Skocz do zawartości

płyta indukcyjna i smażenie na niej


Martex

Recommended Posts

Gość gawel
Potwierdzam nie mam indukcji bo 9 lat temu była niestety za droga , mam witroceramik ale u Adików mogłem trochę wypróbować to urządzenie i jestem na TAK , na prawdę bardzo komfortowe i czyste . Nie musiałem sie przyzwyczajać gotowałem śmiało i smażyłem nawet naleśniki wyszły lux bardzo fajna kuchnia na prawdę kiedyś na pewno sobie taka zakupię nic sie nie przypala a na prawdę ma swoją moc wszystko jest na już rewelacja szkoda że nie ma takich piekarników bo pewno mikrofale by zasmieciły swiat
Link do komentarza
Cytat

Potwierdzam nie mam indukcji bo 9 lat temu była niestety za droga , mam witroceramik ale u Adików mogłem trochę wypróbować to urządzenie i jestem na TAK , na prawdę bardzo komfortowe i czyste . Nie musiałem sie przyzwyczajać gotowałem śmiało i smażyłem nawet naleśniki wyszły lux bardzo fajna kuchnia na prawdę kiedyś na pewno sobie taka zakupię nic sie nie przypala a na prawdę ma swoją moc wszystko jest na już rewelacja szkoda że nie ma takich piekarników bo pewno mikrofale by zasmieciły swiat


U mnie też testowałeś na wieczorze dukanowskim icon_smile.gif
Link do komentarza
A jam mam problem innej natury.
Zaczałem się interesować pieczeniem mięsa w niskiej temperaturze. Moja "indukcja" pozwala się ustawić na 80 a nawet 60 stopni. Niestety nawet przy minimalnej mocy przy ustawieniu na 60 stopni po jakims czasie woda zaczyna się gotować. Czy ktoś z użytkowników płyty indukcyjnej może sprawdzić jaka u niego jest prawdziwa temperatura w stosunku do ustawionej ? Na razie mam jednopalnikową tandetną kuchenkę, ale planuję zakup porządnej płyty i chciałbym wiedzieć jak to jest naprawdę z dokładnością tego ustawiania temperatury. A może jakieś sugestie modelu w którym to działa najlepiej ? Z góry dziękuję icon_biggrin.gif , i polecam pieczenie w niskich temperaturach, które jest zdrowsze i smaczniejsze icon_lol.gif
Link do komentarza
Cytat

Pieczenie, to promieniowanie lub (i) konwekcja.
Natomiast „gotowanie indukcyjne”, to rozgrzewanie dna garnka (przez pola wirowe) i przewodzenie.
Jak dolejesz więcej wody, to ustalisz temperaturę – tyle, że to nie będzie pieczenie, tylko duszenie.


próbę robiłem z garnkiem pełnym wody a płyta ma mierzyć temperaturę dna garnka
Link do komentarza
Cytat

A jam mam problem innej natury.
Zaczałem się interesować pieczeniem mięsa w niskiej temperaturze. Moja "indukcja" pozwala się ustawić na 80 a nawet 60 stopni. Niestety nawet przy minimalnej mocy przy ustawieniu na 60 stopni po jakims czasie woda zaczyna się gotować. Czy ktoś z użytkowników płyty indukcyjnej może sprawdzić jaka u niego jest prawdziwa temperatura w stosunku do ustawionej ? Na razie mam jednopalnikową tandetną kuchenkę, ale planuję zakup porządnej płyty i chciałbym wiedzieć jak to jest naprawdę z dokładnością tego ustawiania temperatury. A może jakieś sugestie modelu w którym to działa najlepiej ? Z góry dziękuję icon_biggrin.gif , i polecam pieczenie w niskich temperaturach, które jest zdrowsze i smaczniejsze icon_lol.gif


A dlaczego chcesz piec na kuchence indukcyjnej akurat? Chyba lepszy byłby piekarnik z termosondą.
Link do komentarza
Cytat

A dlaczego chcesz piec na kuchence indukcyjnej akurat? Chyba lepszy byłby piekarnik z termosondą.


Bo mnie niekoniecznie chodziło o pieczenie ale o "parzenie", gdzie trzeba w garnku z wodą utrzymywać temperaturę ok 80 stopni przez 2,5 godziny. Wyższa temperatura i niższa zdecydowanie psuje efekt.
Link do komentarza
Cytat

A dlaczego chcesz piec na kuchence indukcyjnej akurat? Chyba lepszy byłby piekarnik z termosondą.


To jest całkiem inny temat. Termosonda mierząc temperaturę w środku potrawy decyduje kiedy zakończyć proces obróbki cieplnej ale nie ma wpływu na temperaturę otoczenia potrawy, a chcialbym np 80-83 stopni a nie 160 jak proponuje piekarnik.
Link do komentarza
  • 4 miesiące temu...
  • 4 tygodnie temu...
Tak sobie czytam, i czytam, i zastanawiam się jak długo i w jakich warunkach można przechowywać płytę indukcyjną.

Dostałam w "spadku" 2szt. Pominę fakt, że toto jest przywleczone przez Dużego z Niemiec, jedno używane, drugie funkiel nówka. Ktoś kupił i wymiar nie pasował i pytał, czy nie chcemy, to Duży wziął...i używaną i nieużywaną nówkę wraz z piekarnikiem.

Trochę nam zejdzie, zanim będziemy tego potrzebować.
Nawet nie wiem, jakiej są mocy pola i czy da się to u nas podłączyć, ale szkoda by było, żeby sie zmarnowały.
Link do komentarza
  • 7 lata temu...

Sama posiadam płytę indukcyjną i ważnym elementem takowej płyty jest odpowiedni dobór garnków, patelni oraz innych naczyń. Najlepszym materiałem, który przewodzi temperaturę jest miedź, dlatego sama kupiłam takie akcesoria. Przy wyborze miedzianych patelni najważniejsza jest jakość wykonania. 

Link do komentarza
  • 1 miesiąc temu...
Dnia 19.05.2020 o 10:32, Nahine napisał:

Sama posiadam płytę indukcyjną i ważnym elementem takowej płyty jest odpowiedni dobór garnków, patelni oraz innych naczyń. Najlepszym materiałem, który przewodzi temperaturę jest miedź, dlatego sama kupiłam takie akcesoria. Przy wyborze miedzianych patelni najważniejsza jest jakość wykonania. 

Miedź to akurat nie nadaje się do indukcji.

Link do komentarza
2 godziny temu, uroboros napisał:

A dlaczego? ustawiasz moc pola na maxa i smażysz... jak za mało mocy  - włączasz booster...

Ja mam za dużo mocy, muszę przeskakiwać po mocach bo się zjara, więc trzeba doglądać, a przy gotowaniu prościej.

 

Samo smażenie jest wykonalne, ale niektóre smażone potrawy nie smakują jak z gazówki.

Więc odpalam grilla gazowego, stawiam patelnię i to jest to.:bezradny:     

Link do komentarza
1 minutę temu, animus napisał:

niektóre smażone potrawy nie smakują jak z gazówki.

Wiesz... nie mam tak wysublimowanego smaku... i różnicy nie wyczuwają moje kubki smakowe... choć często lubię zjeść coś z grilla... prawdziwego, takiego z węgla...

W Kazimierzu jest knajpka libańska, w której serwują grilowane szaszłyki z jagnięciny... pycha...

Inna rzecz, że nigdy - tak dla porównania - nie jadłem jagnięciny smażonej na płycie indukcyjnej...

Link do komentarza

jak ktoś nie ma ograniczenia związanego z mocą przyłączeniową, to indukcja to najlepsza opcja...chociaż zawsze znajdzie się ktoś, komu nie spasuje z jakiegoś powodu...spotkalem się już z takim argumentem nawet, że na indukcji nie ma jak cebuli spalić do rosołu  :takaemotka:

Link do komentarza
  • 2 miesiące temu...

My mieliśmy dość nietypową sytuacje z patelnią na gazie. Okazało się, ze nasza stara patelnia nie działa na gazie. I działo się to akurat po przygotowaniu sobie jedzenia na smażenie ;) Musieliśmy biec do rodziców (którzy na szczęście mieszkają niedaleko) oraz pożyczyć patelnię na jakiś czas bo pewnie nie mielibyśmy obiadu (akurat robilismy burgery).

Wśród patelni, wydaje mi sie, ze największe znaczenie ma jakość wyrobu oraz firma. Zarówno ceramiczne jak i teflonowe powinny się sprawdzić bo i na tych i na tych mozna smazyć bez udziału tłuszczu. Nie polecam tylko patelni aluminiowych z uwagi na to, że na patelniach takich łatwo coś przypalić. 

 

Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Liczyć na "niezniszczalność" paneli winylowych mógł tylko ktoś, kto nigdy nie miał gramofonu i nie słuchał płyt. Winylowych przecież. Byle czym się przecież rysują, nie tylko szafirową (bardzo twardy materiał) igłą.   Natomiast zupełnie innym materiałem jest laminat. I swoją opinie napisałem znając ten materiał. Kiedyś kuchenne meble były wykończane laminatem. Można też było kupować płyty laminowane, bez podkładu. Czyli tę wierzchnią strukturę, z której niektórzy robili nawet boazerię. Kawałki takiej płyty mam do dzisiaj, przydają się w domowym warsztacie. Jeśli nie będziesz sypał piasku pod nogi, to niełatwo je zarysować na podłodze.     To oczywiste, bo ich powierzchnia wody nie przepuści nawet przez tydzień, ale diabeł leży w szczegółach, czyli krawędziach, jak wcześniej wspominałem. Niby są zabezpieczane, ale nigdy nie wiemy czy nie ma tam jakichś nieciągłości i/lub mikrouszkodzeń Lepiej więc nie przekonywać się, że jednak są.  A woda wejdzie w najmniejszą mikro dziurkę, ale wyjść nią później nie chce. Takie wychodzenie pod postacią pary trwa później miesiące i lata. 
    • Tak tak wodę zbierać od razu bo jak będzie stała to wiadomo że żaden panel nie wytrzyma. Ja się jednak decyduje na panele.  
    • Prawda jest taka, że natychmiast po zalaniu trzeba brać za ścierki, ręczniki, czy też odkurzacz przemysłowy i zbierać wodę i maksymalnie wysuszać...
    • Wiem że jest opis ale co innego opis a co innego praktyka. Znajomy położył winyle w przedpokoju i się zdarły po niecalych 2 latach i też pisało że są niezniszczalne :-)   
    • No to masz przecież charakterystykę techniczną.   Panele podłogowe Dąb Wolta o klasie ścieralności AC5 wyróżniają się odpornością na stojącą wodę przez 24 godziny. Wygląd o strukturze synchronicznej, charakteryzuje się wyczuwalnym i widocznym układem słojów jak w prawdziwej desce. Zastosowanie v-fugi sprawia wrażenie osobnych desek i znakomicie odzwierciedla naturalną drewnianą podłogę. Dodatkową zaletą są krawędzie zaimpregnowane wodoodpornym lakierem chroniącym przed wnikaniem wody i zapobiegającym ich pęcznieniu. Do wykończenia górnej warstwy paneli została użyta technologia LLT anti scratch zapewniająca niezwykłą odporność na zużycie i mikrozarysowania, dzięki czemu stopień połysku lub matu, w zależności wykończenia pozostaje taki sam przez cały okres. Panele zostały pokryte specjalną warstwą antystatyczną zapobiegającą powstawaniu ładunków elektrycznych, odpowiedzialnych za elektryzowanie podłóg i tym samym gromadzenie kurzu. Podłogę z paneli Dąb Wolta można układać na powierzchni z wodnym ogrzewaniem podłogowym. Gwarancja wodoodporności przez 24 godziny   3 Myślę, że spokojnie spełnią Twoje potrzeby.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...