Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Zaloguj się, aby obserwować  
Etka

zapiekanki

Recommended Posts

Robicie czasem zapiekanki? Warzywa, mięso, makaron w różnych kombinacjach zapiekane w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Mam jeden wypróbowany przepis na zapiekankę z brokułami i poszukuję innych. Podziecie się jeśli macie.

1. Filet z kurczaka pokroić i podsmażyć na oleju
2.Wyjąć kurczaka i na tym samym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.
3. Dodać 1/2 l. rosołu, 50g śmietany kremówki i 2 łyżki mąki. Gotować 5 minut, gdy zgęstnieje dodać natkę pietruszki lub bazylię
4.Ugotować makaron (duże rurki)
5. Ugotować brokuły
6.Makaron, brokuły i mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem, posypać żółtym serem.
7. Piec w 200 st przez 20-25 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Robię dość często zapiekanki. W zasadzie można je podzielić na 3 rodzaje.
1. Ziemniaczana, tj. ugotowane (w mundurkach) ziemniaki (pokrojone w plasterki) + kapusta + mięsiwo + wykończenie wierzchu żółtym serem.
2. Makaronowa, tj. makaron + zmielone mięso + pomidory z papryką + wykończenie wierzchu miękkim lub żółtym serem.
3. Przegląd tygodnia najlepsza, tj ziemniaki albo pozostałe, albo ugotowane w mundurkach i pokrojone + wszelkie pozostałości mięsne (pokrojone) z sosem + warstwa żółtego sera (startego lub w plasterkach.


W zasadzie używam i zalewam dwoma rodzajami sosów:

1. Biały - na bazie beszamelu + dodatki smakowe lub (i) aromatyczne.
2. Cygański – na bazie pomidorów (ewentualnie przecieru lub keczupu) + cebula drobno posiekana + papryka (najlepiej ostra) + co pod ręką (oliwki, czosnek, kiszony lub konserwowy ogórek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

1. Biały - na bazie beszamelu + dodatki smakowe lub (i) aromatyczne.



A co konkretnie dodajesz do beszamelu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uwielbiam zapiekanki,moja najszybsza zapiekanka:ziemniaki ugotować,pokroić w pół centymetrowe plastry wyłożyć warstwę na patelnię na to podsmażone pieczarki z cebulką,kolejna warstwa ziemniaków,podsmażone mięsko mielone i to wszystko zalać roztrzepanymi jajcami(w sztukach 3)z małą śmietaną,przyprawami i duż ilością czosnku, posypujemy startym żółtym serem ,przykryć ową patelnię i po5-7 min.zajadamy się aż się uszy trzęsą,smacznygo.można w piekarniku ale na patelni ma swój specyficzny smak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

A co konkretnie dodajesz do beszamelu?



To zależy od tego co mam w domu.
Jak jest sezon, to dużo drobniutko posiekanego koperku, a po sezonie sporo ziaren kopru mielonego
(ziemniaki bardzo lubią „intensywne” towarzystwa kopru , koperku).

Drobniutko posiekane (ja jeszcze ucieram w moździerzu) zioła sezonowe, bazylia, mięta, rozmaryn, pietruszka, itp.

Bywa, że dużo czosnku, albo orientalnie – gałka, trochę (minimalna ilość) cynamonu, ziarenko goździka + pieprz – bardzo delikatnie, tylko aby lekko była wyczuwalna „nuta”.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Uwielbiam zapiekanki,moja najszybsza zapiekanka:ziemniaki ugotować,pokroić w pół centymetrowe plastry wyłożyć warstwę na patelnię na to podsmażone pieczarki z cebulką,kolejna warstwa ziemniaków,podsmażone mięsko mielone i to wszystko zalać roztrzepanymi jajcami(w sztukach 3)z małą śmietaną,przyprawami i duż ilością czosnku, posypujemy startym żółtym serem ,przykryć ową patelnię i po5-7 min.zajadamy się aż się uszy trzęsą,smacznygo.można w piekarniku ale na patelni ma swój specyficzny smak.


Kupiłam pieczarki, jutro zrobię. icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Kupiłam pieczarki, jutro zrobię. icon_biggrin.gif


pochwal się jak wyszła,z nią to jest o tyle dobrze,że możne nawrzucać cokolwiek,ja daję to co akurat jest w lodówce,papryka,groszek,marchewka i wtedy kombinuje z warstwami.najważniejsze to te jajka ze śmietaną,to one nadają smak,no i ten czosnek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

pochwal się jak wyszła


Prawie mi wyszła.Prawie, bo dałam za mało przypraw i była trochę mdła. To co zostało z wczoraj odgrzewam własnie na patelni i podsypałam trochę mocniej przyprawą do ziemniaków. Ale ogólnie ok. Będę ją robić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Uwielbiam zapiekanki,moja najszybsza zapiekanka:ziemniaki ugotować,pokroić w pół centymetrowe plastry wyłożyć warstwę na patelnię na to podsmażone pieczarki z cebulką,kolejna warstwa ziemniaków,podsmażone mięsko mielone i to wszystko zalać roztrzepanymi jajcami(w sztukach 3)z małą śmietaną,przyprawami i duż ilością czosnku, posypujemy startym żółtym serem ,przykryć ową patelnię i po5-7 min.zajadamy się aż się uszy trzęsą,smacznygo.można w piekarniku ale na patelni ma swój specyficzny smak.



kupiłam wsjo, zrobię w piekarniku ...

pytanie techniczne : pieczecie zapiekanki w przykrytym naczyniu żaroodpornym czy bez przykrycia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

pytanie techniczne : pieczecie zapiekanki w przykrytym naczyniu żaroodpornym czy bez przykrycia?


piekę najpierw pod przykryciem, a jakieś 10-15 minut przed - odkrywam, aby góra się przyrumieniła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja piekę (turbo obieg) pod przykryciem – też się zarumienia, ale moje naczynie jest ze „szkła” łącznie z pokrywką (przykrywką). icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wiecie co, tak siedzę i myślę i przypomniały mi się lata minione 80-te , jest przepis na taką zapiekankę kryzysową z czerstwego chleba icon_redface.gif
Składniki :
Czerstwy chleb pokrojony w kromki
margaryna lub masło
5 jabłek obranych okrojonych w takie kawałki dookoła , jak do placków
cukier, cynamon, bułka tarta, garstka rodzynków

Wykonanie:

wysmarować naczynie margaryną i wysypać bułką
następnie warstwa chleba posmarowanego masłem/margaryną
warstwa jabłek posypana cukrem, cynamonem i rodzynkami (w wersji deluxe icon_biggrin.gif )
warstwa chleba z masłem... i tak na przemian na końcu powinna być warstwa chleba z masłem.

Pieczemy pod przykryciem 40 min na 180 st C pod koniec można odkryć żeby sie chlebek na wierzchu przyrumienił.

Pamiętam ten smak icon_biggrin.gif (minionej epoki i mojego dzieciństwa). Radzę wypróbować choć to biedne składniki ale efekt końcowy jest super gwarantuję.

PS. Może założymy wątek kulinarny dania efektowne, zdrowe i ekonomiczne??? zważywszy na ceny żywności i wszystkiego icon_confused.gif Edytowano przez gawel (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

PS. Może założymy wątek kulinarny dania efektowne, zdrowe i ekonomiczne??? zważywszy na ceny żywności i wszystkiego icon_confused.gif



bardzo dobry pomysł.... zakładaj .... ja tam mogę wrzucić kryzysową czekoladę vel blok ... uwielbiam, jeno szybko rosnąca żyć nie pozwala jeść często... icon_lol.gif Edytowano przez daggulka (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

bardzo dobry pomysł.... zakładaj .... ja tam mogę wrzucić kryzysową czekoladę vel blok ... uwielbiam, jeno szybko rosnąca żyć nie pozwala jeść często... icon_lol.gif


Wiesz Daga to ludzie sie do tego nie przyznają ale ja zauwazyłem ostatnio w REALU że po moich tanich i wypróbowanych produktach i świeżych pozostały puste boxy z napisem "przepraszamy brak towaru" Coś się zmieniło i o tym że popyt spadł na art spożywcze mówi się już od jakiegoś czasu, a popyt jest mierzony ilością pieniedzy wydawanych na art spoż. Ludzie kupują nadal te artykuły bo jeść trzeba i popyt na tę grupę art jest nieelastyczny czyli nie reaguje proporcjonalnie do poziomu cen. Wniosek z tego taki że ludzie kupuja tanizny a to już oznacza faktycznie spadek poziomu życia. Dlatego bez żenady i śmiechu wspomniałem o tym wątku. Ponieważ masz lżejszy język że się tak wyrażę to zakładaj we wątek co tam icon_biggrin.gif Poza tym moje wątki sa jakieś offowe i nie mają powodzenia. Poza tym może to być wątek kompleksowy gdzie kupić tanie produkty i wypróbowane icon_biggrin.gif Edytowano przez gawel (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Poza tym moje wątki sa jakieś offowe i nie mają powodzenia.



chyba zdeczka ..... głupoty prawisz ... icon_razz.gif

Cytat

Ponieważ masz lżejszy język że się tak wyrażę to zakładaj we wątek co tam icon_biggrin.gif



czy lżejszy , to bym się kłóciła ... no ale ok, w takim razie założę wątek , może być ciekawie... icon_biggrin.gif


Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
O to fajnie zobaczymy co i jak , tak mysle że postaram się do dań których przepisy zapodam dołączyć szacunkowy koszt

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Fajnie to sie zaczytuje i faktycznie jest to zapiekanaka tylko ziemniaczana chyba wypróbuje jak tylko mi swiezy rozmaryn siepojawi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mój sposób na zapiekankę (nie przepis).

Warstwy:

- ziemniaki: ugotowane (najlepiej w mundurkach, ale kto by się tak z nimi bawił) i pokrajane w talarki. Zawsze pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z ziemniaków. Smaku ziemniakom doda zmielony kminek – choć odrobinkę.

- warzywa surowe, mogą to być do wyboru, lub ich mieszanka: małe różyczki kalafiora (mogą być brokuły, ale najlepiej je wpierw zblanszować, choć niekoniecznie), biała drobno poszatkowana kapusta , pieczarki (jak ktoś lubi mogą być całe małe kapelusze – polecam), drobno pokrajany por,

- chabanina: pozostałości z kotletów, pieczeni, gulaszu, itp. pokrojone w drobne paski lub kostkę. Lekko podsmażamy z drobno posiekaną cebulą. Świeże mięso najlepiej zmielone, lub drobne paski, doprawiamy i smażymy z drobno pokrajaną cebulką.

- ser, uwieńczenie zapiekanki: raczej dobrego gatunku, starty lub w plasterkach. Zapomnijcie o tych substytutach sera topionego i sprasowanego w plasterki. Można udekorować pozostałościami serów pleśniowych. Dla smakoszy polecam rozdrobniony i „utarty” z odrobiną śmietany ser roquefort (rokfor) i posmarowanie tym wierzchu zapiekanki.

Układamy warstwami w naczyniu do zapiekanek – przy czym każdą warstwę doprawiamy wg. własnego uznania (oprócz chabaniny, bo ta jest już doprawiona). Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika i po zarumienieniu – wcinamy.

Rada. Jak mamy piekarnik z programatorem, to wstawiamy rano z temp. około 90 -100 stopni z włączeniem na 1 godzinę przed naszym spodziewanym przyjściem (w takiej temperaturze zapiekanka może dochodzić i 3 godziny, tak więc nic się nie stanie jak przyjdziemy później). Przed podaniem podkręcamy temperaturę na 150 – 200 stopni, aby się wierzch zarumienił. Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A znacie taką formę zapiekanki jak "pieczonka". To danie, które przygotowuje się w żeliwnym garnku, na ognisku - główne składniki to ziemniaki, boczek, cebula i warzywa - cukinia, bakłażan, pomidory.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię zapiekankę z rybą i sosem śmietanowym.

Gotuje makaron, odcedzam i wrzucam do naczynia żaroodpornego. Na to układam rozmrożoną białą rybę w kawałkach takich po kilka cm, zalewam sosem śmietanowym (gotowym z torebki wymieszanym z wodą i śmietaną) posypuję tartym żółtym serem i zapiekam tak około 30 minut w 180 stopniach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zapiekanki - proste łatwe przyjemne i nie wymagające nakładu pracy(ważne icon_smile.gif). ja robię z wszystkiego co mam, warzywa mięsiwa, resztki, jakoś zawsze wychodzi. swoją drogą ciekawe słowo - chabanina

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zdecydowanie polecam prostą oraz szybką zapiekankę ziemniaczaną z dużą ilością żółtego sera, mielonego mięsa i kawałkami czerwonej papryki, zalaną pysznym sosem pomidorowym. Jak dla mnie niebo w gębie icon_smile.gif.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię zapiekanki z makaronem albo warzywami na zasadzie - 'daję to co mam pod ręką' - cebula, por, brokuły, kurczak albo zesmażona kiełbaska czy szynka, pieczarki etc. I zawsze obowiązkowo sos na bazie śmietanki kremówki i sera.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam wszystkich, dopiero dzisiaj znalazłam to forum i chciałam się również pochwalić przepisem na moja zapiekankę, która już dawno temu sama wymyśliłam i wciąż cieszy się dużym uznaniem zarówno wśród rodziny jak i coraz szerszego grona znajomych. Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i pokroić w plastry, 4 duże pomidory sparzyć i pokroić w plasterki, pieczarki obrać i pokroić, a następnie udusić na maśle (ilość według uznania), 3,4 duże cebule pokroić w piórka i udusić na oliwie, a kiełbasę( może być śląska, aleksandryjska, grillowa i.t.p) pokrojona w półplasterki lekko przesmażyć na patelni Do średniej wielkości brytfanki wrzucić drobno pokrojoną słoninę wędzoną i stopić ją, a następnie na tak stopiona słoninkę układać ziemniaki, cebulę posolić, popieprzyć nie za mocno, następnie kiełbasę, pomidory i pieczarki i tak powtarzać do wypełnienia brytfanki, ostatnia warstwą muszą być ziemniaki. Na koniec polać to wszystko ćwiartką kwaśnej śmietany przyprawionej solą, pieprzem i czerwoną, mielona papryką. Zapiec całość w piekarniku. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dostałam w prezencie pikne cukinie i pomidorki wiejskiej osobistej produkcji cioci - czyli z serii "zdrowa żywność".
No i tak siedzę i myślę co jutro z tego na obiad wyczarować - pomyślałam o zapiekance - jeno z czym i jak? Będę wdzięczna za pomysły ... mogę jutro rano dokupić jakieś składniki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Dostałam w prezencie pikne cukinie i pomidorki wiejskiej osobistej produkcji cioci - czyli z serii "zdrowa żywność".
No i tak siedzę i myślę co jutro z tego na obiad wyczarować - pomyślałam o zapiekance - jeno z czym i jak? Będę wdzięczna za pomysły ... mogę jutro rano dokupić jakieś składniki.



Cukinie i pomidorki ja był przerobił w leczo - po dodaniu kiełbaski, cebuli, papryki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Dostałam w prezencie pikne cukinie i pomidorki wiejskiej osobistej produkcji cioci - czyli z serii "zdrowa żywność".
No i tak siedzę i myślę co jutro z tego na obiad wyczarować - pomyślałam o zapiekance - jeno z czym i jak? Będę wdzięczna za pomysły ... mogę jutro rano dokupić jakieś składniki.


ja osobiście to bym zrobiła coś takiego: nadziewana cukinia mięsem mielonym, w sosie pomidorowym,
pod koniec pieczenia posypana żółtym startym serem i zapieczona na rumiano icon_smile.gif

DSC01446.jpg


/zdjęcie przypadkowe, nakreślające tylko zamysł ;)/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Cukinie i pomidorki ja był przerobił w leczo - po dodaniu kiełbaski, cebuli, papryki.



leczo mnie mamunia na bieżąco wspomaga - domowej roboty .... mam jeszcze w słoikach zapasteryzowane z nadmiaru icon_wink.gif


Cytat

ja osobiście to bym zrobiła coś takiego: nadziewana cukinia mięsem mielonym, w sosie pomidorowym,
pod koniec pieczenia posypana żółtym startym serem i zapieczona na rumiano icon_smile.gif

[attachment=20006:Cukinia_...a_mi_sem.jpg]
/zdjęcie przypadkowe, nakreślające tylko zamysł ;)/



Oooo, tototo .... dzieki, Elcia .... tak zrobię :hug:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

i co tam, kobieto? zrobiłaś? dobre było? zdjęcia som? icon_mrgreen.gif



Zrobiłam, juz zapomniałam że zrobiłam icon_lol.gif . Nie fociłam - szybko znikło icon_wink.gif . Kasica to trzy dni jadła, tak jej smakowało - z tym, że farsz robiłam z cyckiem z kuraka i pieczarkami icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×