Zestawy: Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Wzór: Czysty Fale Notes Ostre Drewno Kamień Skóra Miód Pionowy Trójkąty
Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0
Pomocnik

Przygotowanie betonu pod budowę ogrodzenia

Mieszanka betonowa jest potrzebna na dwóch etapach: przy budowie fundamentu oraz przy zalewaniu bloczków ogrodzeniowych. W pierwszym przypadku rozsądnie jest zamówić mieszankę w betoniarni. Pozwoli to zalać fundamenty w krótszym czasie, a jakość betonu przywieziona z wytwórni powinna być dużo lepsza, niż tego przygotowanego na placu budowy w betoniarce. Natomiast beton używany do zalewania bloczków ogrodzeniowych powinien być przygotowany na miejscu budowy, ponieważ ogrodzenie budujemy warstwami. Po ułożeniu 1-3 warstw - zalewamy je betonem. Czas, który upływa od momentu przygotowania mieszanki betonowej do momentu zalania bloczków powinien być nie dłuższy, niż 40 min w normalnych warunkach pogodowych.

Kruszywo używane do przygotowania betonu musi być czyste. Wszelkie zanieczyszczenia organiczne oraz domieszki gliny mogą osłabić jakość betonu. Woda, którą dolewa się do mieszanki również powinna być czysta – najlepiej, jeśli jest to woda z wodociągu.

Cement musi być pewny – czyli wyprodukowany w cementowni. Musi być przechowywany w zadaszonym pomieszczeniu, a jeśli jest przetrzymywany na wolnym powietrzu, to należy go składować na drewnianych paletach i ochraniać nieprzemakalną folią. Deszcz, wilgotne powietrze oraz poranna rosa mogą być zabójcze dla tego materiału.

Proporcje poszczególnych składników – cementu, żwiru, piasku i wody – należy dobrać tak, aby móc uzyskać mieszankę betonową o odpowiedniej jakości. Gdy beton przygotowujemy na budowie w betoniarce, wówczas wygodnie jest, gdy ilości poszczególnych składników są określone dla 1 worka cementu (25 kg). To umożliwia zmieszanie odpowiednich proporcji składników także wtedy, gdy przygotowujemy mniejszą lub większą porcję mieszanki.

W betoniarce najpierw mieszamy „na sucho” cement z piaskiem, następnie dodajemy żwir, powoli polewając całość wodą. Nie należy mieszać składników zbyt długo, gdyż nie tylko nie poprawi to właściwości betonu, ale nawet może mu to zaszkodzić. Świeżo przygotowaną mieszankę betonową powinniśmy zużyć w ciągu ok. 40 minut od zamieszania. Częściowo stężałego betonu, którego nie zdążyliśmy w tym czasie użyć, nie wolno wykorzystywać nawet jako domieszki podczas przygotowywania nowej porcji mieszanki. Zabronione jest dolewanie wody do przygotowanej wcześniej i wymieszanej mieszanki betonowej oraz używanie jej ponownie do zalewania bloczków. Ważne jest także, aby betoniarka stała jak najbliżej miejsca budowy, gdyż nieodpowiedni sposób transportowania świeżej mieszanki może spowodować rozdzielenie grubego kruszywa od drobnego, co osłabi jej trwałość i wytrzymałość. Przygotowując beton należy także zadbać o uzyskanie odpowiedniej klasy ekspozycji – firma JONIEC zaleca, aby nie była ona niższa niż XF1.

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.


Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0