Takie coś w ogóle istnieje? Potrzebuję lampę, która daje dużo światła przez około rok czasu, która nie wymaga niczego, dosłownie niczego poza staniem w pokoju, aby mocno świeciła, tzn. żeby tez nie oślepiała prawda. Czy istnieje taka lampa? Jeśli tak to proszę o pełną nazwę a najlepiej od razu linki do tych porządnych. Cena nie gra roli.
Jeżeli coś źle określiłem przepraszam, nie jestem specjalistą, chodzi o zewnętrzną ścianę nośną, tę 24cm.
Jutro postaram się wykonać zdjęcie z dalszej odległości może lokalizacja coś rozjaśni jeżeli chodzi o ukośna rysę. Wykonam też fotografie pęknięć na dole koło okna, pokój znajduje się pod tym w którym wystąpiła ukośna rysa. Będę obserwował rysę, mam zadęcia i oznaczenia na ścianie miejsc granicznych.
Umówiłem się z inspektorami, na dniach mają odwiedzić budynek.
Jeżeli chodzi o konstruktora chodzi o osobę która pracowała nad budynkiem, czy o kogoś niezależnego?
Mnie się wydaje, że to jest kwestia wysychania jeszcze budynku, wykończenia, technologii montażu płyt gipsowych.
Mało prawdopodobne jest pękanie samej konstrukcji. Te pęknięcia w narożach sufitu - to kwestia montażu płyt. Te pionowe - może złe związanie ściany działowej z nośną. Ale to, wg mnie, nie są jakieś niebezpieczne sprawy.
Najbardzziej zagadkowa jest ta ukośna rysa na ścianie nośnej - może tynk się odparzył? A może rzeczywiście pękła?
Jeśli to nowy budynek i by się to wiązało z osiadaniem - to by było alarmujące.
Ja bym jeszcze trochę poczekał i sprawdził, czy bedzie się ta rysa poszerzać, postępować. Jeśli tak - to może trzeba by było odkuć tynk i zobaczyć, czy pęka równierz ściana?
Ja bym wziął na miejsce konstruktora już teraz, żeby na miejscu to obejrzał i się wypowiedział.