Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Zaloguj się, aby obserwować  
Pomocnik

Błędy popełniane podczas wykonywania instalacji uzdatniania wody

Recommended Posts

Gość Gonzo Bonzo
Bardzo dobry artykuł, chwalę i korzystam z wiedzy. Brawo autorzy, redakcyjny meisterstuck!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jack_
Punkt 3) to oczywista głupota autora. Zmiękczacz + miedź jest dopuszczalny, jednakże należy odpowiednio ustawić twardość wody wyjściowej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Woda miękka działa korozyjnie na miedź. Niezależnie od tego czy naturalnie jest miękka czy zmiękczona w wyniku uzdatniania. A korozja oznacza przedostawanie się jonów miedzi do wody pitnej, co jest szkodliwe dla zdrowia. Dlatego unika się stosowania rur miedzianych, gdy woda jest miękka. Oczywiście, dopuszczalne jest stosowanie miedzi, gdy zostanie ona zmiękczona tylko do poziomu średniej twardości (rzędu 60 mg CaCO3). Rzecz w tym, że zwykle jak ktoś już decyduje się na zmiękczacz to chce mieć wodę rzeczywiście bardzo miękką. A utrzymanie określonego poziomu zmiękczenia może być trudne przy niektórych urządzeniach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dominika
"Zmiękczacz zwykle montowany jest przed odżelaziaczem" Co za bzdura...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Iwonka
Najlepiej przy doborze urządzenia skonsultować się ze specjalistą - moja znajoma zainwestowała swego czasu w kolumnę odżelaziającą bez konsultacji i niestety, na jej parametry wody to było za mało. Pieniądze wyrzucone w błoto, musiała kupować drugą stację, żeby woda była do użytku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Hydro-Centrum
Amen. Poza dwiema rzeczami: Zmiękczacz zawsze po odżelaziaczu oraz woda zmiękczona nie rozpuści instalacji z miedzi pod warunkiem ustawienia twardości wody na min. 3-4 stopnie niemieckie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zgadzamy się z większością informacji, które zostały zamieszczone w artykule. Zgadzamy się również z informacją powyżej, apropo kolejności konkretnych stacji uzdatniania oraz szczególnego zwrócenia uwagi na części miedziane. Jednak co możemy dodać od siebie? Zawsze warto zwrócić się o pomoc do specjalisty, szczególnie w przypadku uzdatniania wody ze studni. Analizę bakteriologiczną czy fizykochemiczną wody można zrobić wszędzie, jednak profesjonalny dobór konkretnych urządzeń warto oddać w ręce eksperta, który najzwyczajniej da gwarancję na skuteczność systemu. 

Pozdrawiamy i zapraszamy do kontaktu!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość B52
woda pozbawiona wszystkich minerałów jest krystalicznie czysta lubi ją zmywarka pralka żelazko i storczyki po umyciu samochodu niema zacieków nie tworzy się kamień na armaturze tylko nie nadaje się do picia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

nie nadaje się, bo?

Przestań powtarzać mity, których źródła nawet nie rozumiesz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość B52
wpisz w wyszukiwarkę = Wpływ twardości wody na zdrowie człowieka = i nie przypisuj innym braku wiedzy której sam nie posiadasz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość B52
i powiem ci jeszcze jedno ja sprzedaję środki do uzdatniania wody takim mądralą jak ty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, Gość B52 napisał:

i powiem ci jeszcze jedno ja sprzedaję środki do uzdatniania wody takim mądralą jak ty

Wow.....

:takaemotka:

  • Haha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość filtry-wody
Do Gość B52: Podczas zmiękczania z wody usuwane są jony wielowartościowe, czyli głównie jony wapnia i magnezu, pozostają inne. Taka woda nie jest zdemineralizowana. Oczywiście, będzie miała mniej minerałów, ale to nie czyni jej niezdatną do picia. Jakie mam argumenty? 1) Większość minerałów przyswajamy z pożywieniem NIE Z WODĄ. Chcesz uzupełnić minerały - zjedz łyżeczkę twarożka (zapewnisz sobie większą dawkę wapnia niż przy piciu twardej wody). 2) Każdy nowoczesny zmiękczacz ma by-pass. Za jego pomocą można "podmieszać" wodę surową z uzdatnioną, np. do 4 dh, dzięki czemu woda będzie dalej miękka ale z mininalną zawartością minerałów. Oprócz pozytywnego wpływu twardości wody dla zdrowia, pojawiają się również negatywne aspekty (zewnętrzne), często pomijane, np. pogłębianie problemów skórnych, azs, łuszczycy czy trądziku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
12 minut temu, Gość B52 napisał:

i powiem ci jeszcze jedno ja sprzedaję środki do uzdatniania wody takim mądralą jak ty

Pisze się "mądralom", jeśli już. A po drugie, nie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego

Cytat

 tylko nie nadaje się do picia

Jeśli to Twoja profesja, powinieneś nas oświecić wiedzą, bo samo chwalenie się nic nam nie daje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość B52
widzę że wszyscy szukają powodu na udowodnienie że nie potargali pieniędzy wydając kasę na filtry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość filtry-wody
Zacytuję fragment artukułu: "Wg WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) nie ma żadnych przekonujących dowodów, że twardość wody powoduje niekorzystne skutki zdrowotne u ludzi. Wręcz przeciwnie, wyniki licznych badań sugerują, że twarda woda może chronić przed niektórymi chorobami, szczególnie układu krążenia i ma ochronny wpływ na zdrowie człowieka. Jednakże, dostępne dane są niewystarczające aby udowodnić jakiś związek przyczynowo-skutkowy. Dlatego też, przy określaniu wartość dla twardości wody, nie kierowano się wpływem twardości na zdrowie człowieka "

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Gość B52 napisał:

wpisz w wyszukiwarkę = Wpływ twardości wody na zdrowie człowieka = i nie przypisuj innym braku wiedzy której sam nie posiadasz

Czyli mitoman :)

Niestety, z wiedzy zawartej w internecie też trzeba umieć korzystać. Czytanie kazdej bzdury i branie jej za prawdę objawioną skutkuje potem ujawnianiem własnej ignorancji publicznie :D

 

A teraz się zastanów - skąd wodę przez tysiące lat czerpali Eskimosi? Z wysyconych minerałami źródeł, czy z roztopionego lodu, który w wierzchniej warstwie zdecydowanie pochodzi z opadów atmosferycznych i zawiera znikomą ilość minerałów?

Edytowano przez Elfir (zobacz historię edycji)
  • Lubię to 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Gość B52 napisał:

widzę że wszyscy szukają powodu na udowodnienie że nie potargali pieniędzy wydając kasę na filtry

Nie. Nie mam żadnych filtrów bo mieć nie muszę. Ale jeśli chcesz dyskutować, to stosuj określenia ścisłe, a nie prymitywne hasła. Bo co to znaczy 

Cytat

 tylko nie nadaje się do picia

Umrę jak ją wypiję? To chcesz mi zasugerować? Więc bez obaw. Mnóstwo lat temu, jeszcze za dinozaurów, kiedy byłem dzieckiem, to jadałem lód z rzeki jak też śnieg. Wodę zdemineralizowaną (oraz nie tak brudną jak obecnie) i wciąż żyję! Ta woda bez minerałów wcale mi nie zaszkodziła.

Czyli zwyczajnie mijasz się z prawdą, mówiąc bardzo delikatnie.

  • Lubię to 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość B52
żelazo w wodzie Żelazo jest pierwiastkiem, którego codzienne spożycie w pewnych ilościach jest niezbędne dla zdrowia, przede wszystkim dla prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, mięśni oraz wielu enzymów, biorących udział w licznych reakcjach biochemicznych. Dobowe zapotrzebowanie na żelazo wynosi 0,8 mg/kg masy ciała, różniąc się nieco w zależności od płci i wieku. Tak więc na przykład dla mężczyzny o masie ciała 70kg będzie wynosiło 50 mg na dobę. Odnosząc te wartości do stężenia żelaza w wodzie przeznaczonej do spożycia należy stwierdzić, że nawet znaczne przekroczenie poziomu uznanego za dopuszczalny (norma 0,2 mg/l = 200 µg/l) we wspomnianym uprzednio rozporządzeniu ministra Zdrowia np. stężenie wynoszące 2 mg (2000 µg/l) lub 3mg (3000 µg/l), a więc 10 lub 15-krotnie większe niż dopuszczalne nie stwarza zagrożenia dla zdrowia ludzi, choć może niekorzystnie wpływać na barwę czy mętność wody. Zgodnie ze stanowiskiem ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia, brak jest podstaw do określenia wartości stężenia żelaza w wodzie przeznaczonej do spożycia, której przekroczenie stwarzałoby zagrożenie dla zdrowia ludzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Żelazo jest też w wielu warzywach i czerwonym mięsie. Na dodatek aby było przyswajalne musi znajdować się w formie chelatu, bo jak będziesz pił wodę z dużą ilością tlenku żelaza to niewiele ci z tego przyjdzie.

Naprawdę myślisz, że jedynie woda dostarcza ci składników mineralnych?

 

 

Edytowano przez Elfir (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...