Skocz do zawartości

Załamany wężyk przy baterii ORAS

ManfredBee

Recommended Posts

Napisano
Zdecydowałem się na nowe baterie. Akurat ORAS. Wannowa i natryskowa nie sprawiły mi kłopotu, ale gorzej było z umywalkową stojącą. Ma zainstalowane fabrycznie wężyki. Tak wyszło, że ich długość w ogóle mi nie pasuje - odrobinę dłuższe lub odrobinę krótsze pasowały by idealnie. Ideałem byłaby możliwość ich wymiany na dowolną długość albo nawet na rurki, ale popularna wyszukiwarka pokazuje, że są nietypowe (w sensie mocowania do baterii) i mogą mieć tylko 30cm. Oczywiście można je przedłużyć (spośród GW3/8-GZ3/8 znalazłem tylko IVENĘ - warto?), ale podczas próby montażu baterii jeden z oryginalnych wężyków załamał się i to w dwóch miejscach. To w sumie dziwne, bo przy testach na starym wężyku anonimowego dla mnie producenta nie udało mi się doprowadzić do załamania, a tymczasem ORASowy do tego stopnia się Z ŁATWOŚCIĄ zgiął, że nie chciał puszczać wody. No i mam pytanie - czy tym załamaniem się przejmować, czy też poszukać oryginalnego wężyka i go wymienić?
Napisano (edytowany)
To samo miałem u siebie przy montażu baterii Hansgrohe i byłem dość trochę zdziwiony że tak szybko się załamuje . Trzeba przy zakręcaniu nakrętki nie dopuścić do obrotów wężyka bo to pomaga w załamaniu ,a jak i to nie pomaga to kombinerkami ułożyć wężyk żeby nabrał w miejscu załamania kształt okrągły . Chyba teraz robią te wężyki z cienkościennego plastiku który jest pod tym oplotem siatkowym i wychodzą takie kwiatki . Jednak chyba głównym powodem takich sytuacji jest niestandardowa odległość do przyłącza wody i trzeba naciągać lub załamywać wężyk . Nie zmienia to faktu że wężyk nie powinien się tak szybko załamywać jak rulonik papieru , niestety coś chyba się zmieniło w produkcji tych wężyków skoro i u hansagrohe to występuje a wcześniej tego nie było. Edytowano przez demo (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

To samo miałem przy montażu baterii Hansgrohe i byłem dość trochę zdziwiony że tak szybko się załamuje . Trzeba przy zakręcaniu nakrętki nie dopuścić do obrotów wężyka a jak i to nie pomaga to kombinerkami ułożyć wężyk żeby nabrał w miejscu załamania kształt okrągły . Chyba teraz robią te wężyki z cienkościennego plastiku który jest pod tym oplotem siatkowym i wychodzą takie kwiatki . Jednak chyba głównym powodem takich sytuacji jest niestandardowa odległość do przyłącza wody i trzeba naciągać lub załamywać wężyk . Nie zmienia to faktu że wężyk nie powinien się tak szybko załamywać jak rulonik papieru , niestety coś chyba się zmieniło w produkcji tych wężyków skoro i u hansagrohe to występuje a wcześniej tego nie było.

U mnie nie było kwestii obrotu wężyka (jestem uczulony na wężyki i traktuję je z przesadną delikatnością). Wężyk jest za długi, żeby z lekkim odgięciem trafić na zawór i za krótki, żeby zrobić jakiś sensowny zawijas nad zaworem. W konsekwencji nieco zbyt ciasnego zawijasa załamał się.

Więc nie wiem: spróbować zdobyć wąż na wymianę i wymienić, czy zostawić?

Przypomnę też drugie (pierwsze) moje pytanie: czy przedłużki z IVENY jakie znalazłem będą OK, czy stanąć na głowie, żeby kupić inne?
Napisano
Cytat

Więc nie wiem: spróbować zdobyć wąż na wymianę i wymienić, czy zostawić?

Przypomnę też drugie (pierwsze) moje pytanie: czy przedłużki z IVENY jakie znalazłem będą OK, czy stanąć na głowie, żeby kupić inne?

Wężyk jak jest za długi (no nie do przesady za długi icon_smile.gif ) to lekko go wybrzuszyć czy zrobić pętle aniżeli za krótkiego naciągać na sztywno.
Przedłużek bym nie dawał bo nie ma sensu ,każda przedłużka to potencjalny w przyszłości być może przeciek.
Napisano
Cytat

Wężyk jak jest za długi (no nie do przesady za długi icon_smile.gif ) to lekko go wybrzuszyć czy zrobić pętle aniżeli za krótkiego naciągać na sztywno.

Wężyk uniwersalny dostępny w handlu mógłbym bezkarnie wybrzuszyć. Te dostarczone z baterią łatwo się łamią. Gdybym miał kilka centymetrów wyżej zawory łuk byłby "spokojniejszy" i byłaby szansa na to, że się węże nie złamią. Kilka centymetrów niżej, to może sięgnęłyby z lekkim wygięciem - to byłoby optimum, ale oczywiście naciąganie na sztywno byłoby zdecydowanie złym pomysłem. Dziś wiem, że powinienem zamówić baterię z rurami miedzianymi - można by je wygiąć i po prostu uciąć na wymiar. Ale nie przyszło mi do głowy, że bateria może mieć nietypowe złącze do wężyków i w chwili zakupu nie przywiązywałem wagi do kwestii jej podłączenia.

Aktualnie bateria ma już założone 30cm przedłużki (najkrótsze, jakie znalazłem) i funkcjonuje prawidłowo. Trochę tylko niepokoi mnie kwestia złamanych wężyków - czy nie osłabiły się zanadto.

Ale chyba jestem przeczulony, bo kiedyś, o 4:45 strzelił mi wąż od baterii zlewozmywakowej. Stało się to w mojej obecności, bo akurat wstałem. Ale takie zdarzenie nawet parę minut wcześniej lub godzinę później skończyłoby się zalaniem lokalu więc mogę mówić o ogromnym szczęściu.
Napisano
W sieci bywają czasami duże różnice ciśnień , a najsłabszym jej elementem są chyba te węzyki , w związku z tym dobrze mieć zabudowany reduktor ciśnienia . U mnie ostatnio tak szaleli z tym ciśnieniem sieciowym że doszło do zalania kilku domów .
Cisnienie było tak duże że wyzwalało zawory bezpieczeństwa na bojlerach , niestety u mnie też i doszło do zalania kotłowni .
Napisano
Szanowni Państwo,
Firma Oras stosuje wężyki elastyczne typu soft pex o przyłączach M10 lewy gwint x G3/8.
Standardowa długość wężyków wynosi 375 mm – numer katalogowy 600306/2 (2 szt. w opakowaniu)
Pozostałe długości wężyków przyłączeniowych o przyłączach M10 lewy gwint x G3/8 :
1. Nr katalogowy 600308 – długość 620 mm (1 szt. w opakowaniu).
2. Nr katalogowy 600307/2 – długość 515 mm (2 szt. w opakowaniu).
3. Nr katalogowy 600262/2 – długość 410 mm (2 szt. w opakowaniu).
4. Nr katalogowy 600309 – długość 320 mm (1 szt. w opakowaniu).
5. Nr katalogowy 601028/2 – długość 275 mm (2 szt. w opakowaniu).
6. Nr katalogowy 601029/2 – długość 175 mm (2 szt. w opakowaniu).
W razie pytań lub wątpliwości proszę o kontakt na numer telefonu 501 896 509.
Serwis Oras
Napisano
Cytat

Szanowni Państwo,
Firma Oras stosuje wężyki elastyczne typu soft pex o przyłączach M10 lewy gwint x G3/8.
Standardowa długość wężyków wynosi 375 mm – numer katalogowy 600306/2 (2 szt. w opakowaniu)
Pozostałe długości wężyków przyłączeniowych o przyłączach M10 lewy gwint x G3/8 :
1. Nr katalogowy 600308 – długość 620 mm (1 szt. w opakowaniu).
2. Nr katalogowy 600307/2 – długość 515 mm (2 szt. w opakowaniu).
3. Nr katalogowy 600262/2 – długość 410 mm (2 szt. w opakowaniu).
4. Nr katalogowy 600309 – długość 320 mm (1 szt. w opakowaniu).
5. Nr katalogowy 601028/2 – długość 275 mm (2 szt. w opakowaniu).
6. Nr katalogowy 601029/2 – długość 175 mm (2 szt. w opakowaniu).
W razie pytań lub wątpliwości proszę o kontakt na numer telefonu 501 896 509.
Serwis Oras

Cieszę się niezmiernie, że pojawił się komunikat podpisany przez "Serwis Oras". Szkoda tylko, że nie padła istotna dla mnie odpowiedź. Dodam, że próbowałem dzwonić na numery podane na "http://www.oras.com/pl/consumer/company/contacts/Pages/Contacts.aspx", jednak "pogadałem" sobie wyłącznie z automatem.
Napisano
Szanowni Państwo,
Podany kontakt pod numerem telefonu 501896509 jest czynny w dni robocze od godziny 8.00 do godziny 16.00.
Jeśli chodzi o zbyt długie wężyki, to najlepiej jest je wymienić na krótsze.
Pozdrawiam
Oras Serwis

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Raczej tak - inaczej deweloper nie dostałby pozwolenia na budowę bo projekt nie spełniałby przepisów.  ?  
    • Proszę o poradę tych, co się znają, bo pojęcia nie mam jak właściwie do tematu podejść. Dwa lata temu stałem się właścicielem jednego z lokali na niewielkim osiedlu szeregowców. Niedawno dopiero zastanowił mnie fakt, że nie mamy dostępu do dachu. Temat zaistniał tym bardziej, że chcemy podejść do przeglądu kominowego i na fakt braku dostępu do dachu zwrócił uwagę kominiarz. Stwierdził, że takiego dostępu wymagają przepisy i powołał się na Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Konkretnie w Dziale VII. Bezpieczeństwo użytkowania, § 308 Wejścia na dach napisane jest, że w budynkach o dwóch lub więcej kondygnacjach nadziemnych należy zapewnić wyjście na dach co najmniej z jednej klatki schodowej, umożliwiające dostęp na dach i do urządzeń technicznych tam zainstalowanych. W odpowiedzi na zadane pytanie deweloper odpowiedział, że dostęp do dachu z zewnątrz (drabina na stałe przymocowana do elewacji) nie jest wymagana przepisami, ponieważ przepis dotyczy jedynie budynków z wydzieloną wewnętrzną klatką schodową. Nie rozumiem tego, że dwukondygnacyjny budynek (czyli minimum parter z piętrem, tak?) z wewnętrzną wydzieloną klatką schodową powinien taki dostęp mieć a budynek w zabudowie szeregowej (każdy lokal ma swoje wewnetrzne schody, które nie są traktowane jako "klatka schodowa"?) już nie, mimo że wysokość takiego budynku może być przecież identyczna? Dostęp do kominów to jedno, ale na przykład jakieś zaprószenie ognia i... możemy sobie z dołu tylko patrzeć i czekać aż strażacy przyjadą - oby na czas. Czy deweloper ma rację?
    • Firma Real Klim świadczy usługi z zakresu klimatyzacji, wentylacji i rekuperacji na terenie województw małopolskiego i śląskiego. Posiadamy certyfikaty oraz uprawnienia państwowe, które są niezbędne przy wykonywaniu prac montażowo - serwisowych. https://realklim.pl/   Nasza firma specjalizuje się w profesjonalnym montażu klimatyzacji w domach, biurach i lokalach usługowych. Gwarantujemy szybki, solidny i estetyczny montaż oraz fachowe doradztwo w doborze urządzeń. https://realklim.pl/klimatyzacja   Oferujemy kompleksowy serwis klimatyzacji – od przeglądów po naprawy. Dbamy o wydajność, czystość i długą żywotność Twojego urządzenia. https://realklim.pl/serwis-klimatyzacji   Projektujemy i montujemy systemy wentylacyjne dopasowane do potrzeb budynku. Zapewniamy komfort oddychania i skuteczne usuwanie wilgoci. https://realklim.pl/wentylacja   Zajmujemy się instalacją i serwisem systemów rekuperacji, które zapewniają świeże powietrze w domu i pozwalają oszczędzadź na ogrzewaniu. https://realklim.pl/rekuperacja   Specjalizujemy się w montażu pomp ciepła – ekologicznego źródła ogrzewania. Pomagamy dobrać odpowiednie urządzenie i zapewniamy jego obsługę. https://realklim.pl/pompy-ciepła   Sprawdź Naszą wizytówkę Google, sprawdź opinię klientów oraz wybrane realizacje: Wizytówka Google
    • Chcąc wylać poduszki pod nadproża, musimy je najpierw zaszalować. Tym właśnie będziemy się teraz zajmować.  
    • Drewniane podłogi to klasyka, która z czasem może wymagać miejscowych napraw – szczególnie wtedy, gdy pojawią się przebarwienia, plamy lub drobne uszkodzenia na pojedynczych deskach. Dobrą wiadomością jest to, że nie musisz od razu cyklinować całej powierzchni. Dzięki produktom marki Osmo można łatwo i estetycznie odnowić pojedynczą deskę, bez widocznych różnic w kolorze i strukturze. Krok 1: Wydzielenie uszkodzonej deski Najpierw dokładnie określ deskę, która wymaga renowacji. Następnie oklej jej krawędzie taśmą malarską, najlepiej niebieską lub różową, która jest delikatna i nie uszkadza powierzchni ani sąsiednich desek. Taśma zapobiegnie przypadkowemu przetarciu lub zabarwieniu sąsiednich fragmentów podłogi. Krok 2: Szlifowanie powierzchni Za pomocą papieru ściernego o gradacji 180 przeszlifuj powierzchnię deski. Usuniesz w ten sposób stare powłoki, przebarwienia oraz drobne rysy. Szlifuj zawsze wzdłuż włókien drewna, a po zakończeniu dokładnie odkurz i przetrzyj wilgotną ściereczką, by pozbyć się pyłu. Krok 3: Nadanie koloru – bejce olejne i woski dekoracyjne Osmo Kiedy powierzchnia jest sucha i czysta, czas na nadanie jej odpowiedniego odcienia. Użyj bejcy olejnej Osmo lub wosków dekoracyjnych Osmo, w zależności od wykończenia reszty podłogi. Aplikacja wygląda następująco: Nanieś niewielką ilość bejcy lub wosku przy pomocy gąbki lub miękkiej szmatki. Następnie wetrzyj preparat równomiernie w drewno, zgodnie z kierunkiem słojów. Nadmiar produktu zetrzyj czystą szmatką, tak by kolor był jednolity i bez smug. To bardzo ważny etap – dobór koloru musi być maksymalnie zbliżony do reszty podłogi. Warto wcześniej wykonać próbę na niewidocznym fragmencie lub na kawałku podobnego drewna. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Krok 4: Zabezpieczenie powierzchni – Wosk Twardy Olejny Osmo Po wyschnięciu koloru, nałóż warstwę ochronną – najlepiej sprawdzają się produkty: Osmo 3062 (półmat) Osmo 3065 (mat) Aplikacja: Nałóż cienką warstwę wosku twardego olejnego przy użyciu pędzla lub wałka. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Delikatnie zmatow powierzchnię papierem ściernym (np. gradacja 240). Nałóż drugą, finalną warstwę tego samego produktu i pozostaw do pełnego wyschnięcia. Dodatkowe wskazówki: Zawsze pracuj w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Unikaj nakładania zbyt grubej warstwy – produkty Osmo są bardzo wydajne. Nie chodź po naprawianej powierzchni przez co najmniej 2–3 dni, aby powłoka miała czas się utwardzić. Jeśli odcień różni się od reszty, można dodać drugą warstwę koloru, ale zawsze wykonuj próbę wcześniej. Podsumowanie Dzięki odpowiednim materiałom i precyzyjnej pracy, renowacja pojedynczej deski podłogowej może być szybka i bardzo skuteczna. Produkty Osmo, takie jak bejce olejne, woski dekoracyjne i wosk twardy olejny, pozwalają na punktową naprawę bez konieczności renowacji całej podłogi. Kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniego koloru i staranne wykonanie każdego etapu – od szlifowania po finalne zabezpieczenie powierzchni.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...