Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Zaloguj się, aby obserwować  
davi

Zaschnięty tłuszcz w piekarniku

Recommended Posts

Witam,
Nie dawno zakupiłem nowy piekarnik z boscha do mojej kuchni o funkcjach nie będę generalnie pisał bo jest wspaniały, ale mam taki problem w porównaniu do starego piekarnika, że nie mogę umyć tego zaschniętego tłuszczu w piekarniku - macie jakieś środki które sobie z tym poradzą?


Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Najwyraźniej nie jest taki wspaniały skoro tłuszcz przywarł do jego ścianek i nie chce puścić.
Albo jest jeszcze druga opcja, jak się czyści raz na rok to taki efekt jest jaki jest. icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stach
Cytat

Najwyraźniej nie jest taki wspaniały skoro tłuszcz przywarł do jego ścianek i nie chce puścić.
Albo jest jeszcze druga opcja, jak się czyści raz na rok to taki efekt jest jaki jest. icon_biggrin.gif



Przecież pisze, że niedawno kupił icon_mrgreen.gif

Jest jeszcze inna opcja: w jednym z następnych postów dowiemy się, jakim środkiem, jakiej firmy sąsiadka daviego usunęła taki zaschnięty tłuszcz w swoim piekarniku icon_rolleyes.gif

Jakoś w moim, ośmioletnim piekarniku, obsługiwanym wprwdzie przez moją KUMATĄ koleżankę-małżonkę nie ma przywartego tłuszczu icon_eek.gif

Piecze mięsa na odpowiedniej tacce w workach do tego przeznaczonych, kupowanych w jakimś tesco, czy karfurze - więc nic nie chlapie, nie pryska, nie wylewa się - nie ma problemu icon_rolleyes.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aleś dywersją poleciał. icon_lol.gif
Ty tu o workach do pieczenie a piekarniki z pirolizą trza sprzedawać... jak?... zamknąć wszystkie kaufhale i tesko ? icon_mrgreen.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stach
Cytat

Aleś dywersją poleciał. icon_lol.gif
Ty tu o workach do pieczenie a piekarniki z pirolizą trza sprzedawać... jak?... zamknąć wszystkie kaufhale i tesko ? icon_mrgreen.gif



icon_redface.gif Kurcze, o tym nie pomyślałem icon_redface.gif

icon_mrgreen.gif

Właściwie to miało być o myśleniu i umiejętności obsługiwania piekarnika icon_lol.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

icon_redface.gif Kurcze, o tym nie pomyślałem icon_redface.gif



Nie cza było tyle pić na zlocie. Byś doszedł, ba, dojechał nawet! do siebie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stach
Cytat

Nie cza było tyle pić na zlocie. Byś doszedł, ba, dojechał nawet! do siebie...



icon_redface.gif


icon_mrgreen.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Przecież pisze, że niedawno kupił icon_mrgreen.gif

Jest jeszcze inna opcja: w jednym z następnych postów dowiemy się, jakim środkiem, jakiej firmy sąsiadka daviego usunęła taki zaschnięty tłuszcz w swoim piekarniku icon_rolleyes.gif


Znam takich co dwa, trzy lata to niedługo.
Jeden gość u mnie na wsi wyszedł z domu zostawiwszy żonę i wrócił chyba po dwóch latach , a jak Ona zrobiła mu awanturę to twierdził że nieobecność jego trwała krótko. Czyli niedawno wyszedł i wrócił po dwóch latach icon_biggrin.gif

To samo miałem na myśli, że wyskoczy z jakąś reklamą icon_biggrin.gif (normalnie Stachu czytasz mi w myślach, jakimś telepatą zostałeś po tym zlocie icon_mrgreen.gif )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

..........twierdził że nieobecność jego trwała krótko.



Bo mu czas zapitalał na tej wolności - tak jakby wyszedł wczoraj ..............

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Jeden gość u mnie na wsi wyszedł z domu zostawiwszy żonę i wrócił chyba po dwóch latach ...


Dwa lata?... to był po gazetę albo bułki icon_mrgreen.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Dwa lata?... to był po gazetę albo bułki icon_mrgreen.gif




Cytat

Nieprawda, po fajki.


Eeeeeee tam nic nie wiecie, był po zapałki icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W tym przypadku najlepiej odwołać się do tradycyjnych metod. Bierzemy zwykłego druciaka i szorujemy, wcześniej należy zaschnięte miejsca popsikać płynem ułatwiającym rozpuszczanie tłuszczu. Można również wyczyścić go przy pomocy roztworu wody i octu w proporcji 1:1. Można również użyć sody oczyszczonej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Prawdopodobnie piekarnik ma matową ceramiczną powłokę, nie czyści jej się w sposób klasyczny tylko włącza funkcje auto clean. Powoduje ona zagrzanie piekarnika do ok 500 sc C po wystygnięciu należy załączonym pędzelkiem omieść to co się opaliło i wywietrzyć kuchnię. Natomiast do klasycznych stalowych piekarników z gładka powierzchnią które niestety się zapaliły to szorowanie na mokro to marny pomysł icon_cry.gif i odradzam szorowanie z wodą zapalony ciągnący się tłuszcz to na nic. Jeżeli piekarnik jest bardzo zabrudzony to niestety trzeba najpierw usunąć zapalone resztki przy pomocy drobnego papieru ściernego, następnie odmyć zmywakiem gąbkowym z ostra powierzchnią zamoczywszy ja uprzednio w nafcie lub rozpuszczalniku i jak już to zaliczymy to myjemy całość z detergentem i wycieramy do sucha. Na koniec nastawiamy termoobieg na 200 st C żeby wypalić i wywietrzyć niepożądane zapachy i gotowe.


  • Lubię to 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×