Ja stawiam na fotowoltaikę w 100% ! Korzyści z jej użytkowania jest całkiem sporo. To głównie dostęp do nieograniczonych zasobów zielonego paliwa w postaci promieniowania słonecznego, możliwość pokrycia dziennego zapotrzebowania na prąd, a w efekcie niższe rachunki za zużycie energii elektrycznej.
Montaż standardowy okien dopuszczalny jest jedynie w przypadku starszych budynków, gdy mniej istotne są kwestie związane z ograniczeniem strat ciepła. Do zamontowania nowego okna potrzebne są dwie osoby oraz narzędzia i materiały, takie jak - poziomnica, wiertarka z odpowiednimi wiertłami, pianka montażowa, klocki i kliny ustalające, kołki mocujące, materiały do wykończenia ościeża.
Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/stan-surowy/okna-i-drzwi/a/23011-montaz-standardowy-okien
Generalnie w tresci napisalem , że mialem zamiar drugą warstwę PIR układać na podłodze ,lecz analiza ewentualnych skutków tego posunięcia zmusiła mnie do rozważenia innej opcji ,o którą wlasnie pytam w temacie.
Ogrzewać tez nie mam zamiaru strychu 🤔
Jak na załączonym zdieciu strychu widać miedzy krokwiami jest wełna 20 cm .
Nad wełną (do pana Zenona) jest membrana dachowa paroprzepuszczalna i wiatroszczelna(tez to napisalem w pytaniu)
Proszę o podpowiedź czy lepiej dac pir na te skosy na strychu ? Czy lepiej na podłodze.
Pod podłogą strychu jest welna 15 cm między jetkami ,pod jetkami 10cm wełny a pod wełną 8 cm PIR .
Pir jest szczelnie pozaklejany taśmą i paroszczelny
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się