Płyty z poliwęglanu nie zapewniają szczelnej bariery dla promieni słonecznych. Niemniej jednak rozpraszają je i dają poczucie komfortu osobom wypoczywającym na tarasie. Jeżeli zależy nam na znacznym zacienieniu, możemy zastosować płyty dymione.
Poliwęglan wybierany jest przez wielu inwestorow. Jest lekki i elastyczny. Nadaje się zarówno na konstrukcje drewniane, jak i metalowe.
Właśnie planuje wiosną-latem zrobic zadaszenie nad tarasem.
Zastanawiam się nad zadaszeniem z poliweglanu, ale nie jestem pewna czy się do końca sprawdzi w mocno nasłonecznionym miejscu.
Co racja to racja. Moje zgadywanki mogą okazać się prawdziwe - załóżmy, że dom ocieplimy 12-15 cm styropianu i wtedy będzie już inna rozmowa. Kocioł będzie pracował "jako tako" ale przez ten "moment" do termomodernizacji najwyżej w mroźne dni będzie grzał na granicy max wydajności a potem już po dociepleniu - zmniejszy się zużycie opału. Na szczęście mamy lekką zimę
Oczywiście nie będzie to fitness ale własny pokój do ćwiczeń z rowerem czy bieżnią. Myślę, że dla jednej osoby wystarczy tym bardziej, że w piwnicy będą 2 okna.
Są też powłoki termoizolacyjne PSC/4-eco. Już warstwa 0.5 mm zastępuje 10cm styropianu o Lambdzie 0,32. Idealnie nadaje się do docieplenia słabo ocieplonych budynków, zabytkowych kamienic i zabytków. Świetnie likwiduje mostki termiczne