Moim zdaniem, ważny jest układ pod względem dyfuzyjności - paro przepuszczalności. Od strony napływu wilgoci warstwa przegrody powinna być szczelniejsza, natomiast po przeciwnej stronie powinno być odwrotnie. Styropian też jest paroprzepuszczalny. Często problemem jest szczelny tynk zewnętrzny, stąd widoczne plamy. Warto wziąć pod uwagę fakt, że nowy budynek, to potężna ilość wilgoci, uaktywnianej po włączeniu ogrzewania, dalej nasycenie wilgocią i rosa w wychłodzonych warstwach ścian itp. Po kilku latach w dobrze wykonanych i normalnie użytkowanych budynkach, ten problem nie występuję.
Elektryk powiedział mi 70zł od punktu, uważam że nie jest to wygórowana kwota z materiałem. Dekarz 60zł/m, w tym montaż kominów wentylacyjnych, rynien i zabawa z gankiem. Z tego co się dowiadywałem to nie jest dużo. Czekam na kosztorys od drugiego, bo ten pierwszy to stary majster i dopiero we wrześniu może, a młody chce już przyjść w marcu, ale boje się że z butów wyskoczę jak mi zaśpiewa. A propos tych oszczędności na fachowcach, przypomniała mi się historia, jak facet też niby złota rączką, chciał pokryć sam dach na trzy piętrowym budynku. Spadł i chłopa nie ma. Przykra historia. Najgorsza inwestycja to drenaż. Za dom 8/12m znajomemu wzięli 25tys, załamałem się, materiał licząc na szybko to jakieś 6-7 tysięcy. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
jeszcze jest izolacja pozioma, pionowa np piwnic, parteru, w pomieszczeniach mokrych, na ostatnim stropie i jeszcze parę innych okazji - tych też nie wzięłaś pod uwagę
W dachu też bywa kilka różnych izolacji ....oprócz wentylacji....
ziółka proponuję, melisę na uspokojenie
Przyczyną może być mała moc grzewcza maty względem potrzeb cieplnych pomieszczenia, stąd mata nie może się nagrzać, bo musi szybko oddać otrzymaną energię.
Wskaźnik temperatury wskazuje około 11C i tak samo pirometr jesli strzelam w mate
Nawet jak uruchomię matę na sztywno bez sterownika (230V do kostki i mata) to tak samo się nagrzewa.