Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Zaloguj się, aby obserwować  
senial

Tynk maszynowy Knauf MP 75L

Recommended Posts

Witam. Przymierzam się do tynkowania mieszkania tynkiem maszynowym Knauf MP 75L. Słyszałem że efekt jest zadowalający a koszt mniejszy niż gładzi i nie trzeba szlifować. Mam jednak problem z ustaleniem ilości wody jaką trzeba dodać na 25 lub 30kg w zależności od worka. Bardzo proszę doświadczonych forumowiczów o pomoc i podzielenie się opiniami na temat tynku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stach
A masz Ty jakieś pojęcie o tynkowaniu??? bo po Twoim pytaniu mam wątpliwości
Myślisz, że to tak hop-siup i wytynkowane...

A co do ilości wody - poczytaj, co napisali na worku, lub na karcie technicznej produktu, dostępnej w sieci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Toć to maszynowy i podają:
Cytat

Dozowanie wody należy ustawić na rzadką
konsystencję zaprawy (ok. 1 bar/metr węża z
zaprawą)



icon_mrgreen.gif
  • Lubię to 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zgadza się, gęstość musi być przy nakładaniu ręcznym konsystencji ciasta na placek, że tak to nazwie icon_smile.gif

Gęstego ciasta, dla jasności icon_biggrin.gif
  • Lubię to 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stach
Tak, ale wymieszanie tynku, to nawet nie początek tynkowania...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepraszam zapomniałem napisać że ma to być tynkowanie ręczne:) Proszę o konstruktywne odpowiedzi. Nigdy tego nie robiłem, troche poczytałem o etapach tynkowania ręcznego i chciałem zasięgnąć informacji. Proszę tylko o odpowiedzi na temat. Obrażnie mnie nie wytynkuje ścian:) A na worku jest tak jak jest. Może ktoś próbował tynkować ręcznie tynkiem maszynowym i może mi pomóc. Wiem że tynkarze ręczni również na proźbę tak robiąicon_smile.gif

O! Takie odpowiedzi to to czego spodziewałem się po osobach doświadczonych:) Mam już jakiś obraz:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja tynkowałem tym tynkiem ręcznie, ale nie sposób nauczyć kogoś kto tego nigdy nie robił poprzez suche instrukcje czy poradnik jak się tynkuje bo nie tędy droga.
Po pierwsze musisz mieć kilka podstawowych narzędzi, po drugie praktyka przy kimś kto tynkuje a potem próbować swoich sił na jakieś małej powierzchni. W innym przypadku szkoda tylko Twojej pracy i materiału, uwierz mi na słowo, że tak jest.
Co do Twojego stwierdzenia, że ten tynk wychodzi jakbyś położył gładź jest prawdą, ale aby to osiągnąć trza trochę potrenować.
Widząc Twoje zacięcie do tynkowania na pewno dasz sobie radę, bo liczą się chęci, bo na siłę nic się nie zdziała.

Edytowano przez mhtyl (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam u siebie, ale nakładali fachowcy od agregatu.
Zrobili to tak idealnie, że nie musiałem gładzić ścian.
Ale sam bym nie zaryzykował chyba....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Witam. Przymierzam się do tynkowania mieszkania tynkiem maszynowym Knauf MP 75L. Słyszałem że efekt jest zadowalający a koszt mniejszy niż gładzi i nie trzeba szlifować. Mam jednak problem z ustaleniem ilości wody jaką trzeba dodać na 25 lub 30kg w zależności od worka. Bardzo proszę doświadczonych forumowiczów o pomoc i podzielenie się opiniami na temat tynku.


Użyj tynku Mp75 lub Diamant bo L jest tynkiem lekkim i miękkim do sufitow. Sporo ludzi z tego powodu odradza innym gipsowy jako rzekomo słaby.
Wody? Zużywam jak pamiętam ok 15l na worek. Ty potrzebujesz na raz rozrobic kilka worków i odradzam przygotowywanie kolejno oddzielnych worków.
Tylko uważaj bo tynk to nie gładzie które nakłada się na 1-3mm.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz
W przypadku obróbki ręcznej należy rozłożyć 25 kg Knauf MP 75® na około 16 litrów czystej wody z kranu (około 0,65 litra wody na kg). Pozwolić na picie przez kilka minut i zmieszać w masę bez grudek bez dodatkowych dodatków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...