-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
I silnie nagrzewaną.
-
Przez podczytywacz · Napisano
Patrz post #16 To jest chybiony argument, bo ta warstwa osłonowa zostanie schowana pod "poduszkę" z 20 cm ocieplenia i przestanie być warstwą osłonową -
jeśli chcesz mieć pewność, to zlecasz wykonanie ekspertyzy tego budynku odpowiedniemu instytutowi budownictwa, płacisz i czekasz. Dostaniesz wynik na papierze, jeśli tak się umówicie. A zaocznie to nawet Święty Michał takiej gwarancji Ci nie da. To jest fachowy opis dotyczący nie Twojego budynku, a więc dla Ciebie warty jeszcze mniej niż moje wypociny. Ale specjalistyczne okna są za drogie, Moja świętej pamięci Babcia mawiała, ze z goowna bata się nie ukręci. Ot co.
-
Przez Andrzej Trojden · Napisano
To że warstwa osłonowa jest punktowo zakotwiona w warstwie nośnej nie oznacza że staje się ona warstwą nośną. Nie twierdzę że w związku z tym nie da się na niej zamontować okien i docieplenia ale chciałbym mieć pewność że jest to prawidłowe i bezpieczne rozwiązanie. Zadając pytanie tu na forum oczekiwałem fachowych komentarzy ze strony tych którzy, którzy już taką modernizację przeprowadzali bądź mają wiedzę fachową bo zajmuję się tym zawodowo. Mam do wykonania inwestycję za grube pieniądze (dom jest spory) więc chciałbym te pieniądze mądrze wydać a poza tym chodzi też o zwykle bezpieczeństwo. Znalazłem fachowy opis techniczny ściany szczelinowej: https://domzcegly.pl/baza-wiedzy/mury-warstwowe-z-wentylowana-pustka-powietrzna-uwarunkowania-materialowo-technologiczne i budzi moje wątpliwości w kontekście montażu okien ta informacja: "Warstwa zewnętrzna spełnia funkcje osłonowe, chroniąc wewnętrzne warstwy ściany przed oddziaływaniem czynników zewnętrznych, takich jak: opady atmosferyczne, duże skoki temperatury, wiatry, spaliny, uderzenia mechaniczne, a w przypadku ścian piwnic również parcie gruntu. Silne nagrzewanie się warstwy osłonowej w lecie powoduje duże odkształcenie muru. Dlatego też, warstwa ta musi mieć zapewnioną możliwość ruchu w kierunku pionowym, jak i poziomym, za pomocą dylatacji. Styk taki musi umożliwiać swobodny ruch warstwy fakturowej. Dlatego też, warstwa ta nie może być związana z warstwą wewnetrzną za pośrednictwem wieńców, nadproży czy sztywnych sięgaczy ceglanych, a jedynie za pomocą cienkich kotew metalowych." -
Przecież wystarcza do osłonowej, bo jest ona mechanicznie zespolona z nośną. Czego jeszcze nie rozumiesz?
-
-
Popularne tematy
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się