Zaprawa była z tych mocniejszych M10. Projekt byl konsultowany z innym opłaconym projektantem, który sam zaproponował slup żelbetonowy w miejscu, które oznaczylem. Mówił że tu jest najbardziej niezbędny, a co do reszty to niekoniecznie, że ściany sobie poradzą. Mam też garaż z gazobetonu w którym nadproże ma 600cm i opiera się na bocznych filarkach o wymiarach 62.5cm. Z tego co pamiętam wspominal ze minimalne oparcie to 50cm.
A zapytam z ciekawości, jesli mam slup żelbetonowy w ścianie, albo dwa. Wtedy bloczki pracują głównie jako wypełnienie, to czy to oznacza ze słupy przenoszą najwieksza reakcję w tych miejscach? Więc pod spodem w ławie powinna być szersza stopa?
To jest niestety niewystarczające, przy wznoszeniu ścian z gazobetonu, a w dodatku cienka spoina, zaprawa lekka, w murach z gazobetonu nie wpływa dodatnio na nośność ściany.
W tak szczątkowej ścianie nośnej słupy żelbetowe są niezbędne, a gazobeton traktowany jest jako wypełnienie.
"..najlepiej jak najwięcej rzeczy samemu zrobić" - spotkamy sie za 5 lat przy awarii albo na lini 911. Za wiedze płaci się specjalistą a nie frankowi co przyjdzie za połdarmo zrobi:D ciekawe kto ci podbije instalacje.. jak dasz w łapę to już wiesz ze nie masz uprawnień:F
Zastanawiam sie na kosztem ogrzewania mieszkania takimi promiennikami . Mam duze mieszkanie tj 97m2 rowniez w kamienicy obecnie piec typu ''kopciuch ''.Mialam isc w pellet ale ceny pieca poszybowaly w kosmos zreszta pelletu tak samo
Gazobeton Gold + 500 a nawet 600 o zwiększonej wytrzymałości z tym ze majstry mieszali 600 z 500 wiec nie wiem jakie tutaj dali bloczki.
Słup żelbetonowy jest w tym miejscu gdzie występuje najwieksza reakcja pionowa z narożnego tarasu:
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się