Skocz do zawartości

Drewniany blat kuchenny - zabezpieczenie i konserwacja


Recommended Posts

Cytat

Planuję blat kuchenny zrobić z drewnianej klejonki (dębowej). Jak należy go zabezpieczyć (myślałam o olejowaniu, ale jakim preparatem, ile warstw itp.) i w jaki sposób potem konserwować?

Nie oczekuję, że przez dziesięciolecia będzie wyglądał jak nowy, ale chciałabym, żeby zestarzał się szlachetnie icon_smile.gif




Jak najbardziej olejowanie, polecam system firmy Woca dwukrotnie i następnie do konserwacji mydło olejowe. Nie jest to trudne do wykonania, a i późniejsza konserwacja nie sprawi dużych problemów.
Link do komentarza
  • 4 tygodnie temu...
  • 2 lata temu...
Cytat

A jak sprawdza się olejowane drewno w łazience? Myslę o stelażu pod umywalkę i półkach. Umywalka jest z ceramicznym blatem, więc stelaż nie będzie narażony na nieustanne chlapanie, ale mimo wszystko mam wątpliwości, czy to dobry pomysł.




Hm jeśli blat jest ceramiczny, to nie powinno się aż tak źle dziać. Gorzej, jeśli faktycznie drewno jest ciągle zawilgocone. Rodzice mieli w starym mieszkaniu takie blaty i niestety musieli je wymienić na granitowe, podobne do tych na zdjęciu, bo drewno w niektórych miejscach (głównie przy zlewie) już im puchło.

Link do komentarza
Witam. Olejowane drewno do łazienki, zwłaszcza w okolicy umywalki, to ryzykowny pomysł. Może lepiej drewno lakierowane? Albo dobrej jakości płyta laminowana z drewnianym dekorem? Na pewno w każdym przypadku trzeba bardzo dokładnie zabezpieczyć łączenia z blatem ceramicznym, brzegi.
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...