenia. Generalnie jestem zielony jeśli chodzi o ta kwestie ;D 

DEF5F69A-29CB-4AF5-A3A6-8FA00A03C1E0.jpeg

Na filmie widać, że pod zacisk N przewód niebieski/neutralny a pod zacisk L przewód brązowy/fazowy jest to zasilanie , natomiast wyłącznik osobny przewód podłącza się pod zacisk LT i L, następnie ustawia sie potencjometrami parametry i wszystko w temacie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, mhtyl napisał:

Na filmie widać, że pod zacisk N przewód niebieski/neutralny a pod zacisk L przewód brązowy/fazowy jest to zasilanie , natomiast wyłącznik osobny przewód podłącza się pod zacisk LT i L, następnie ustawia sie potencjometrami parametry i wszystko w temacie.

:icon_eek::icon_eek::icon_eek::icon_eek::icon_eek::icon_eek::icon_eek:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
11 minut temu, Manu666 napisał:

Tak mam podłączony włącznik. Poprawnie ?

D7DCC5EB-8F98-4D02-8444-559973A94838.jpeg

EB0FF6AF-776F-4E32-B56B-32EBC3D2C47C.jpeg

Temat z takim problemem już był na forum. masz link do tematu, przeczytaj go uważnie a problem sam zniknie :) 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, gawel napisał:

:icon_eek::icon_eek::icon_eek::icon_eek::icon_eek::icon_eek::icon_eek:

Przecież jasno i wyraźnie jest pokazane, podłączenie zasilnia.(przewód dwużyłowy w zielonej otulinie)

 

Tu poniżej podłączenie przewodu sterowania On/Off inaczej wyłącznika.(przewód dwużyłowy w szarej otulinie)

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, Manu666 napisał:

Tak mam podłączony włącznik. Poprawnie ?

 

EB0FF6AF-776F-4E32-B56B-32EBC3D2C47C.jpeg

na podstawie zdjęcia trudno powiedzieć co jest na końcach przewodów...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak! Szczególnie na tych drugich końcach przewodów...

Bo to wiadomo, czy układacz i podłączacz przewodów nie był daltonistą, albo czy nie łączył gdzieś czegoś z czymś w ścianie...

Budowlanka zna takie historie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na takiej instalacji ten wentylator nie będzie prawidłowo działał, bo to jest instalacja typowa - czyli przewód "fazowy" brązowy, przewód neutralny (tzw. zero) niebieski, przewód ochronny żółto zielony.

Ale to tylko teoria, bo włącznik jest podwójny i czort jedyny wie co autor miał na myśli.

 

Ale jeszcze raz - ten wentylator z wył. czasowym, w takiej konfiguracji, nie będzie prawidłowo działał.

 

I taka zagwozdka - co, jak, zasila ten wyłącznik ??????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ale będzie działał po wykonaniu mostka z L na TL.

Zadziała jako wentylator bez timera bo zgaszenie światla odcina prąd i funkcja timera jest nie aktywna

Pod warunkiem że przewody idą od włącznika jeżeli zaś jest zasilanie niezależne to będzie działał non stop

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

×