Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Zaloguj się, aby obserwować  
MrTomo

zawór do dobijania powietrza do hydroforu

Recommended Posts

Mam taki zestaw przy hydroforze jak na zdjęciu.

DSC01446.jpg


Muszę go trochę przerobić, bo na zaworku jest nieszczelność.
Spotkał się ktoś z jakimś gotowym fabrycznym zaworem tego rodzaju?
Generalnie powietrza nie dobijam, wystarczała mi poduszka, ale zaworek przydawał się przy wypuszczaniu wody ze zbiornika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kiedyś coś podobnego widziałem w jakimś sklepie.
Sądzę, że bez problemu kupisz coś podobnego albo takie samo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zawór załatwiony.
Mam inny problem - nie będę nowego tematu zakładał.

Po nabiciu (zwykła poduszka powietrzna) układ ładnie trzyma ciśnienie (4 bar)
Trochę długo nabija (w poprzednich latach jakoś szybciej).
Problem zaczyna się gdy odkręcę wodę. Ciśnienie spada do 2 bar i załącza się pięknie pompa.
Co z tego - dopóki nie zamknę odpływu wody pompa ciągnie non stop, ciśnienie jest stale 2bar.

Co mogło się stać?
Wyczyściłem filtr, był trochę zapiaszczony.
W rzece kosz na miejscu, czysty. Wąż 0,5 m pod wodą. To nawet więcej niż niejednokrotnie bywało.

Nie mam pomysłu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zużycie pompy, mniejszą ma wydajność albo coś z wyłącznikiem ciśnieniowym jest nie tak.

A tak z ciekawości jaki i gdzie ten zawór kupiłeś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie kupowałem - bo nie znalazłem w żadnym z lokalnych sklepów.
Uszczelniłem korek kawałkiem gumy - okazało się, że ucieka obok korka - wystarczyło.

Wyłącznik w porządku.
Pompę używam trzeci (3) rok.
Używałem kilkanaście razy raptem w całym tym okresie.
Chyba, że pomimo filtra osadowego zalazła jakimś piachem?
Jest to możliwe? Chyba jeśli już, powinien przelecieć do zbiornika?

Tak się zastanawiam - czy może być to związane z proporcją ilości wody do wielkości poduszki? Edytowano przez MrTomo (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeżeli wcześniej pomimo okręconego kranu hydrofor się wyłączał (czyli nadążał z uzupełnieniem wody) a teraz nie wyłączą się to jakby nie patrzeć nie wyrabia się z dostarczeniem wody. Powód może być z włącznikiem ciśnieniowym i to nie z powodu , że jest zepsuty , tylko z powodu złego ustawienia ciśnienia do wyłączania.
Jeżeli poduszka miała by wpływ to jedynie przy napełnieniu pustego zbiornika, dłużej by pompowała bo większa ilość wody była by potrzebna, a potem to już tylko uzupełnianie .
Spróbuj nabić większe ciśnienie, np do 6 atm.
Ale kończąc to nie jest to jakaś wielka, niepokojąca usterka, może spokojnie sobie tak pracować, nie jeden hydrofor tak pracuje, szczególnie taki co ma tylko jedną sekcję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Za niedługo trzeba będzie uruchomić podlewanie.
Rozebrałem dzisiaj pompę.
Wszystkie elementy na miejscu i w doskonałym stanie!

Zaczynam się zastanawiać czy mój problem nie bierze się z zamontowania filtra antypiaskowego.

wygląda on tak:

DSC01446.jpg



Niby przyłącze ma 1" ale potem jest jakby zwężenie i przechodzi to prawie w 1/2"?
Przepływ ma to mieć około 80l/min.

Czy tu nie robi się wąskie gardło?
Myślę, że może opór za duży się robi?

Wodę ciągnę z rzeki oddalonej o 30m.
Zamontowałem go, żeby piasek nie dostał się to łopatek pompy.

Może lepszym rozwiązaniem byłoby zamontowanie filtra 1 i 1/4" o przepływie 125l/min takiego jak tutaj:

DSC01446.jpg



lub wręcz takiego filtra siatkowego 1" lub 1 i 1/2"?:

DSC01446.jpg



Co myślicie? Edytowano przez MrTomo (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mnie przekonuje podany przez ciebie trop o przewężeniu. Zanim kupisz nowy filtr, można by sprawdzić jak to wszystko działa całkiem BEZ filtra, na próbę. Jeśli będzie równie kiepsko, to można przypuszczać, że problem nie w tkwi w przekroju filtra. Drogą selekcji.

Potem może by sprawdzić krótszy zasięg? Może pompa straciła wydolność i lekko słabsza jest?

Może zapakowana rura? Mi w rurę (szlauch ogrodowy) wlazły kiedyś mrówki i zrobiły tam mrowisko. Zatkały, motyle nogi, szlauch dokumentnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przerobiłem układ.
Wywaliłem cały osprzęt ze zbiornika, zostawiłem tylko odpowietrznik.
Wodę z pompy zamiast węża w oplocie 1" dałem rurę 1" (wąż ma jednak średnicę mniejszą niż rura)
Zamiast filtra antypiaskowego dałem filtr siatkowy.

Wygląda, że działa.
Po nabiciu po 24h ciśnienie trzyma.
W trakcie pracy też nadąża z nabijaniem.
Pod 4 bar zaczyna mulić, więc zmniejszyłem dobijanie do 3,6 bar.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...