To mnie trochę uspokoiłeś. Wieniec w tym miejscu w całości lezy na murze.
Jeśli chodzi o zbrojenie stropu, to w tym miejscu belki idą prostopadle do ściany, także kuli między zbrojeniem na ścianą.
Z tego co sprawdzałem zbrojenie stropu i żeber rozdzielczych jest nienaruszone.
zapewne nic się nie stanie, jeśli wieniec w tym miejscu leży na murze, a nie jest podciągiem czy nadprożem (czyli wisi), . Chyba nie - więc nie powinno się nic stać.
Ale najlepiej pokazać to fachowcowi na miejscu.
Nie został przecięty w całości, zbrojenie tylko naruszone - dużo szans ze nic z tym nie trzeba robić.
Jest jedno małe ale - skoro to strop ackerman, czy nie naruszyli zbrojenia stropu, dokładnie prętow żebra?
Witam,
Forumowicze potrzebuje Waszej porady.
Hydraulicy bez konsultacji ze mną wkuli pion kanalizacyjny w ścianę i przekuli się przez wieniec zewnętrzny (wykuli jakieś 13 cm z 25 cm, na długości 20 cm) i do tego przecięli jeden drut zbrojeniowy.
Pytanie na ile to jest ryzykowne dla konstrukcji budynku i pytanie jak to można naprawić?
Zostawić tą rurę i zalać betonem?
Rurę mieli puścić po ścianie i zrobić dziurę w stropie bez ruszania wieńca.
Budynek jednorodzinny z dwoma stropami typu ackermann. Fundament i ława z betonu. Ława szeroka na 60 cm i miejscami na 70 cm. Fundament 30 cm z pełnym wieńcem.
Witam, mam zamiar zmodernizowac kotłownie i przejść z ekogroszku na piec gazowy BUDERUS LOGAMAX PLUS GB192 jednofunkcyjny z zasobnikiem120 litrów. Dwie łazienki 4 osoby powierzchnia grzewcza 180m2 . Dom ocieplony styropianem 12 cm, czy kocioł 18 KW będzie odpowiedni i czy ten model to dobry wybór.