Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Zaloguj się, aby obserwować  
daggulka

kryzysowy wewontek .... :)

Recommended Posts

Natchniona przez Gawla (w zasadzie to Jego pomysł icon_biggrin.gif ) - zakładam wewontek , w którym znajdą się przepisy na potrawy przygotowywane w kryzysowych czasach .... na słodko, na słono - wszystko jak leci icon_biggrin.gif .

Ja pamiętam czasy , kiedy moja mama stała od świtu w długaśnych kolejkach żeby kupić kawę , czekoladę i banany .
Kiedyś gotowało się tanio i z tego co było ( a jak wiemy - niewiele było icon_lol.gif ) - przypomnijmy sobie te czasy , może być ciekawie icon_biggrin.gif .

Oczywiście nie tylko te zamierzchłe przepisy są tu mile widziane .... jeśli ktoś ma fajny wypróbowany przepis na pycha tanie danie z prawie niczego .... zachęcam do podzielenia się nim.... icon_biggrin.gif

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

rozpocznę czymś , co dla mnie jest .... kultowe ...
coś , co po zrobieniu przez mamę natychmiast znikało i nikt nie zastanawiał się ile to ma kalorii icon_lol.gif

KRYZYSOWY BLOK CZEKOLADOWY !!!!!
kostka margaryny
paczka (500 g) mleka w proszku (niebieskie icon_mrgreen.gif )
3/4 szklanki wody
1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
6 łyżek gorzkiego kakao
pokruszone herbatniki lub bakalie - jak kto lubi

margarynę rozpuścić w garnku, dodać wodę, cukier, kakao ... zagotować .... odstawić do ostygnięcia ...
jak przestygnie (będzie ciepłe, ale nie gorące) , dosypać mleko i wymieszać , na koniec można (ale nie trzeba) dodać pokruszone herbatniki albo bakalie albo jak kto lubi to i to i to ... icon_biggrin.gif
wyłożyć gęstą masę na blachę .... odstawić do lodówki do stężenia ....
przyznam , że u mnie zanim stężeje na dobre to już pół blachy nie ma - jakoś dziwnym trafem cała rodzina nagle ma coś do załatwienia w kuchni ... icon_lol.gif
to jest smak z mojego dzieciństwa ... najbardziej mi się kojarzy z tamtymi czasami ....

były w sklepach oczywiście czekolady , a raczej wyroby czekoladopodobne ale smakowały jak trociny i się nawet w buzi nie rozpuszczały icon_lol.gif - więc jak rodzina miała ochotę na coś słodkiego , to mama robiła blok albo rogaliki z marmoladą... albo jeszcze coś innego ... icon_biggrin.gif

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

drugi smak który mi się kojarzy z czasami kryzysowymi ... to smak pianek z białek .... pycha były ...

PIANKI Z BIAŁEK ...
łyżka żelatyny i galaretka (ulubiona) rozpuszczone w szklance wrzątku

5 białek

olejek do ciast (dowolny - do galaretki pomarańczowej dodaję kilka kropli olejku pomarańczowego)

nieco ponad pół szklanki cukru pudru

przygotować galaretkę z żelatyną, dodać olejek zapachowy - ostudzić
białka ubić na sztywna pianę (z odrobinką soli), dodać cukier puder
nadal ubijając dodać wystudzoną galaretkę - przełożyć do miseczek deserówek
do lodówki na godzinę .... i szamać.... icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gawel
Wiecie co, tak siedzę i myślę i przypomniały mi się lata minione 80-te , jest przepis na taką zapiekankę kryzysową z czerstwego chleba
Składniki :
Czerstwy chleb pokrojony w kromki
margaryna lub masło
5 jabłek obranych okrojonych w takie kawałki dookoła , jak do placków
cukier, cynamon, bułka tarta, garstka rodzynków

Wykonanie:

wysmarować naczynie margaryną i wysypać bułką
następnie warstwa chleba posmarowanego masłem/margaryną
warstwa jabłek posypana cukrem, cynamonem i rodzynkami (w wersji deluxe )
warstwa chleba z masłem... i tak na przemian na końcu powinna być warstwa chleba z masłem.

Pieczemy pod przykryciem 40 min na 180 st C pod koniec można odkryć żeby sie chlebek na wierzchu przyrumienił.

Pamiętam ten smak (minionej epoki i mojego dzieciństwa). Radzę wypróbować choć to biedne składniki ale efekt końcowy jest super gwarantuję.

Porcja na 5 osób koszt ok 7 zl Edytowano przez gawel (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mnie babka smazyla swinska skore(takie kwadraciki) na patelni,
gum wtedy nie bylo,a skore przezuwalem pol dnia...
bylo pyszne...

albo placki(woda i maka) prosto z pieca/blachy
to byly chyba podplomyki,albo podpromyki?

albo polmetrowa kroma wiejskiego chleba polana smietana i posypana cukrem



oj,podtuczyla mnie babuszka tak ze mnie matka po dwoch latach (jak wrocila z usa) nie poznala...
to bylo 25 lat temu
na szczescie schudlem i wyroslem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

albo placki(woda i maka) prosto z pieca/blachy
to byly chyba podplomyki,albo podpromyki?

albo polmetrowa kroma wiejskiego chleba polana smietana i posypana cukrem



ja też jak dzieciakiem małym byłam u babci na wsi na wakacjach te rarytasy miałam ... icon_biggrin.gif

i jeszcze chleb z miodem ... i mleko prosto od krowy do tego ... icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gawel
Na wspominki nam się wzięło i to jest to ale bądźmy trochę konstruktywniejsi bo teraz czasy się zapowiadają też ciekawe i trzeba zakasac rękawy i coś dobrego do jedzonka przyrządzić nie nieśmiertelny biust z kurczaka z czymś tam (bo ani to dobre ani tanie ) natomiast dania tanie mają to do siebie że sa pracochłonne ale warto i na prawde można to szybko zrobić. Tak że ciekaw jestem co dobrego wkleicie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

ja też jak dzieciakiem małym byłam u babci na wsi na wakacjach te rarytasy miałam ... icon_biggrin.gif

i jeszcze chleb z miodem ... i mleko prosto od krowy do tego ... icon_biggrin.gif


a co Ty? mleko to jest z kartonika, a z krowy to się czekoladę robi icon_wink.gif (oczywiście mleczną)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam 2 takie bidne pyszności, do których co jakiś czas z sentymentem wracam: makaron z białym serem i skwarkami i kluski ziemniaczane (kładzione z ciasta jak na placki).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No a co z chlebem obtaczanym w jajku?
Wystarczy kilka kromek czerstwego chleba, jajko, sól, pieprz i tłuszcz do smażenia. Chleb obtaczamy w jajku i smażymy na gorącym oleju. Pychota!

Jajko sadzone w chlebie
Ukroić grubą kromkę chleba, zrobi w niej dziurkę wielkości żółtka, położyć na rozgrzany olej i wbić do dziury jajko tak, aby białko przykryło jak największą powierzchnię chleba...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kromka czerstwego chleba przypieczona na blasze, patelni czy w opiekaczu (grzanka) i w nią wtarty ząbek świeżego czosnku.
Potrawa zdrowa ale raczej dla samotnych i to na kolację bo później oddech jest zabójczy icon_biggrin.gif
Druga wersja to tak samo przyrządzony chleb posmarowany smalcem ze skwarkami i lekko posolony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Nie mam potwierdzenia od pozostałych singli (męskich) 
    • Nie zapomnij, że ziemia przyciąga, a na blatach lubi się wszystko rozlewać.    Polecam do przeczytania: Co uwzględniać przy planowaniu instalacji oświetlenia? Gdzie zaplanować gniazdka wtyczkowe?
    • Przy DUŻYM mieszkaniu wystarczą dwa zabezpieczenia światła górnego, w mniejszym nie ma co mnożyć tych zabezpieczeń, tym bardziej, że teraz robi się jakieś mieszane oświetlenia z listwami ledowymi... Najważniejsze są zabezpieczenia w kuchni i łazience, pokoje można pogrupować po dwa, trzy - tam specjalnych obciążeń nie bywa... Można dodatkowo zabezpieczyć "ścianę multimedialną" z wielkim TV, kinem domowym, kolumnami itp jakimiś zabezpieczeniami przepięciowymi w razie burzy... Ale to wszystko powinno być fachowo i czytelnie zrobione i opisane w rozdzielnicy. Prawdziwy elektryk jest w stanie Ci to zrobić, ale może wiązać się to z większym, czy mniejszym pruciem ścian...
    • Wybaczcie, że teraz odpowiadam, ale był młyn przed świętami i nawet nie było kiedy do komputera osiąść, nie mówiąc już o innych sprawach.  Faktycznie, przyznaje się, że mogło mi to umknąć. Mea Culpa. Brzmi to w sumie fajnie, ale i tak chyba jeszcze trochę o tym poczytam. Lepiej podejmować decyzję, mając pełny ogląd sytuacji Co do zmian elektrycznych, to w kuchnie przede wszystkim chcemy część gniazdek zamontować w blatach, ale tak żeby je można było schować. Korzystasz wtedy kiedy potrzeba. Co do reszty mieszkania, to zastanawiamy się, czy w salonie nie zdecydować się na montaż kilku gniazdek w podłodze. Zwłaszcza w miejscu gdzie ma stać telewizor i reszta sprzętu RTV, ale tutaj już przede wszystkim wygoda.  Trzecia sprawa jest taka, i tu mogę popełnić gafę, że jak coś to proszę o poprawę i wyrozumiałość. Jak mieszkałem z rodzicami, to m mieliśmy 3 bezpieczniki(czy korki, zwał jak zwał), czyli główny wyłącznik wszystkiego, i potem 3 kolejno obok siebie ułożone kostki. Jedna była odpowiedzialna, za łazienkę i toaletę, druga to chyba był salon i pozostałe 2 pokoje, a trzecia kuchnia i światło. Tata, sam się w tym połapać nie mógł. Jak strzeliło jedno gniazdko w przedpokoju, to okazało się, że do niego były podłączone gniazdka z dużego pokoju, czy jakoś tak. W każdym razie, jeden wielki bałagan.   Chciałbym, żeby efekt finalny był taki, że każdy pokój mają osobny bezpiecznik na światło i gniazdka. Pytanie do was, czy ma to większy sens i czy elektryk będzie w stanie mi coś takiego zrobić?"
    • Gość Yaras12
      Witam.Chcialbym zrobić podłogę na poddaszu żeby to użytkować. Budynek ma ok.40lat strop 9cm.jest zbrojony.Architekt mówi że można tylko zrobic podłogę z legarow i płyty osb. Proszę doradzcie mi jaka grubość legarow jaka płyta,wełna,rozstaw itd. Poddasze ma 9.5m*12m.Wyszly 4 pokoje 4*4.Łazienka i garderoba.Mam otwor na okno balkonowe i do dyspozycji 15cm.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...