Skocz do zawartości
AktywForum
Zbieraj punkty i wymieniaj na nagrody!

sprawdź punkty

Rzeczywista kaloryczność gazu ziemnego - jak sprawdzić?


Recommended Posts

W jaki sposób można sprawdzić rzeczywistą kaloryczność dostarczanego gazu ziemnego? W poprzednim sezonie grzewczym zauważyłem znaczny wzrost zużycia gazu, w porównaniu z latami poprzednimi mimo wymiany części okien na energooszczędne.


Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/instalacje/kotly-i-podgrzewacze/porady/18190-rzeczywista-kalorycznosc-gazu-ziemnego-jak-sprawdzic

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 1 rok temu...
  • 1 rok temu...

PGNiG to banda ... Kiedyś gotowało się wodę na kawę na gazie kilka minut, dziś trwa to wieczność. Ugotowanie jaj by miały odpowiednią twardość to nie lada sztuka. Kuchenka syczy jak głupia, bo gaz ochrzczony!!! Różnicę widać też jak kupimy gaz z butli, który daje sporo więcej energii. PGNiG powinno zostać porządnie przetrzepane, za te ....

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Od  dawna wiadomo ze  w PL  do gazu dodaja  wypelniacze PGNiG to monopolista  , umnie tez  gaz specyficznie syczy  , czego nie widzalem w Niemczech czy UK , kalkulacja jest prosta ludzie  docieplaja oszczedzaja  wiec  trzeba cos  wymyslic zeby rachunek sie zgadal 

a do tego  co proponuje regulowac kuchenke  , widze ze jestes wybitnym fachowcem od wszystkiego  , jeszcze nie widzalem regulowania kuchenki  hahaha  padlem ze smiechu

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak już się podniesiesz, to przeczytaj w instrukcji obsługi, jak REGULUJE się dopływ powietrza w palniki, czyli de facto - jak reguluje się kuchenkę :icon_biggrin:

A do Niemiec, czy UK jeździłeś że swoją kuchenką i stąd obserwacja, że tam SPECYFICZNIE nie syczy?  A może tam ktoś znający się na rzeczy - wyregulował swoją kuchenkę i dlatego specyficznie nie syczy :bezradny:

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 11 miesiące temu...
Ja uważam że jakość gazu ziemnego w Lesznie uległa pogorszeniu ,a uważam tak dla tego , że od pewnego czasu dość mocno wydłużył się czas gotowania wody w czajniku -czajnik trn sam bez kamienia tyle samo wody kuchenka ta sama a czas do zagotowania dłuższy.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 1 rok temu...
  • 6 miesiące temu...
Gość Wkurzony
U mnie to samo.Piec 3 letni poprzedni rok ustawiony na temp 25 st spalone okolo 200 m3 2019 temperatura zadana na 20 stopni a spalanie 200 m3 .Musiałem do minimum zjechac z pueca bo by mnie rachunki zabiły.A przeciez zimy ciepłe.Na drugim mieszkaniu mam dopłate 900 zł, a to ciepła kawalerka.Ewidentnie chrzczony jest gaz!
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 12.01.2015 o 12:57, Pomocnik napisał:

Pełna treść artykułu pod adresem:

Widać ekspert nie zakłada oszustwa na jakości gazu.

Zresztą to samo jest z jakością elektryki.

Czysty zyska dla firm handlujących elektryką i gazem jak widać jest pokusą nie do odrzucenia :takaemotka:

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 5 miesiące temu...
Panie ekspert to długość pieczenia naleśnika na tym gazie też zależy od "przebiegu pogody"? Rok temu jeden naleśnik można było odwrócić po 60 do 70 sekundach dzisiaj potrzeba 180 sekund. Piec, patelnia i kucharz ten sam. Takim ekspertom proponuje odbierać dyplomy. Proponuje zebrać się w kilkanaście osób zakupić urządzenie monitorujące kaloryczność gazu, w ciągu roku urządzenie się zwróci, tylko co robi nasz UOKiK?
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 2 miesiące temu...
Gość NINA
Korzystam z kuchni w dwóch domach oddalonych od siebie o 110 km. Zagotowanie 1 litra wody, w takim samym garnku, w jednej kuchni trwa chwilę, a w drugiej szlak mnie trafia tak długo czekam. Gotowanie w niej jest koszmarem. Jestem przekonana, że bardzo różna jest kaloryczność gazu - jak to sprawdzić, jak udowodnić.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie temu...
Gość zirytowany
w rotterdamie na malutkim palniku garnek z woda skacze zagotowany po 4 minutach wwarszawie odmkilku miesiacy nie jestem w stanie zagotowac wody w garnku na takijm samym palniku
Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Poważnie? Może za niskie ciśnienie. Kolega mieszka w górach powyżej 3000 m npm? :) A tak całkiem serio - jak to możliwe? jakiej wielkości jest ten garnek? Parametry gazu ziemnego wg parametrów na stronie jednego z dostawców.

https://www.gaz-system.pl/strefa-klienta/system-przesylowy/parametry-charakteryzujace-jakosc-przesylanego-gazu/

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Budujemy Dom - budownictwo ogólne napisał:

Poważnie? Może za niskie ciśnienie. Kolega mieszka w górach powyżej 3000 m npm? :) A tak całkiem serio - jak to możliwe? jakiej wielkości jest ten garnek? Parametry gazu ziemnego wg parametrów na stronie jednego z dostawców.

https://www.gaz-system.pl/strefa-klienta/system-przesylowy/parametry-charakteryzujace-jakosc-przesylanego-gazu/

Tak to możliwe, że jak dostaniesz gaz zaazotowany - to spada jego kaloryczność.

Objawia sie to tym że np. piecyk kąpielowy starego typu z widocznym palnikiem pali ogniem czerwonawym i nic nie da regulacja, a woda leci letnia lub ciepława mimo że palnik jest odkręcony na maksa. Na kuchence to samo.

Tak zdarzyło mi się parę razy - i sprawdzałm w ulicy - tak samo mieli sąsiedzi. 

Czysty zysk dla dystrybutora gazu, dla klienta czysta strata.

Teraz już nie mam jak sprawdzić, bo mam kociołek z komorą zamkniętą inie widać.

 

Myślę że są inne też sposoby manipulowania kalorycznością gazu.

Też uważam że dawniej gaz był bardziej wydajny - niż obecnie. Po prostu więcej dawał ciepła - mówiąc prosto.

Teraz ma gorszą jakość - i myślę, że ktoś na tym nieźle zarabia.

 

Edytowano przez zenek (zobacz historię edycji)
Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...