Ciekawa sprawa, w artykule który przywołał demo jest napisane :
"Problem pojawia się natomiast przy budynkach usytuowanych nierównolegle lub o nieregularnych kształtach (na przykład z loggią czy zagłębieniem na okna). Wówczas ściana przy narożniku budynku znajdzie się bliżej granicy niż okno (drzwi). "
W 2008 r dostałem PnB budynku mieszkalnego. Ściana o długości ponad 20 m była w odległości 3 m od granicy. Ale miała 2 wnęki mniej więcej metr na metr. W tych wnękach były okna, w jednej 2 szt a w drugiej 2 szt oraz drzwi (do kotłowni). Okna doświetlały korytarz oraz łazienkę i Wc.
Oczywiście okna równoległe do granicy były w od niej w odległości 4 m ale poprzeczne oraz drzwi w odległości między 3 a 4 m. I bez problemu budynek przeszedł odbiór.
Tak jak pisałem pozwolenie było z 2008 r. Teraz może by nie przeszło. Nie wiem.
Robisz ze mnie klasyka... chyba...
zenek mógłby Ci to w mig wyjaśnić... chyba...
Oooo, - albo z jakimś księdzem pogadaj, jakimś doktorem nauk teologicznych...
Rozwiązanie takie że robisz to co zamierzasz i zobaczysz co z tego wyniknie.
W twoim przypadku i według nowego PB chyba to będzie zgłoszenie organowi administracji architektoniczno-budowlanej.
Bo jeśli to:
potem, zgodnie z przepisami, jeśli urząd nie zgłosi sprzeciwu w ciągu 21 dni, to można rozpocząć prace.
No i tyle, tu masz całość:
https://www.prawo-budowlane.info/prace-remontowe-zgodne-z-nowym-prawem-budowlanym-2020,540,material_prawo_budowlane.html