Skocz do zawartości
AktywForum
Zbieraj punkty i wymieniaj na nagrody!

sprawdź punkty

Wentylator łazienkowy. Problem z montażem.


Recommended Posts

Cześć. 

 

Kupilem wentylator łazienkowy z timerem ( awenta KWT125). Niestety mam problem z podłączeniem wentylatora. Otóż z wentylacji wystają mi 3 kable: żółty, brązowy i niebieski. Natomiast na kostce wentylatora mam oznaczenie TNL. Wiec podłączyłem to następująco : T - żółty, N - niebieski, L - brązowy. Po takiej konfiguracji gdy włączam światło wentylator się włącza na 1 sekundę i natychmiast się wyłącza. Proszę o pomoc w jaki sposób mam go podłączyć żeby działał prawidłowo? W załączniku instrukcja 

podłączenia. Generalnie jestem zielony jeśli chodzi o ta kwestie ;D 

DEF5F69A-29CB-4AF5-A3A6-8FA00A03C1E0.jpeg

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź na wyłączniku. 

 

Powinno być tak:

L stała faza, czyli podłączone do fazy przed wyłącznikiem,

T faza podłączona za wyłącznikiem (czyli włączone/wyłączone zasilanie),

N neutralny (czyli tzw. zero)

Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)
Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tu podłączenie nie będzie takie proste, bo wentylator trzeba "sprząc" z wyłącznikiem oświetlenia lub wstawić oddzielny wyłącznik inicjujący timer. Nie jest to zajęcie dla niedoświadczonego majsterkowicza gdyż ewentualne przełączenie można będzie zrobić np. w puszce rozdzielczej co wymaga znajomości całej instalacji.

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mhtyl
4 godziny temu, Manu666 napisał:

Cześć. 

 

Kupilem wentylator łazienkowy z timerem ( awenta KWT125). Niestety mam problem z podłączeniem wentylatora. Otóż z wentylacji wystają mi 3 kable: żółty, brązowy i niebieski. Natomiast na kostce wentylatora mam oznaczenie TNL. Wiec podłączyłem to następująco : T - żółty, N - niebieski, L - brązowy. Po takiej konfiguracji gdy włączam światło wentylator się włącza na 1 sekundę i natychmiast się wyłącza. Proszę o pomoc w jaki sposób mam go podłączyć żeby działał prawidłowo? W załączniku instrukcja 

podłączenia. Generalnie jestem zielony jeśli chodzi o ta kwestie ;D 

DEF5F69A-29CB-4AF5-A3A6-8FA00A03C1E0.jpeg

Na filmie widać, że pod zacisk N przewód niebieski/neutralny a pod zacisk L przewód brązowy/fazowy jest to zasilanie , natomiast wyłącznik osobny przewód podłącza się pod zacisk LT i L, następnie ustawia sie potencjometrami parametry i wszystko w temacie.

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gawel
1 godzinę temu, mhtyl napisał:

Na filmie widać, że pod zacisk N przewód niebieski/neutralny a pod zacisk L przewód brązowy/fazowy jest to zasilanie , natomiast wyłącznik osobny przewód podłącza się pod zacisk LT i L, następnie ustawia sie potencjometrami parametry i wszystko w temacie.

:icon_eek::icon_eek::icon_eek::icon_eek::icon_eek::icon_eek::icon_eek:

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mhtyl
11 minut temu, Manu666 napisał:

Tak mam podłączony włącznik. Poprawnie ?

D7DCC5EB-8F98-4D02-8444-559973A94838.jpeg

EB0FF6AF-776F-4E32-B56B-32EBC3D2C47C.jpeg

Temat z takim problemem już był na forum. masz link do tematu, przeczytaj go uważnie a problem sam zniknie :) 

 

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mhtyl
4 godziny temu, gawel napisał:

:icon_eek::icon_eek::icon_eek::icon_eek::icon_eek::icon_eek::icon_eek:

Przecież jasno i wyraźnie jest pokazane, podłączenie zasilnia.(przewód dwużyłowy w zielonej otulinie)

 

Tu poniżej podłączenie przewodu sterowania On/Off inaczej wyłącznika.(przewód dwużyłowy w szarej otulinie)

 

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak! Szczególnie na tych drugich końcach przewodów...

Bo to wiadomo, czy układacz i podłączacz przewodów nie był daltonistą, albo czy nie łączył gdzieś czegoś z czymś w ścianie...

Budowlanka zna takie historie...

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na takiej instalacji ten wentylator nie będzie prawidłowo działał, bo to jest instalacja typowa - czyli przewód "fazowy" brązowy, przewód neutralny (tzw. zero) niebieski, przewód ochronny żółto zielony.

Ale to tylko teoria, bo włącznik jest podwójny i czort jedyny wie co autor miał na myśli.

 

Ale jeszcze raz - ten wentylator z wył. czasowym, w takiej konfiguracji, nie będzie prawidłowo działał.

 

I taka zagwozdka - co, jak, zasila ten wyłącznik ??????

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ale będzie działał po wykonaniu mostka z L na TL.

Zadziała jako wentylator bez timera bo zgaszenie światla odcina prąd i funkcja timera jest nie aktywna

Pod warunkiem że przewody idą od włącznika jeżeli zaś jest zasilanie niezależne to będzie działał non stop

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 1 year later...

To prawda że podłączenie trójżyłowe wentylatora z timerem to dla niedoświadczonych kłopot. Dziewięć możliwych podłączeń przewodów :-) Natomiast korzystając z instrukcji i prawidłowo łącząc przewody nie jest to już takie trudne. Na początku najlepiej sprawdzić działanie wentylatora poza instalacją, wówczas będziemy wiedzieć czy sam wentylator nie posiada jakiejś wady. Niestety moduły elektroniczne mogą być niepoprawnie zlutowane, najczęściej w miejscach pinów podłączeniowych.

Jeśli wszystko zostało sprawdzone i wentylator działa. Warto sprawdzić instalację miernikiem. Gdzie jest faza? A może być nawet w niebieskim przewodzie jeśli ktoś niewłaściwie podłączył instalację i już cała sprawa się rypie.

Sprawa trzeciego przewodu, jedyny problem podłączenia wentylatora z timerem. Poprawnie wykonana instalacja do podłączenia wentylatora powinna posiadać oddzielny przewód do przerywanej fazy - nie przewód uziemienia. Wynika to z przepisów bezpieczeństwa. Praktyka jednak zmusza nas do wykorzystania przewodu uziemienia żółto-zielony z racji braku innego.

I teraz bardzo ważna sprawa. Przewód uziemienia musimy odłączyć od pozostałej części instalacji uziemienie. Przewód ten powinien prowadzić jedynie od wentylatora do włącznika światła.

Wszystko sprawdzone i jest jak należy

Jak poprzednicy pisali:

Faza - brązowy - L

Zero, neutralny - niebieski - N

Faza przerywana włącznikiem - żółto-zielony - T

Włącznik może być dzwonkowy do samego wentylatora.

Z powyższego opisu wynika że prawdopodobnie faza i zero zostały podłączone prawidłowo - należy sprawdzić przewody w kanale wentylacyjnym gdzie jest faza i jeśli jest odwrotnie zmienić podłączenie w pinach.

Wentylator wykonuje suchy start przy pierwszym podłączeniu. Natomiast przewód timera jest źle podłączony i tutaj jak poprzednicy pisali trudno wywnioskować ze zdjęcia, trzeba być na miejscu i sprawdzić linię tego przewodu i zaciski na kostce włącznika.

https://ventox.pl/Poradnik_doboru_oraz_montazu_wentylatora

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...