Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Zaloguj się, aby obserwować  
Martex

płyta indukcyjna i smażenie na niej

Recommended Posts

Gość gawel
Potwierdzam nie mam indukcji bo 9 lat temu była niestety za droga , mam witroceramik ale u Adików mogłem trochę wypróbować to urządzenie i jestem na TAK , na prawdę bardzo komfortowe i czyste . Nie musiałem sie przyzwyczajać gotowałem śmiało i smażyłem nawet naleśniki wyszły lux bardzo fajna kuchnia na prawdę kiedyś na pewno sobie taka zakupię nic sie nie przypala a na prawdę ma swoją moc wszystko jest na już rewelacja szkoda że nie ma takich piekarników bo pewno mikrofale by zasmieciły swiat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

jak dla mnie płyta indukcyjna to jedna wielka porażka, wszystko gotuje się 2 razy dłużej, a jedzenie nie wychodzi tak samo smaczne, jak na zwykłej kuchence..odradzam




Zwykłe kłamstwo.
  • Lubię to 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Potwierdzam nie mam indukcji bo 9 lat temu była niestety za droga , mam witroceramik ale u Adików mogłem trochę wypróbować to urządzenie i jestem na TAK , na prawdę bardzo komfortowe i czyste . Nie musiałem sie przyzwyczajać gotowałem śmiało i smażyłem nawet naleśniki wyszły lux bardzo fajna kuchnia na prawdę kiedyś na pewno sobie taka zakupię nic sie nie przypala a na prawdę ma swoją moc wszystko jest na już rewelacja szkoda że nie ma takich piekarników bo pewno mikrofale by zasmieciły swiat


U mnie też testowałeś na wieczorze dukanowskim icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gawel
Cytat

U mnie też testowałeś na wieczorze dukanowskim icon_smile.gif


Tak ale jakos tak niej bo ty tam szalałeś przy klawiaturze icon_mrgreen.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A jam mam problem innej natury.
Zaczałem się interesować pieczeniem mięsa w niskiej temperaturze. Moja "indukcja" pozwala się ustawić na 80 a nawet 60 stopni. Niestety nawet przy minimalnej mocy przy ustawieniu na 60 stopni po jakims czasie woda zaczyna się gotować. Czy ktoś z użytkowników płyty indukcyjnej może sprawdzić jaka u niego jest prawdziwa temperatura w stosunku do ustawionej ? Na razie mam jednopalnikową tandetną kuchenkę, ale planuję zakup porządnej płyty i chciałbym wiedzieć jak to jest naprawdę z dokładnością tego ustawiania temperatury. A może jakieś sugestie modelu w którym to działa najlepiej ? Z góry dziękuję icon_biggrin.gif , i polecam pieczenie w niskich temperaturach, które jest zdrowsze i smaczniejsze icon_lol.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieczenie, to promieniowanie lub (i) konwekcja.
Natomiast „gotowanie indukcyjne”, to rozgrzewanie dna garnka (przez pola wirowe) i przewodzenie.
Jak dolejesz więcej wody, to ustalisz temperaturę – tyle, że to nie będzie pieczenie, tylko duszenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Pieczenie, to promieniowanie lub (i) konwekcja.
Natomiast „gotowanie indukcyjne”, to rozgrzewanie dna garnka (przez pola wirowe) i przewodzenie.
Jak dolejesz więcej wody, to ustalisz temperaturę – tyle, że to nie będzie pieczenie, tylko duszenie.


próbę robiłem z garnkiem pełnym wody a płyta ma mierzyć temperaturę dna garnka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Wniosek - źle mierzy icon_biggrin.gif


właśnie dlatego zadałem pytanie czy ktoś ma egzemplarz (model) który mierzy dobrze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

A jam mam problem innej natury.
Zaczałem się interesować pieczeniem mięsa w niskiej temperaturze. Moja "indukcja" pozwala się ustawić na 80 a nawet 60 stopni. Niestety nawet przy minimalnej mocy przy ustawieniu na 60 stopni po jakims czasie woda zaczyna się gotować. Czy ktoś z użytkowników płyty indukcyjnej może sprawdzić jaka u niego jest prawdziwa temperatura w stosunku do ustawionej ? Na razie mam jednopalnikową tandetną kuchenkę, ale planuję zakup porządnej płyty i chciałbym wiedzieć jak to jest naprawdę z dokładnością tego ustawiania temperatury. A może jakieś sugestie modelu w którym to działa najlepiej ? Z góry dziękuję icon_biggrin.gif , i polecam pieczenie w niskich temperaturach, które jest zdrowsze i smaczniejsze icon_lol.gif


A dlaczego chcesz piec na kuchence indukcyjnej akurat? Chyba lepszy byłby piekarnik z termosondą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

A dlaczego chcesz piec na kuchence indukcyjnej akurat? Chyba lepszy byłby piekarnik z termosondą.


Bo mnie niekoniecznie chodziło o pieczenie ale o "parzenie", gdzie trzeba w garnku z wodą utrzymywać temperaturę ok 80 stopni przez 2,5 godziny. Wyższa temperatura i niższa zdecydowanie psuje efekt.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

A dlaczego chcesz piec na kuchence indukcyjnej akurat? Chyba lepszy byłby piekarnik z termosondą.


To jest całkiem inny temat. Termosonda mierząc temperaturę w środku potrawy decyduje kiedy zakończyć proces obróbki cieplnej ale nie ma wpływu na temperaturę otoczenia potrawy, a chcialbym np 80-83 stopni a nie 160 jak proponuje piekarnik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zaciekawił mnie ten temat, bo żona moja chce zmienić naszą gazową kuchnię na płytę indukcyjną, podoba mi się to rozwiązanie, bo ciągle słyszę jak to ciężko się czyści tę naszą gazową a jej koleżanki mają indukcyjną i piknie to wszystko wygląda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tak sobie czytam, i czytam, i zastanawiam się jak długo i w jakich warunkach można przechowywać płytę indukcyjną.

Dostałam w "spadku" 2szt. Pominę fakt, że toto jest przywleczone przez Dużego z Niemiec, jedno używane, drugie funkiel nówka. Ktoś kupił i wymiar nie pasował i pytał, czy nie chcemy, to Duży wziął...i używaną i nieużywaną nówkę wraz z piekarnikiem.

Trochę nam zejdzie, zanim będziemy tego potrzebować.
Nawet nie wiem, jakiej są mocy pola i czy da się to u nas podłączyć, ale szkoda by było, żeby sie zmarnowały.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość adiqq
myślę że przechowywanie to nie powinien być problem, o ile nie trzymasz ich w wodzie lub wilgotnym pomieszczeniu icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sama posiadam płytę indukcyjną i ważnym elementem takowej płyty jest odpowiedni dobór garnków, patelni oraz innych naczyń. Najlepszym materiałem, który przewodzi temperaturę jest miedź, dlatego sama kupiłam takie akcesoria. Przy wyborze miedzianych patelni najważniejsza jest jakość wykonania. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak jeszcze wynajmowałem mieszkanie miałem kuchenkę indukcyjna i nie wydaje mi się żeby słabo grzała, albo były jakieś problemy z gotowaniem. Wręcz przeciwnie - woda na makaron gotowała się expresowo :) Wszystko zależy od modelu indukcji i jej parametrów. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...