Skocz do zawartości

Po co mierzyć twardość wody?


Recommended Posts

Witajcie, 


Nawizując do tematu twardej wody - może warto na chwilę się zatrzymać i przypomnieć sobie, po co mierzyć twardość wody?
Twardość wody to jej właściwość wynikająca z zawartości jonów wapnia i magnezu. Im jest ich więcej w wodzie, tym jest ona bardziej twarda. Jony te łączą się ze sobą, szczególnie po podgrzaniu wody, powodując powstawanie uciążliwego osadu kamiennego. Twarda woda to problem wielu gospodarstw domowych. Korzystanie z niej jest negatywne w skutkach nie tylko dla naszego domowego budżetu, ale i dla nas samych. 


Po co mierzyć twardość wody? Konsekwencje twardej wody?Rzeczywista twardość wody w domowej instalacji?

 

Zapraszam po więcej informacji od Viessmann - TUTAJ

Pozdrawiam!

Link do komentarza

Pod warunkiem, że podgrzejemy wodę w instalacji do temperatury, w której może wytrącić się kamień. Inna sprawa, że usuwanie tych związków w obiegu zwu nie ma zbytnio sensu - z wyjątkiem wody do prania - fakt, może się wytrącić przy wyższych temperaturach - chociaż przy 30-40 stopni, reakcja wytrącania się osadu węglanowego zachodzi wolno, przy 60 stopniach natychmiast. Generalnie do 50 stopni Celsjusza i czas prania do godziny - nic nam nie grozi. Od 60 stopni już mamy osad na żądanie :icon_biggrin:

 

O wpływie kamienia na pracę wymiennika ciepła wspomniał mi Ekspert z firmy IMI Hydronic Engineering.

Pozwolę sobie zacytować

"1 mm osadów może zwiększyć zużycie energii w kotle aż o 9%".

To w nawiązaniu do informacji, które są na blogu Viessmann.

 

Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...