Skocz do zawartości

Historia edycji

Nie ma historii konta do pokazania lub ten komentarz był edytowany przez moderatora.

• Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• A ile masz czasu na to zadanie? Bo zanim nauczysz się robić to właściwie, minie kilka miesięcy co najmniej. Więc jeśli masz czas to próbuj,     Zanim się pomyśli o klejeniu, to klepki trzeba przebrać i posortować, a potem jeszcze policzyć ile brakuje. W powiększeniu widać, że część nie nadaje się do powtórnego wykorzystania.  I pytanie zasadnicze. Klepki są mocno zużyte, co widać na zdjęciu powiększonym. Co to za pomieszczenie i jak bardzo zależy ci na jakości podłogi po naprawie?
    • Ale na czym mają się opierać płytki? Bardzo obawiałbym się o ich stabilność, skoro rura już wystaje do poziomu podłogi. Jaka jest średnica tej rury? Jeżeli 50 mm to można ją zastąpić rurą 40 mm. 
    • Oczyścić klepki ze starego kleju. Oczyścić podłoże ze wszystkiego co jest luźne. Zagruntować podłoże gruntem do murów i betonu. Przykleić klepki tej mozaiki na nowo.  Jednak jeżeli to odpada masowo, to prościej będzie zdjąć wszystkie klepki, oczyścić i zagruntować podłoże, a potem położyć nową posadzkę, np. panele lub mozaikę podobną do obecnej. Lepsze to nie będzie, ale z przyklejaniem małych lamelek obecnej mozaiki to straszna dłubanina przy większej ilości. 
    • Widzę, że to kontynuacja tematu z zeszłego roku: Mam kilka podstawowych pytań.  Jak gruba jest izolacja cieplna dachu? Czy przy jej układaniu zapewniono wentylację wełny, tak jak wówczas pisałem. Czy w tej komórce są jakieś okna, w szczególności dachowe? Jeżeli są należy je przysłaniać od zewnątrz. Czy zapewniono wentylację w tej komórce? Jeżeli tak, to w jaki sposób? Czy reszta strychu ma zapewnioną wentylację? Może pomóc np. otwarcie drzwi na strych, tak aby trafiało tam chłodniejsze powietrze z klatki schodowej, a rozgrzane powietrze ze strychu uciekało otworami w ścianie szczytowej, kominkami wentylacyjnymi w dachu, otwartym wyłazem dachowym. Czy reszta strychu pozostała nieizolowana? Jeżeli tak, to trzeba się liczyć z tym, że temperatura będzie naturalnie dążyć do wyrównania.  Pozostaje utrudniać nagrzewanie się tego pomieszczenia - izolować je od gorąca z zewnątrz, zasłaniać okna (jeśli są), intensywnie wietrzyć pomieszczenie i cały strych w godzinach nocnych, gdy jest chłodniej. Jeżeli to nie wystarczy pozostaje założenie klimatyzatora. Prawdziwego, nie jakiejś pseudoklimatyzacji. 
    • Rozumiem, że to okno dachowe. Mam mieszkanie w bloku z poddaszem małym i po kilku latach wiem jedno - jeśli dach jest kryty blachą i nie ma wystarczająco grubej warstwy izolacji termicznej - niestety będzie gorąco. Okno na stryszku trzeba wymienić na nowoczesne z pakietem szybowym, który po pierwsze - ma niski wskaźnik U, a po drugie ogranicza nasłonecznienie i nagrzewanie. Powinna być też roleta na zewnatrz materiałowa, która ogranicza o dobre 7-10 stopni nagrzewanie powierzchni.   Klimatyzacja w takim pomieszczeniu się przyda, ale bez tych zabiegów będzie tylko środkiem doraźnym.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...