Skocz do zawartości

Kuchnia Indukcyjna czy kuchnia gazowa?


MMarcin

Recommended Posts

Gość adiqq
nie zastanawiaj się, tylko ciągnij 3 fazy.
Raz podczas 2,5 roku użytkowania mi kuchenka wybiła prąd - po parapetówce na drugi dzień odgrzewałem jedzenie i wszystkie pola były włączone na maks przez jakiś czas - wybiło przeciążeniowo. Jak będzie 1-fazowa - to możesz mieć z tym problem. Przy 3-f problemu nie ma. (przy moim podłaczeniu 2-f problem był 1 raz)
Podczas normalnego użytkowania nie zdarzyło mi się jeszcze żeby były jakieś problemy.

Link do komentarza
Cytat

boska.n jak ktoś potrafi gotować to mu nie wykipi i nie będzie musiał sprzątać w zakamarkach - takie jest moje zdanie.




Cytat

Trzeba pilnować bardziej jedzenia na kuchni indukcyjnej. Ja się zastanawiam nad problemem wyczyszczenia np. mleka, które wykipi, na gazowej szybko możemy wyczyścić bo ostygnie palnik szybko, a na indukcyjnej znowu musimy praktycznie czekać na wychłodnięcie palnika, kolejna sprawa jak jest z zarysowaniami na kuchence indukcyjnej? Przeiceż każdemu spadnie czy to widelec czy nóż na kuchenkę.




:takaemotka:

Czy ktos mi wytlumaczy powyzsze ?

Bo rozumiem ze wystarczylo... umic... znaczy potrafic icon_cool.gif

Coz... dom kupiony, nie budowany... gaz byl, no i jest... ale chetnie bym sie go pozbyl...
generalnie "nie lubie gazu"... pomimo tego ze kuchenka ok.

icon_biggrin.gif

Link do komentarza
Zawsze miałam gazową i użerałam się z czyszczeniem. W obecnym domu nie mam w ogóle gazu, więc kuchnia indukcyjna. Podgrzewa się błyskawicznie, wodę zagotowuje na funkcji na funkcji power boost w dwie minuty, czyści bardzo łatwo. Jedyne co mnie irytuje to te specjalne garnki do indukcji i dni, kiedy jest awaria w dostawie prądu...wtedy nawet herbaty nie ma icon_rolleyes.gif
Link do komentarza
Cytat

Zawsze miałam gazową i użerałam się z czyszczeniem. W obecnym domu nie mam w ogóle gazu, więc kuchnia indukcyjna. Podgrzewa się błyskawicznie, wodę zagotowuje na funkcji na funkcji power boost w dwie minuty, czyści bardzo łatwo. Jedyne co mnie irytuje to te specjalne garnki do indukcji i dni, kiedy jest awaria w dostawie prądu...wtedy nawet herbaty nie ma icon_rolleyes.gif


brak prądu to problem, a garnki nie muszą być super special ale wystarczą zwykłe emalie - warunek to przyczepienie się magnesu, który pozwala sprawdzić czy dany garnek jest wykonany z ferromagnetyku
Link do komentarza
Cytat

ja w wynajmowanych mieszkaniach miałam płytę indukcyjną i gazową i uważam, że na gazowej lepiej smakuje..chyba jest to kwestia tego, że można mocniej rozgrzać te potrawy



ale, że co?
poproszę o wyjaśnienie, bo pojęcia nie mam jak się "mocniej rozgrzewa potrawy", na kuchence gazowej.

no i bladego pojęcia nie mam, jaki to ma związek ze smakiem :scratching:
Link do komentarza
Cytat

ja w wynajmowanych mieszkaniach miałam płytę indukcyjną i gazową i uważam, że na gazowej lepiej smakuje..chyba jest to kwestia tego, że można mocniej rozgrzać te potrawy


Na gazowej zapewne lepiej smakuje z powodu zapachu gazu i przypalenia potrawy icon_biggrin.gif

Cytat

brak prądu to problem, a garnki nie muszą być super special ale wystarczą zwykłe emalie - warunek to przyczepienie się magnesu, który pozwala sprawdzić czy dany garnek jest wykonany z ferromagnetyku


Na starszych kuchniach to może się sprawdzało,ale na nowych to nie działa,bynajmniej na mojej.Garnek z nierdzewki,magnes łapał a płyta go nie widziała znaczy nie grzała.

Cytat

nie zastanawiaj się, tylko ciągnij 3 fazy.
Raz podczas 2,5 roku użytkowania mi kuchenka wybiła prąd - po parapetówce na drugi dzień odgrzewałem jedzenie i wszystkie pola były włączone na maks przez jakiś czas - wybiło przeciążeniowo. Jak będzie 1-fazowa - to możesz mieć z tym problem. Przy 3-f problemu nie ma. (przy moim podłaczeniu 2-f problem był 1 raz)
Podczas normalnego użytkowania nie zdarzyło mi się jeszcze żeby były jakieś problemy.


Ja mam podciągnięty osobny obwód trzyfazowy kablem 5-cio żyłowym (dość przewymiarowany do potrzeb ,ale cóż jak miał się zmarnować to poszedł pod tynk a jaki przekrój to terasz nie pamiętam) pod kuchenkę indukcyjną z czego dwie fazy zasilają płytę a jedna piekarnik.
Przy gotowaniu na święta było wszystko włączone i chodziło na maksa,nic nie wybiło.
Link do komentarza
Cytat

Ja takiego czegoś mieć nie chcę bo na 99% będę robił meble do kuchni i płytę dam w blat a piekarnik - a to już nie wiem czy w ogóle dam....



Przed chwilą to przechodziłem.
Meble mam robione, ale kuchenki w blat nie wpuściłem. Czemu? Nie chciałem, a stolarz mi przytaknął. Jak się później kiedyś coś chce zmienić, to trudno znaleźć taki sam blat.

Ach, jeszcze jedno. Przewód 3-fazowy czeka sobie w puszce za dotychczasową kuchenką, bo na indukcję na razie brakło kasy...
Link do komentarza
Cytat

Przed chwilą to przechodziłem.
Meble mam robione, ale kuchenki w blat nie wpuściłem. Czemu? Nie chciałem, a stolarz mi przytaknął. Jak się później kiedyś coś chce zmienić, to trudno znaleźć taki sam blat.

Ach, jeszcze jedno. Przewód 3-fazowy czeka sobie w puszce za dotychczasową kuchenką, bo na indukcję na razie brakło kasy...


Przepraszam, że tak z grubej rury: czemu sam nie robiłeś mebli do kuchni? A tak zupełnie serio to w mieszkaniu mam kuchnie zabudowaną więc zarówno mebli jak i sprzętu AGD nie zabiorę ze sobą (niby mógłbym ale...). Więc zakup kuchenki i tak jest konieczny.
Link do komentarza
Cytat

Na starszych kuchniach to może się sprawdzało,ale na nowych to nie działa,bynajmniej na mojej.Garnek z nierdzewki,magnes łapał a płyta go nie widziała znaczy nie grzała.



Nie wiem dlaczego Ci nie zadziałało, ale spójrz np na te garnki: niedrogie, niebrzydkie (kwestia gustu) i do każdej kuchenki (również do indukcyjnej).

W każdym razie, nie trzeba wydawać tysięcy złotych na "specjalne" garnki - wystarczy poszukać garnków "normalnych" ;)
Link do komentarza
Cytat

Nie wiem dlaczego Ci nie zadziałało, ale spójrz np na te garnki: niedrogie, niebrzydkie (kwestia gustu) i do każdej kuchenki (również do indukcyjnej).

W każdym razie, nie trzeba wydawać tysięcy złotych na "specjalne" garnki - wystarczy poszukać garnków "normalnych" ;)


Tylko przy specyfikacji tych garnków pisze,że są przystosowane do kuchenek indukcyjnych.
Ja próbowałem na starych garnkach Zepptera i tez nic nie działało.
Kupiłem za 200 zł w promocji komplet 15 elementowy Looremis Ambition i wszystko jest ok.
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Rozsądek kazałby postawić na kuchnię indukcyjną. Lepiej się prezentuje, jest łatwiejsza w utrzymaniu i bezpieczniejsza. Pozostaje tylko rozprawić się z miejskimi legendami, które mówią, że potrawy z gazowej lepiej smakują, że tylko na gazowej da się zrobić naleśniki itp. Na razie mi się nie udało, korzystam z gazowej icon_smile.gif
Link do komentarza
Cytat

[...]że tylko na gazowej da się zrobić naleśniki itp. Na razie mi się nie udało, korzystam z gazowej icon_smile.gif


Da się! icon_lol.gif
Pole na pełnej lub prawie pełnej mocy - u mnie "7" lub "8" - na widelcu kawałek słoniny, którym smaruję-natłuszczam patelnie "cygańską", wylewam wazową łyżką odmierzoną - doświadczalnie wypróbowaną ilość ciasta, rozprowadzam-rozlewam to ciasto na powierzchnię patelni, po chwili przewracam naleśnik na drugą stronę - widelcem i drewnianą łyżeczką, bo podrzucać nie umiem, dosmażam i już icon_lol.gif
Naprawdę da się icon_lol.gif
Link do komentarza
Na każdej się da usmażyć naleśniki, pytanie tylko, czy ma się co do niektórych kuchenek cierpliwość. Zanim kupiłam indykcyjną, miałam przez kilka miesięcy (i tak o kilka za duzo) elektryczną płytę ceramiczną. Na tej ciężko było porządnie usmażyć naleśniki - to min. półtorej godziny wycietej z życiorysu, a do tego ile nerwów...
Z kolei na indukcyjnej smażą się tak jak na gazowej: porcja kilkunastu naleśników w ok. pół godziny.
Aby było szybko i dobrze, trzeba ustawić wyższą moc (ja ustawiam 8-10) i temp. 180-200st.
Skoro poruszono temat natłuszczania patelni... to ja preferuję olej rozprowadzany atomizerem.
Link do komentarza
Cytat

Pozostaje tylko rozprawić się z miejskimi legendami, które mówią, że potrawy z gazowej lepiej smakują, że tylko na gazowej da się zrobić naleśniki itp.



1. Bzdura. Zarówno na indukcyjnej, jak i gazowej, woda wrze w temperaturze 100 stopni. A kuchenki dają ciepło, a nie aromaty. Różnica w smakach równie dobrze zależy od plam na słońcu.
2. Trochę prawdy, ale to tylko dlatego, że kiedyś popularne były patelnie aluminiowe. A w tych, na indukcyjnej, rzeczywiście smażyć naleśniki to przyciężkawo...
Link do komentarza
Wiesz, kiedyś pewna pani przez pół godziny tłumaczyła mi ile szkodliwego promieniowania ma żywność podgrzewana w mikrofalówce, jak wiele trucizn zawiera, że ciężkie izotopy i w ogóle... Wg jej słów, to każdy, kto odważyłby się coś skosztować, grzanego w mikrofalowce, już powinien nie żyć.
Tłumaczyła to mnie, który dobrze znam budowę mikrofalówki, ba! Potrafiłbym może nawet jeszcze opisać matematycznie procesy, ktore tam zachodzą, chociaż trochę dawno to było.
Oczywiście, pani tego nie wiedziała. Ale potem zastanawiałem się, skąd ja znam tę religię smoleńską... I sobie ją przypomniałem.
Byla tak samo natchniona.
Link do komentarza
Cytat

1. Bzdura. Zarówno na indukcyjnej, jak i gazowej, woda wrze w temperaturze 100 stopni. A kuchenki dają ciepło, a nie aromaty. Różnica w smakach równie dobrze zależy od plam na słońcu.
2. Trochę prawdy, ale to tylko dlatego, że kiedyś popularne były patelnie aluminiowe. A w tych, na indukcyjnej, rzeczywiście smażyć naleśniki to przyciężkawo...



Ale kiełbasy nadzianej na widelec na indukcyjnej nie upieczesz, a na gazowej tak. icon_lol.gif
Link do komentarza
Cytat

Co??? Ja nie upiekę? Ja??? Chyba se żartujesz...




Stawia się na indukcji, i... kiełbaska jak malowana!

icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif



A co to Twoja indukcja? icon_lol.gif
Tylko musisz uważać żeby nie była aluminiowa. icon_smile.gif

Cytat

Ju,ż widzę, jak Ci żona pozwala piec kiełbasę nad kuchenką gazową icon_biggrin.gif
No chyba, że później masz palniki i płytę wyszorować do połysku ;)




Widzisz problem , bo ja nie. Jak wybrudzę to i umyję. Żona za Tobą muszle klozetową też za każdym razem myje? icon_biggrin.gif Edytowano przez rybniczak (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
Cytat

Najlepiej smakują potrawy z kuchenki opalanej drewnem...

babcia robiła najlepsze żarcie na świecie icon_wink.gif



Jakby miała indukcję, żarcie nie byłoby gorsze, zapewniam! Tak samo na gazie. Nawet z butli.


Przecież to nie zależy od kuchenki, a od tego, że teraz nie ma:
1. Takich odmian zboża jak kiedyś
2. Takich ras krów jak kiedyś (mleka i masła takoż)
3. Takich ras świń jak kiedyś
4. Za to są wszechobecne konserwanty.

Dlatego też, tamten smak jest nieosiągalny! Nawet na kuchni, w której pali się drewnem balsamicznym. Edytowano przez retrofood (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
Cytat

Najlepiej smakują potrawy z kuchenki opalanej drewnem...

babcia robiła najlepsze żarcie na świecie icon_wink.gif



Zwłaszcza, że najlepsze placki/podpłomyki piekło sie na fajerkach icon_biggrin.gif
Takie z marchwi i z ciasta makaronowego. A pieczone na takiej kuchni rydze z solą...niebo w gębie. Na innych kuchenkach takich rzeczy się nie uda porządnie zrobić...

Albo kuchnia kaflowa z piekarnikiem do wypieku chleba oraz z wędzarnią. Ale takie rzeczy to nie do mieszkania...
Wady takich kuchni, to przegrzewanie pomieszczenia, kopcenie przy rozpalaniu oraz brudzenie garków. Edytowano przez moniss (zobacz historię edycji)
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Liczyć na "niezniszczalność" paneli winylowych mógł tylko ktoś, kto nigdy nie miał gramofonu i nie słuchał płyt. Winylowych przecież. Byle czym się przecież rysują, nie tylko szafirową (bardzo twardy materiał) igłą.   Natomiast zupełnie innym materiałem jest laminat. I swoją opinie napisałem znając ten materiał. Kiedyś kuchenne meble były wykończane laminatem. Można też było kupować płyty laminowane, bez podkładu. Czyli tę wierzchnią strukturę, z której niektórzy robili nawet boazerię. Kawałki takiej płyty mam do dzisiaj, przydają się w domowym warsztacie. Jeśli nie będziesz sypał piasku pod nogi, to niełatwo je zarysować na podłodze.     To oczywiste, bo ich powierzchnia wody nie przepuści nawet przez tydzień, ale diabeł leży w szczegółach, czyli krawędziach, jak wcześniej wspominałem. Niby są zabezpieczane, ale nigdy nie wiemy czy nie ma tam jakichś nieciągłości i/lub mikrouszkodzeń Lepiej więc nie przekonywać się, że jednak są.  A woda wejdzie w najmniejszą mikro dziurkę, ale wyjść nią później nie chce. Takie wychodzenie pod postacią pary trwa później miesiące i lata. 
    • Tak tak wodę zbierać od razu bo jak będzie stała to wiadomo że żaden panel nie wytrzyma. Ja się jednak decyduje na panele.  
    • Prawda jest taka, że natychmiast po zalaniu trzeba brać za ścierki, ręczniki, czy też odkurzacz przemysłowy i zbierać wodę i maksymalnie wysuszać...
    • Wiem że jest opis ale co innego opis a co innego praktyka. Znajomy położył winyle w przedpokoju i się zdarły po niecalych 2 latach i też pisało że są niezniszczalne :-)   
    • No to masz przecież charakterystykę techniczną.   Panele podłogowe Dąb Wolta o klasie ścieralności AC5 wyróżniają się odpornością na stojącą wodę przez 24 godziny. Wygląd o strukturze synchronicznej, charakteryzuje się wyczuwalnym i widocznym układem słojów jak w prawdziwej desce. Zastosowanie v-fugi sprawia wrażenie osobnych desek i znakomicie odzwierciedla naturalną drewnianą podłogę. Dodatkową zaletą są krawędzie zaimpregnowane wodoodpornym lakierem chroniącym przed wnikaniem wody i zapobiegającym ich pęcznieniu. Do wykończenia górnej warstwy paneli została użyta technologia LLT anti scratch zapewniająca niezwykłą odporność na zużycie i mikrozarysowania, dzięki czemu stopień połysku lub matu, w zależności wykończenia pozostaje taki sam przez cały okres. Panele zostały pokryte specjalną warstwą antystatyczną zapobiegającą powstawaniu ładunków elektrycznych, odpowiedzialnych za elektryzowanie podłóg i tym samym gromadzenie kurzu. Podłogę z paneli Dąb Wolta można układać na powierzchni z wodnym ogrzewaniem podłogowym. Gwarancja wodoodporności przez 24 godziny   3 Myślę, że spokojnie spełnią Twoje potrzeby.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...