Skocz do zawartości

Kuchnia Indukcyjna czy kuchnia gazowa?


MMarcin

Recommended Posts

Cytat

A co, mają jeździć z podręcznym agregatem prądotwórczym? icon_eek.gif


Przecież i tak z nim jeżdżą!!! Albo "kradną prąd" z budynku obok. Oświetlenie, nagłośnienie i inne ...lenie wymagają duuuużo prądu.

A tak poważnie, sporo programów jest kręconych w studio i tam gotują też na gazówkach.
Link do komentarza
Reasumując:
Sprawność płyty gazowej maksymalnie do 46% (średnio dużo mniej, w okolicach 30%)
Sprawność płyty indukcyjnej maksymalnie do 95% (średnio >90%)

Dokładając do tego szczegółowe wyliczenia w złotówkach (kWh/m3) mamy dowód w postaci wyników badań porównawczych
(dla niedowiarków) że płyta indukcyjna nie może, a jest tańsza w eksploatacji. icon_smile.gif

PS.
Kiedyś o podobnych sprawnościach w/w urządzeń Ty czy ja... a może ktoś inny już pisał icon_wink.gif
Link do komentarza
Przestudiowałem, wniosek jest jeden : nie zrobiłem źle, rezygnując z gazowej kuchenki na gaz płynny i montując płytę indukcyjną icon_lol.gif

Cytuję wnioski z badania:

Płyta indukcyjna odznacza się:
- najkrótszymi czasami gotowania i stygnięcia,
- najmniejszym zużyciem energii elektrycznej,
- największą sprawnością całkowitą,
- niskim, zbliżonym do najmniejszego, kosztem gotowania.
Płyta ceramiczna charakteryzuje się;
- najdłuższymi czasami gotowania i stygnięcia,
- największym zużyciem energii elektrycznej,
- najwyższym kosztem gotowania,
- sprawnością na średnim poziomie.
Płyta gazowa ma:
- dużą rozpiętość zużycia gazu na poszczególnych palnikach,
- najmniejszą sprawność całkowitą,
- najniższy koszt gotowania.
Link do komentarza
Cytat

Płyta gazowa ma:

- najniższy koszt gotowania.




Tyle, że to wynik dla gazu ziemnego, a różnica rzędu 1 grosza

Cytat

PS.
Kiedyś o podobnych sprawnościach w/w urządzeń Ty czy ja... a może ktoś inny już pisał icon_wink.gif



Tyle, że tamte wyliczenia były tylko "teoretyczne" (jak nam to ktoś zarzucił icon_cool.gif ), ale jak widać były bliskie rzeczywistości (laboratoryjnej).
Link do komentarza
Co z tego, że najniższy koszt - nawet niech będzie większy niż 1 grosz na 1 litr wody, ale teraz, przy porządkach przedświątecznych widzę i czuję różnicę: nie mam na szafkach, płytkach, oknach tego tłustawego nalotu, powstającego podczas spalania gazu i wszędzie się osadzającego, mimo częstego używania i mycia filtra w okapie nad kuchenką...

Polecam płyty indukcyjne icon_lol.gif
Link do komentarza
Cytat

Gaz jest beeee


No, toś teraz poleciał icon_rolleyes.gif
Piekarnik gazowy - którego nie mam, ale ma go córka - najlepszy jest do pieczenia ciasta drożdżowego.

Wróciłem z pracy do domu, z lodówki wyjąłem - pod nieobecność mojej koleżanki małżonki - garnuszek z zupą, nastawiłem na płytę indukcyjną, na odpowiednim miejscu płyty, włączyłem na 8 i zanim włączyłem telefonik, znalazłem na poczcie maila, zwiastującego ruch na tym temacie i przecytałem, że gaz jes beeee, już zupka się zagotowało, więc włączyłem komputer i piszę niniejsze, pomiędzy kolejnymi łyżkami gorącej zupki icon_lol.gif
I co, indukcja nie jest the best icon_question.gif icon_question.gif icon_question.gif
icon_lol.gif
Link do komentarza
W przypadku kiedy ktoś ogrzewa prądem (np. poprzez PC) lub kotłem na paliwo stałe, robienie specjalnie przyłącza gazowego do kuchenki to przerost formy nad treścią i duże koszta (projekt, odbiory, opłata przyłączeniowa).

Albo wentylacja mechaniczna - trudno ją zgrać z kuchenką gazową, która jest, jakby nie patrząc, paleniskiem otwartym i wymaga kratki wentylacji grawitacyjnej.

Kuchenka gazowa ma sens głównie u osób, które planują kocioł gazowy, bo i tak robią przyłącze. No i osób, które lubią często sprzątac, bo tłusty osad z gotowania przy gazie powstaje szybciej niż przy prądzie.

A kucharz amator, wielbiciel fladrowania, postawi sobie w kuchni przenośny kocherek w razie potrzeby.
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
Witam po przeanalizowaniu całego wątku na tym forum oraz innych forach padło na wybór płyty indukcyjnej (pomimo że dom będzie ogrzewany gazem).
Koszty gotowania porównywalne do gazu, mniej brudu, i nie ma rurki gazowej puszczonej przez cały dom oraz sam wygląd w kuchni na blacie kuchennym.
Co do postu vip42 o myciu ścian przed malowaniem to nie w tych czasach są już takie farby ze wszystko pokryją ale to tylko ciekawostka icon_smile.gif
Cytat

prawda, jest to związane jakoś ze spalaniem gazu ale nie wiem dokładnie w jaki sposób. I nie tylko na płytkach, również na meblach, okapie, ścianach i suficie. Przed remontem kuchni niezbędne jest mycie ścian i sufitu.



Życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku. Edytowano przez Maly8431 (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
Cytat

Witam po przeanalizowaniu całego wątku na tym forum oraz innych forach padło na wybór płyty indukcyjnej (pomimo że dom będzie ogrzewany gazem).
Koszty gotowania porównywalne do gazu, mniej brudu, i nie ma rurki gazowej puszczonej przez cały dom oraz sam wygląd w kuchni na blacie kuchennym.
Co do postu vip42 o myciu ścian przed malowaniem to nie w tych czasach są już takie farby ze wszystko pokryją ale to tylko ciekawostka icon_smile.gif


Życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku.



I bardzo słusznie moim zdaniem icon_smile.gif
Argumenty miałem bardzo podobne + jakoś panicznie boje się płonącego gazu ;) Nie lubie z nim obcować.
Link do komentarza
  • 4 tygodnie temu...
Cytat

eee mam gazówkę ale nie kojarzę żebym tak patrzył na ten ogień

a w razie takiej potrzeby to można sobie zawsze świeczkę zapalić ;)


Szczera prawda icon_smile.gif
A jeszcze co do ognia na gazówce, to w dzień i tak go nie widać , dlatego też zdarzało mi się dopiero kilka godzin po ugotowaniu obiadu wyłączyć palnik (gdy był już wieczór i widać było niezgaszony płomień) icon_razz.gif
Link do komentarza
Gość arturo72
Po ponad 40 latach mieszkania z kuchenką gazową i po ponad 5 miesiącach użytkowania płyty indukcyjnej uważam (żona także),że indukcja jest super sprawą i już nigdy więcej nie przesiedlibyśmy się na kuchenkę gazową icon_smile.gif
Link do komentarza
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie temu...
Gotowanie indukcyjne w ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność. Duży wpływ na to ma systematyczna obniżka cen, dzięki której na sprzęt wykonany w tej technologii może pozwolić sobie coraz więcej gospodarstw domowych. Równie ważnym powodem takiego stanu rzeczy jest to, że w porównaniu do kuchenek gazowych czy elektrycznych, energooszczędne płyty indukcyjne zdają się mieć zdecydowanie więcej zalet niż wad.
Jednak trzeba być przygotowanym na ewentualny zakup specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej. Niestety zwykłe garnki ze stali szlachetnej lub aluminium nie nadają się do gotowania przy użyciu płyt indukcyjnych.

Pozdrawiamy,

Kuchnie Wielkopolskie
Link do komentarza
Cytat

Jednak trzeba być przygotowanym na ewentualny zakup specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej. Niestety zwykłe garnki ze stali szlachetnej lub aluminium nie nadają się do gotowania przy użyciu płyt indukcyjnych.

Pozdrawiamy,

Kuchnie Wielkopolskie



Jeśli pod pojęciem stali szlachetnej kryje się popularna nierdzewka, to się z Tobą nie zgodzę. Na początku mojej przygody z indukcją miałam tylko patelnie z aluminium, więc wygrzebałam w garażu płytkę ze stali nierdzewnej, którą kładłam na kuchenkę i dzęki temu mogłam coś usmażyć. Miałam też garnki emaliowane, ale one bez wspomagaczy działały na indukcji.
Po pewnym czasie kupiłam w IKEA najtańszy zestaw garnków z pokrywkami (zestaw 3 sztuk za 30zł) i służą mi one od kilku lat nieprzerwanie.
Tak więc nie trzeba kupować garnków po 300zł dedykowanych specjalnie na kuchenki indukcyjne. Wystarczy zwykłe, tanie naczynie stalowe (w tym także emaliowane). Może być nawet z aluminium, byleby miało dno stalowe (np. często sprzedawane w dyskontach spożywzych patelnie po 25zł).
Link do komentarza
Cytat

Gotowanie indukcyjne w ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność. Duży wpływ na to ma systematyczna obniżka cen, dzięki której na sprzęt wykonany w tej technologii może pozwolić sobie coraz więcej gospodarstw domowych. Równie ważnym powodem takiego stanu rzeczy jest to, że w porównaniu do kuchenek gazowych czy elektrycznych, energooszczędne płyty indukcyjne zdają się mieć zdecydowanie więcej zalet niż wad.
Jednak trzeba być przygotowanym na ewentualny zakup specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej. Niestety zwykłe garnki ze stali szlachetnej lub aluminium nie nadają się do gotowania przy użyciu płyt indukcyjnych.

Pozdrawiamy,

Kuchnie Wielkopolskie



Jakie specjalne? wystarczą zwykłe garnki np emaliowane
warunek: muszą być ferromagnetyczne czyli przyciągać magnes
Link do komentarza
Przy gotowaniu może to nawet nie mieć żadnego znaczenia, ale przy pieczeniu, smażeniu sprawa ma się już zgoła inaczej.
Sposób w jaki jest rozprowadzane ciepło na dnie gara będzie miało wpływ na na to co wyjdzie z pod ręki przygotowującego potrawę


Cytat

oczywiście, że specjalistyczne są lepsze... ale czy trzeba je kupowac od razu z kuchenką?


Nikt tak nie mówi.
Ale należałoby zakup "specjalnych" garów jednak uwzględnić w przyszłych wydatkach.
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Liczyć na "niezniszczalność" paneli winylowych mógł tylko ktoś, kto nigdy nie miał gramofonu i nie słuchał płyt. Winylowych przecież. Byle czym się przecież rysują, nie tylko szafirową (bardzo twardy materiał) igłą.   Natomiast zupełnie innym materiałem jest laminat. I swoją opinie napisałem znając ten materiał. Kiedyś kuchenne meble były wykończane laminatem. Można też było kupować płyty laminowane, bez podkładu. Czyli tę wierzchnią strukturę, z której niektórzy robili nawet boazerię. Kawałki takiej płyty mam do dzisiaj, przydają się w domowym warsztacie. Jeśli nie będziesz sypał piasku pod nogi, to niełatwo je zarysować na podłodze.     To oczywiste, bo ich powierzchnia wody nie przepuści nawet przez tydzień, ale diabeł leży w szczegółach, czyli krawędziach, jak wcześniej wspominałem. Niby są zabezpieczane, ale nigdy nie wiemy czy nie ma tam jakichś nieciągłości i/lub mikrouszkodzeń Lepiej więc nie przekonywać się, że jednak są.  A woda wejdzie w najmniejszą mikro dziurkę, ale wyjść nią później nie chce. Takie wychodzenie pod postacią pary trwa później miesiące i lata. 
    • Tak tak wodę zbierać od razu bo jak będzie stała to wiadomo że żaden panel nie wytrzyma. Ja się jednak decyduje na panele.  
    • Prawda jest taka, że natychmiast po zalaniu trzeba brać za ścierki, ręczniki, czy też odkurzacz przemysłowy i zbierać wodę i maksymalnie wysuszać...
    • Wiem że jest opis ale co innego opis a co innego praktyka. Znajomy położył winyle w przedpokoju i się zdarły po niecalych 2 latach i też pisało że są niezniszczalne :-)   
    • No to masz przecież charakterystykę techniczną.   Panele podłogowe Dąb Wolta o klasie ścieralności AC5 wyróżniają się odpornością na stojącą wodę przez 24 godziny. Wygląd o strukturze synchronicznej, charakteryzuje się wyczuwalnym i widocznym układem słojów jak w prawdziwej desce. Zastosowanie v-fugi sprawia wrażenie osobnych desek i znakomicie odzwierciedla naturalną drewnianą podłogę. Dodatkową zaletą są krawędzie zaimpregnowane wodoodpornym lakierem chroniącym przed wnikaniem wody i zapobiegającym ich pęcznieniu. Do wykończenia górnej warstwy paneli została użyta technologia LLT anti scratch zapewniająca niezwykłą odporność na zużycie i mikrozarysowania, dzięki czemu stopień połysku lub matu, w zależności wykończenia pozostaje taki sam przez cały okres. Panele zostały pokryte specjalną warstwą antystatyczną zapobiegającą powstawaniu ładunków elektrycznych, odpowiedzialnych za elektryzowanie podłóg i tym samym gromadzenie kurzu. Podłogę z paneli Dąb Wolta można układać na powierzchni z wodnym ogrzewaniem podłogowym. Gwarancja wodoodporności przez 24 godziny   3 Myślę, że spokojnie spełnią Twoje potrzeby.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...