Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Zaloguj się, aby obserwować  
Czapi

Szyszki z ryżu-

Recommended Posts

Pamiętacie szyszki z ryżu preparowanego?Kiedyś robiło sie je dość często.Zawsze wychodziły pyszne.Jakieś 2 lata temu zrobiłam te szyszki i znowu wyszły super-tak jak trzeba:chrupiące, twarde, zastygały bardzo szybko.Niestety za diabła nie wiem skąd miałam przepis.Ostatnio mnie naszło, wzięłam przepis z internetu(wszystkie podobne). 500g krówek ciągnących, 1/2 kostki masła, kakao, ryż (ja biorę na oko).
No i d...pa, wyszły miekkie...Dało radę uformować, ale niestety nie zastygły jak ostatnio pamiętam...Powinny byc chrupiace, kruchę, prawie jak obtoczone w karmelu.
Macie jakies rady???
Powiem szczerze, że na tyle razy ile robiłam to pierwszy raz mi nie wyszły icon_confused.gif
Obszukałam przepisy, wszędzie jest masło/margaryna a upatrywałam winę właśnie w nim.Za dużo dałam czy w ogóle nie powinnam dawać masła?Nie pamietam starego przepisu..
Jestem zła, bo uwielbiam szyszki a mam dwa ogromne talerze spapranych szyszek.W smaku ok. , ale konsystencja wszystko psuje.
Poradźcie, bo za tydzień musze zrobić te właściwe! Edytowano przez Czapi (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na mój rozum wina w jakimś składniku - w sensie że właściwości nie te icon_rolleyes.gif
pamiętam te szyszki , tez kiedyś robiłam , daaaaaawno temu - ale nie pamiętam przepisu :bezradny:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wysusz w piekarniku - jest duża wilgotność powietrza, a ta "polewa" jest bardzo higroskopijna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja robię z takiego przepisu:

3 paczki ryżu preparowanego
1 kostka margaryny
½ szkl. mleka
1 szkl. cukru
2 łyżki kakao
2 szkl. mleka w proszku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Właśnie wydaje mi się że to wina masła-za dużo.
Suszenie w piekarniku niewieleby pomogło.To tłuszcz powoduje miękkość-nie odparuje.
Już w momencie wyrabiania coś było nie tak.Normalnie musiałam podgrzewać cały czas bo już zastygały jak karmel
a to było dość miękkie do końca icon_confused.gif
W ogóle tu czuć było że ryż troche wciagnął masę, normalnie powinien pozostać suchy, kruchy i biały w środku.
Zrobić bez masła???
Takiego przepisu jak eko-m2 w ogóle nie znam...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Robię szyszki z tego przepisu:

SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO
12,5 dag masła,
20 dag toffi lub irysów,
20 dag krówek
W garnku z grubym dnem powoli rozpuścić cały czas mieszając, nie dopuścić do zagotowania, wsypać ryż dmuchany, wymieszać. Nabierać łyżką, formować kulki lub szyszki - podłużne, kłaść do wyschnięcia na talerzach lub tacy. Po zastygnięciu można przesypać do pudełka. SMACZNEGO!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Robię szyszki z tego przepisu:

SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO
12,5 dag masła,
20 dag toffi lub irysów,
20 dag krówek
W garnku z grubym dnem powoli rozpuścić cały czas mieszając, nie dopuścić do zagotowania, wsypać ryż dmuchany, wymieszać. Nabierać łyżką, formować kulki lub szyszki - podłużne, kłaść do wyschnięcia na talerzach lub tacy. Po zastygnięciu można przesypać do pudełka. SMACZNEGO!



No a wychodzą Ci takie suche, niemalże chrupiące???
Kurczę ja jadłam przez tydzień te swoje "mięczaki" i odechciało mi sie eksperymentów. Poza tym chyba miałam kiepski ryż, był dośc miękki -nie kruchy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

No a wychodzą Ci takie suche, niemalże chrupiące???
Kurczę ja jadłam przez tydzień te swoje "mięczaki" i odechciało mi sie eksperymentów. Poza tym chyba miałam kiepski ryż, był dośc miękki -nie kruchy.



Tak, tylko trzeba pilnować, żeby to co ma się stopić nie zagotowało się. W przeciwnym wypadku tłuszcz nie połączy się z cukierkami i szyszki będą tłustośliskie icon_cool.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cieszynianko, zapisałęm Twój przepis. icon_biggrin.gif Zrobię.
Powiedz, proszę, jakie masło dać.

Masło w sensie, że 82% czy roślinne albo podróbkę masła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Cieszynianko, zapisałęm Twój przepis. icon_biggrin.gif Zrobię.
Powiedz, proszę, jakie masło dać.


Lepsze wychodzą z prawdziwego masła, ale w wersji oszczędnej może być i margaryna.
Pamiętaj, żeby tego nie zagotować. Podczas formowania szyszek dobrze jest mieć na podorędziu miskę z zimną wodą do maczania rąk. Wtedy się to do łapek nie przykleja.
Jak zrobisz, to daj znać, jak Ci wyszło icon_mrgreen.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
O nieeee!!! W ogóle wyparłam ze świadomości informację, że takie szyszki istnieją, ostatni raz jadłam je jak miałam 10 lat, czyli...dawno :P A teraz przez Was muszę sobie takie zrobić!! icon_biggrin.gif Cukierki jakiejś konkretnej marki polecacie? Lepiej, żeby to były tzw. krówki ciągutki, czy kruche? :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Można i z ciągnących i z kruchych. Mam wrażenie, że kruche się szybciej rozpuszczają.
Pilnuj tylko, żeby się ta breja nie gotowała, bo się tłuszcz będzie oddzielał.
Smacznego icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nigdy nie byłem wielkim fanem ryżowych szyszek, ale po tylu latach skusiłbym się na jedną. Ciekawe czy teraz smakowałyby mi bardziej...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Nigdy nie byłem wielkim fanem ryżowych szyszek, ale po tylu latach skusiłbym się na jedną. Ciekawe czy teraz smakowałyby mi bardziej...


A ja po zjedzeniu szyszek od Pezeta jestem wielkim fanem tego smakołyku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...