Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
MrTomo

kamień w czajniku

Recommended Posts

Czy zna ktoś skuteczny sposób na pozbycie się kamienia w czajniku?
Gotowałem już sodę, łupiny ziemniaków, ocet ...
Nie będę co chwila kupował nowego czajnika icon_exclaim.gif

Tak na marginesie - o czym świadczy ten kamień? Woda zbyt twarda?
Może jakiś filtr trzeba zastosować na wejściu wody?

PS.
Dodam, że gotuję na gazie - ale to chyba bez znaczenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie nic lepszego jak kwasek cytrynowy w proszku-kryształkach a nie w płynie.
Wlej wodę do czajnika, zagotuj wodę, zestaw z palnika i wsyp kwasek, woda będzie kipieć, niech sobie tak trochę postoi nawet i z dwie godziny. Puści jak nic, będzie czajniczek jak nowy icon_biggrin.gif
  • Lubię to 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gwarantuje na 200%, że się uda, icon_biggrin.gif no chyba że to osad to nie kamień.

Zapomniałem napisać co najważniejsze, nie żałuj tego kwasku wsyp całą paczuszkę około 20 g.
  • Lubię to 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Tak na marginesie - o czym świadczy ten kamień? Woda zbyt twarda?
Może jakiś filtr trzeba zastosować na wejściu wody?

PS.
Dodam, że gotuję na gazie - ale to chyba bez znaczenia.



Gaz nie ma znaczenia, ale woda twarda ponad wszelkie normy! Ja w życiu nie wymieniłem czajnika z powodu kamienia, chociaż kilka wyrzuciłem po gotowaniu wody nieistniejacej.
A filtr to powinien zastosować dostawca wody, bo chyba nie odpowiada ona już dzisiejszym normom.
  • Lubię to 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dostawca wody to powinien już wodę dostarczać odpowiadającą normom, i wszelakie filtry powinny znajdować się w punkcie przesyłowym albo w hydroforni tam gdzie wodę się wydobywa, tam powinna być stacja uzdatniania wody.
A u niego to zapewne chodzi o wodę z własnego ujęcia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Dostawca wody to powinien już wodę dostarczać odpowiadającą normom, i wszelakie filtry powinny znajdować się w punkcie przesyłowym albo w hydroforni tam gdzie wodę się wydobywa, tam powinna być stacja uzdatniania wody.
A u niego to zapewne chodzi o wodę z własnego ujęcia.


Otóż to.


Cytat

Ja w życiu nie wymieniłem czajnika z powodu kamienia, chociaż kilka wyrzuciłem po gotowaniu wody nieistniejacej.


To też mi się przydarzyło w tym czajniku... icon_mrgreen.gif
Więc pozostaje wyrzucić?

nawiasem mówiąc cały kamień wtedy odpadł ładnie

I dal jasności - ten kamień to nie jest aż taki, żeby po miesiącu wszystko zalazło, ale tak po pół roku to już robi się osad, którego nie da się wypłukać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

I dal jasności - ten kamień to nie jest aż taki, żeby po miesiącu wszystko zalazło, ale tak po pół roku to już robi się osad, którego nie da się wypłukać.



Kwas, kwas! Jeśli osad nie jest wielki, można próbować octem, albo kwaskiem, tak jak Henio radzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

I dal jasności - ten kamień to nie jest aż taki, żeby po miesiącu wszystko zalazło, ale tak po pół roku to już robi się osad, którego nie da się wypłukać.


Czyli normalka. Gdyby co miesiąc kamieniem zachodził to wtedy można by było pomyśleć o jakiś filtrach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A, jeszcze mi wpadło do głowy, że można w czajniku ugotować kapustę. Kiszoną, oczywiście. Jeść jej nie polecam, ale powinno pomóc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

I dal jasności - ten kamień to nie jest aż taki, żeby po miesiącu wszystko zalazło, ale tak po pół roku to już robi się osad, którego nie da się wypłukać.


Ja mam taki czajnik że mi do łapa wchodzi do środka, więc raz w miesiącu przy pomocy myjki (stroną szorującą) myję osad ze ścianek i dna, a raz na 4-6 miesięcy robię mu kurację przy użyciu octu (1/2 szklanki na litr wody).
Filtr antywapienny myję szczoteczką.
Ale ja mam czajnik elektryczny. icon_wink.gif
Proces jest najbardziej dynamiczny podczas gotowania, więc kilka razy powtarzam tą czynność zanim odstawię czajnik do wystygnięcia (to te dwie godziny o których wspomniał Heniek icon_wink.gif )


Poniżej masz mapkę poglądową twardości wody w poszczególnych rejonach kraju, żebyś mógł się zorientować z jakim problemem walczysz.




PS.
Ktoś, gdzieś, kiedyś zawiesił link do strony na której można było sprawdzić twardość wody w poszczególnych gminach, ale teraz tego nie odszukam... a szkoda bo nie zapisałem sobie.
  • Lubię to 3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Gwarantuje na 200%, że się uda, icon_biggrin.gif no chyba że to osad to nie kamień.

Zapomniałem napisać co najważniejsze, nie żałuj tego kwasku wsyp całą paczuszkę około 20 g.



Sprawdziłem - działa!
Dziękuję!

Co do mapki - woda twarda - to się zgadza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Brak kamienia w czajniku = mniejsza akumulacja icon_cool.gif icon_mrgreen.gif


Masz na myśli, że krócej trzyma ciepło czy że szybciej się woda zagotuje? icon_mrgreen.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Sprawdziłem - działa!
Dziękuję!

Co do mapki - woda twarda - to się zgadza.


u mnie na wsi, kupuję kwas octowy 32%. nadaje się do czyszczenia i odkamienia świetnie czajniki, muszle klozetowe, płytki w łazience icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

u mnie na wsi, kupuję kwas octowy 32%. nadaje się do czyszczenia i odkamienia świetnie czajniki, muszle klozetowe, płytki w łazience icon_smile.gif


Jak żyję nie widziałem takiego ... icon_mrgreen.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Jak żyję nie widziałem takiego ... icon_mrgreen.gif


no wiem, w Polsce też nie spotkałam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stach
Mój czajnik - elektryczny (mam płytę indukcyjną, więc nie używam zwykłego czajnika) - zawsze odkamieniałem (tak jak napisali przedpiścy) kwaskiem cytrynowym, ale teraz nie mam co odkamieniać, bo od paru lat używam do wcześniejszego oczyszczenia wody filtra BRITA, oczywiście tylko do sporządzania herbaty i kawy. Mam zapas przefiltrowanej wody w ilości ok. 2 litrów i jak trzeba wlewam do czajnika na np. dwie filiżanki i to gotuję.
Woda w naszej okolicy ma jakość doskonałej wody mineralnej, jest pobierana z tej samej warstwy, co słynna Nałęczowianka i Cisowianka. Nie kupuję więc żadnej wody w butelkach, tylko piję "kranówkę".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Woda w naszej okolicy ma jakość doskonałej wody mineralnej, jest pobierana z tej samej warstwy, co słynna Nałęczowianka i Cisowianka. Nie kupuję więc żadnej wody w butelkach, tylko piję "kranówkę".



Ja nie mam Cisowianki, ale też piję kranówkę. Nasza miejska woda od zawsze (nawet za komuny) była i jest pobierana ze studni głębinowych i ma smak lepszy od tych "źródlanych" z marketów. I nie zostawia kamienia, po kilkunastu latach może jakiś osad. Nie używam też Calgonu i nie mam problemów z grzałkami w pralce, chociaż na paskach testowych wychodzą wyniki, że jest średnio twarda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja odkamieniam kwaskiem cytrynowym. Schodzi wszystko aż dno błyszczy. Ale filtr brita czy dafi nie usunie kamienia. Poprawia nieco wodę, bo nie wychodzi osad na szklance, ale na kamień nie działa. Do tego potrzebny byłby uzdatniacz/zmiękczacz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
niektórzy skrobią czajnik nożem, niektórzy palą czajnik na gazie, bez wody. wtedy kamień podobno odpryskuje. Jest jeszcze metoda z octem, który rozpuści kamień. Można też kupić środki odkamieniajace.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Słyszałam, że dobrym sposobem na kamień jest coca-cola. Wystarczy wlać szklankę napoju do czajnika, dolać trochę wody i zagotować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dobrym sposobem jest stosowanie dzbanków filtrujących. Ale przed erą takich wynalazków (no z rok tamu icon_biggrin.gif) to stosowałem ocet icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja pozbyłem się tego problemu, bo używam tylko wody przefiltrowanej i kamień mi się nie robi. Teraz wszędzie kupisz taki dzbanek z filtrem. To naprawdę dobry wynalazek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja po założeniu filtrów sznurowych nie mam problemów z twardą wodą



a wcześniej co chwilę musiałam odkamieniać czajnik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

u mnie ocet zawsze sie sprawdzal


Mam już drugą Britę- filtr wody. Kamień się robi, Może trochę mniej. Ale w szklanym czajniku widać jak byk ;) Kwasek cytrynowy najlepszy- nie trzeba płukać wielokrotnie czajnika tak jak po użyciu octu. Ale... polecam kwasek w postaci kilogramowego woreczka. Kosztuje to coś około 20 zł. Porównajcie sobie z "torebeczkami " 50 i 20 gram, za kilka zł. Taki kilogram starcza na rok- dwa. Torebeczka 20 gr- na jedno- odkamienienie. Także żelazka na przykład.
  • Lubię to 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Są specjalne preparaty do odkamieniania czajników i są one skuteczne. Ocet też.


Może i są skuteczne, ale kwasek cytrynowy jest o wiele tańszy i skuteczniejszy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na twardą wodę nie silnych - Jedynie Kamix torebka do czajnika , woda po brzegi , zgotować , postoi przez 15-30 minut wylać , wypłukać kilkaray zagotować nowa wodę i spokoj na ...miesiac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Może i są skuteczne, ale kwasek cytrynowy jest o wiele tańszy i skuteczniejszy.


Może niekoniecznie tańszy i skuteczniejszy. Ale łatwiej dostępny i równie skuteczny ;) Poza tym-cytrynowy jest "spożywczym" kwasem, możemy się napić ;). Preparaty Kamix to saszetka lub roztwór kwasu amidosulfonowego. Półlitrowy Kamix to około 15-17 zł. I w tym opakowaniu jest jakieś 100 g wspomnianego kwasu rozpuszczone w 400 g wody. Saszetki z aminosulfonowym, czyli "Kamixy" nie wiem ile kosztują, ale może lepiej kupić kilogram takiego samego związku chemicznego za 20 zł?? Bo tyle kosztuje. Czyli podobna cena za kilogram jak kwasku cytrynowego (Acidum citricum ).
Reasumując- jeśli nie lubimy mieć zakamieniałych czajników, garnków, żelazek itp- kupujmy wspomniane kwasy w opakowaniach co najmniej kilogramowych. Natomiast jeśli będziemy kupować rozmaite saszetki, buteleczki itp- kupimy taki sam związek chemiczny przepłacając o kilkaset procent i zastanawiając się co parę tygodni, czy... mamy jeszcze w domu odkamieniacz.,.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tylko sobie teraz wyobraźcie, ze skoro tyle kamienia osadza się w czajniku, to ile tego cholerstwa przechodzi do naszego organizmu w tej wodzie, którą później spożywamy... Dlatego radzę to sobie dobrze uzmysłowić, i po pierwsze postarać się zwalczać przyczynę problemu u źródła, a nie tylko likwidować skutek ( przy okazji - raz na jakiś czas można wcisnąć i zagotować sok z cytryny - będzie bardziej eko niż ciągle chemikalia). Zatem po pierwsze należy zaopatrzyć się w dobry filtr do wody, i później inaczej to wygląda na czajniku już.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A te tony kredy, tłuszczu, barwników, które kobieta codziennie wklepuje tu i tam - przypadkiem nie jest bardziej szkodliwe niż ten. rzeczony, osad z czajnika blink.gif icon_mrgreen.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Tylko sobie teraz wyobraźcie, ze skoro tyle kamienia osadza się w czajniku, to ile tego cholerstwa przechodzi do naszego organizmu w tej wodzie, którą później spożywamy... Dlatego radzę to sobie dobrze uzmysłowić, i po pierwsze postarać się zwalczać przyczynę problemu u źródła, a nie tylko likwidować skutek ( przy okazji - raz na jakiś czas można wcisnąć i zagotować sok z cytryny - będzie bardziej eko niż ciągle chemikalia). Zatem po pierwsze należy zaopatrzyć się w dobry filtr do wody, i później inaczej to wygląda na czajniku już.



z tego co wiem to ten kamień z czajnika nie osadza się 1:1 w organizmie człowieka. Jednemu się robią kamienie innemu nie. To chyba kwestia genetyki itd. Jeden będzie pił wodę z kamieniem i nic mu się nie stanie. Inny będzie pił czystą bez kamiena i będzie miał kamienie.

Ogólnie rzecz biorąc by odkamienić urządzenia agd itd to polecam kupić w sklepie electroluxa rewelacyjny odkamieniacz. U mnie sprawdził się wyjątkowo dobrze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stach
Cytat

Kwasek cytrynowy w proszku. Zagotować kilka razy i gotowe - czajnik jak nowy Array="" style="vertical-align:middle" Array alt="icon_smile.gif" border="0">



Najpierw rozpuściłbym go w wodzie ..

Cytat

kwasek cytrynowy



Nie jesteś zbyt gadatliwy... a co z nim - tym kwaskiem - zrobić?

Całym zdaniem - jeśli łaska -proszę icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Kwasek cytrynowy w proszku. Zagotować kilka razy i gotowe - czajnik jak nowy icon_smile.gif




Cytat

kwasek cytrynowy


Jak widzę posty z poradami które już wcześniej padły to pytam się po coooooooooooooooooooo?
Zobaczcie sobie post #2, a tak ogólnie rzecz ujmując to należy przeczytać cały temat a nie tylko post tematyczny gdy się coś napisać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Jak widzę posty z poradami które już wcześniej padły to pytam się po coooooooooooooooooooo?
Zobaczcie sobie post #2, a tak ogólnie rzecz ujmując to należy przeczytać cały temat a nie tylko post tematyczny gdy się coś napisać.


Bo widzisz, tamta porada dotyczyła mojego czajnika a jak pewnie wiesz, każdy ma inny czajnik...
icon_mrgreen.gif
  • Lubię to 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Bo widzisz, tamta porada dotyczyła mojego czajnika a jak pewnie wiesz, każdy ma inny czajnik...
icon_mrgreen.gif


Czajnik to pół biedy, każdy ma inną wodę. U mnie jest silnie nasycona rdzą. I brita z nowym filtrem nie sprawia, że kamień się nie osadza. Bo osadza się. Żródło rdzy jest poza domem, więc sprawa jest trudna do naprawienia.
Ja traktuję wpisy typu: "kwasek cytrynowy" jako głos osoby, która z tego specyfiku jest najbardziej zadowolona. Więc jakieś zabawne żądania obudowania tego zwrotu okrągłymi, kwiecistymi zdaniami są niepotrzebne. Z całym szacunkiem dla zasłużoności zasłużonych na forum;))
  • Lubię to 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

No i trzeba regularnie go czyścić, a nie czekać aż zarośnie kamieniem.


Metoda z kwaskiem jest dobra nie tylko do czajnika, ale np do odwapnienia ciśnieniowego ekspresu też się sprawdza. icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

×
×
  • Utwórz nowe...