Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Zaloguj się, aby obserwować  
Krychu_M

Podłoga w kuchni

Recommended Posts

Moim zdaniem to pytanie z gatunku retorycznych. Najłatwiej utrzymać w czystości płytki, gres.
Niektórzy stosują w kuchni drewniane podłogi, ale nie wiem jak wyglądają po latach.
Co może być jeszcze - linoleum - moim zdaniem to trochę zabytkowy materiał i okropnie wygląda, ale to kwestia gustu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

i niech ręka boska broni od jasnych fug .... icon_rolleyes.gif icon_lol.gif


no na podłodze nigdy w życiu....chyba że ktoś się nudzi i nie ma co w domu robić, to będzie czyścić szczoteczką do zębów icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

no na podłodze nigdy w życiu....chyba że ktoś się nudzi i nie ma co w domu robić, to będzie czyścić szczoteczką do zębów icon_biggrin.gif



ja się nie nudzę ... dlatego u mnie już nie są jasne :hahaha2:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

też uważam, że gres najpraktyczniejszy .... i niech ręka boska broni od jasnych fug .... icon_rolleyes.gif icon_lol.gif



kurna, a dlaczego nikt już nie robi polepy glinianej? Też mozna po niej chodzić...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

ja się nie nudzę ... dlatego u mnie już nie są jasne :hahaha2:


aaaa, to ty z własnego doświadczenia.....no wiesz co...to też Cię podkusiło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

kurna, a dlaczego nikt już nie robi polepy glinianej? Też mozna po niej chodzić...


Na pograniczy Zabrza i Gliwic jest całe osiedle domków z klepiskiem jako podłogą.
Wybudował je że tak powiem wujek Adi jak Hitlerstrasse budowali w latach 30-tych.
Ludziska nie docenili tej myśli technicznej (domki były stawiane w założeniu na 30-50 lat) i radośnie dalej w nich mieszkają, a podłogi poprzykrywali jakimiś innymi wykładzinami icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Na pograniczy Zabrza i Gliwic jest całe osiedle domków z klepiskiem jako podłogą.
Wybudował je że tak powiem wujek Adi jak Hitlerstrasse budowali w latach 30-tych.
Ludziska nie docenili tej myśli technicznej (domki były stawiane w założeniu na 30-50 lat) i radośnie dalej w nich mieszkają, a podłogi poprzykrywali jakimiś innymi wykładzinami icon_biggrin.gif


no widzisz i tak służą lata całe
ale powiedz, to pewnie jakieś familoki co??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

aaaa, to ty z własnego doświadczenia.....no wiesz co...to też Cię podkusiło



podkusiło to dobre słowo w tej sytuacji icon_lol.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

podkusiło to dobre słowo w tej sytuacji icon_lol.gif


no, nie wpadłam na to w żadnym wypadku, a już dużo w życiu tych płytek wymyśliłam icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a czy ktoś z was ma w kuchni takie same płytki jak w hallu? chciałabym machnąć wszędzie takie a'la panelowe coś w stylu woodentic (piszę że w stylu bo mam nadzieję że znajdę coś tańszego niż paradyż), nie lubię błyszczących podłóg i w ogóle wszelkie płytki to nie moja bajka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

no widzisz i tak służą lata całe
ale powiedz, to pewnie jakieś familoki co??


Jakie familoki? Wdziałaś klepisko na piętrze?
Wszystko (no prawie) domki w zabudowie bliźniaczej (stawiane przeważnie parami) na wąskich działkach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

a czy ktoś z was ma w kuchni takie same płytki jak w hallu? chciałabym machnąć wszędzie takie a'la panelowe coś w stylu woodentic



właśnie fajnie ... im mniej kombinacji tym lepiej ....
mnie by się podobało ... icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

myśle, że w kuchni to teraz ważne żeby mieć drewno więc polecałbym drewnianą ale
bez zażynania się cenowo, dobrym wyborem będzie np. podłoga bukowa np. z barlinka - ładnie i rozsądnie cenowo, no i drewno

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
[quote name='pumpaluna' date='11.08.2011, 14:28 ' post='229359']
a czy ktoś z was ma w kuchni takie same płytki jak w hallu? chciałabym machnąć wszędzie takie a'la panelowe coś w stylu woodentic (piszę że w stylu bo mam nadzieję że znajdę coś tańszego niż paradyż), nie lubię błyszczących podłóg i w ogóle wszelkie płytki to nie moja bajka
[/quote

A woodentic to nie płytka?

U mnie kuchnia, wiatrołap, hall signum szare 60x60, dodatkowo dolna łazienka signum 30x30. Kupione, zaczną się układać w przyszłym tygodniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Chodziło mi o typową terakotę w kuchni, płytki kwadratowe, często właśnie takie olbrzymie a już szczególnie świecące. Płytki drewnopodobne jak dla mnie są ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podłogi gresowe, płytki - różnych maści są fajne bo praktyczne... Lecz zwrócę uwagę na to że jednak bardzo zimne. Wiele osób lubi chodzić po domu boso i :( Ogrzewanie podłogowe załatwi problem tylko w sezonie grzewczym ale latem gdy temperatura powietrza jest grubo powyżej 20-tu podłoga potrafi mieć poniżej 10-ciu. Dla stóp to duży szok.

Drewno jest miłe w dotyku lecz może ulegać uszkodzeniom. Każdy wypadający z rąk przedmiot pozostawi na niej piętno. Jeśli ktoś miałby ochotę na drewno to polecam drewno olejowane które łatwiej naprawić a dodatkowo będzie bardziej odporne na zachlapania i uderzenia niż lakierowane. Drewno stworzy w kuchni niepowtarzalny klimat.

Dobrą alternatywą mogłaby być wysokiej klasy podłoga laminowana. Mam na myśli np produkty firm: Balterio, Parador, Quick Step, Witex. Większość jest dobrze zabezpieczona przeciw-wilgociowo oraz z racji budowy, odpowiedniej gęstości odporna na zarysowania i uszkodzenia. Dodatkowo ciepła cały rok.

U siebie położyłem kafle w części bezpośrednio przy zabudowie meblowej i cieszę się że chociaż pod stołem jest drewno. Przynajmniej w czasie posiłku jest miło w nóżki... icon_smile.gif
  • Lubię to 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Podłogi gresowe, płytki - różnych maści są fajne bo praktyczne... Lecz zwrócę uwagę na to że jednak bardzo zimne. Wiele osób lubi chodzić po domu boso i :( Ogrzewanie podłogowe załatwi problem tylko w sezonie grzewczym ale latem gdy temperatura powietrza jest grubo powyżej 20-tu podłoga potrafi mieć poniżej 10-ciu. Dla stóp to duży szok.

Drewno jest miłe w dotyku lecz może ulegać uszkodzeniom. Każdy wypadający z rąk przedmiot pozostawi na niej piętno. Jeśli ktoś miałby ochotę na drewno to polecam drewno olejowane które łatwiej naprawić a dodatkowo będzie bardziej odporne na zachlapania i uderzenia niż lakierowane. Drewno stworzy w kuchni niepowtarzalny klimat.

Dobrą alternatywą mogłaby być wysokiej klasy podłoga laminowana. Mam na myśli np produkty firm: Balterio, Parador, Quick Step, Witex. Większość jest dobrze zabezpieczona przeciw-wilgociowo oraz z racji budowy, odpowiedniej gęstości odporna na zarysowania i uszkodzenia. Dodatkowo ciepła cały rok.

U siebie położyłem kafle w części bezpośrednio przy zabudowie meblowej i cieszę się że chociaż pod stołem jest drewno. Przynajmniej w czasie posiłku jest miło w nóżki... icon_smile.gif



Można jeszcze zdecydować się na ogrzewanie podłogowe w formie maty grzewczej, którą podłącza się do instalacji elektrycznej - wtedy mamy i ciepło, i praktycznie. icon_smile.gif Układanie płytek na macie też nie jest problemem. Pod spodem kilka wskazówek, dzięki którym będzie można skuteczniej sprawdzać poczynania fachowca.

http://paniglazurnik.blogspot.com/2011/07/...amiczna-na.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Można jeszcze zdecydować się na ogrzewanie podłogowe w formie maty grzewczej, którą podłącza się do instalacji elektrycznej - wtedy mamy i ciepło, i praktycznie. icon_smile.gif Układanie płytek na macie też nie jest problemem. Pod spodem kilka wskazówek, dzięki którym będzie można skuteczniej sprawdzać poczynania fachowca.

http://paniglazurnik.blogspot.com/2011/07/...amiczna-na.html



Dokładnie, płytki + ogrzewanie podłogowe to idelanie rozwiązana kuchnia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

a czy ktoś z was ma w kuchni takie same płytki jak w hallu? chciałabym machnąć wszędzie takie a'la panelowe coś w stylu woodentic (piszę że w stylu bo mam nadzieję że znajdę coś tańszego niż paradyż), nie lubię błyszczących podłóg i w ogóle wszelkie płytki to nie moja bajka


Mam w kuchni "a`la panelowe" takie jak w salonie. I jasne fugi. Wygląda spoko, tyle, ze nie wiem jak będzie w z użytkowaniem ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Mam w kuchni "a`la panelowe" takie jak w salonie. I jasne fugi. Wygląda spoko, tyle, ze nie wiem jak będzie w z użytkowaniem ...



jasne fugi przestaną być jasne ... chyba że ktoś będzie czyścił na kolankach gąbeczką Jana Niezbędnego systematycznie co jakiś czas....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mam najzwyklejszą terakotę w kuchni. specjalnie w ciemniejszym odcieniu brązu od glazury, więc aż tak brudu nie widać. jasne fugi to rzeczywiście przekleństwo… miałam raz, nigdy więcej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Też bym polecała gres: Paradyż, Imola, Atlas Concorde, Durstone...jest wielu dobrych producentów. Trzeba tylko dobrać gres do wystroju kuchni. Raczej ciemne z ciemną fugąicon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W kuchni może być zarówno drewno (odpowiednio zabezpieczone) jak i płytki. Może być podłoga z żywicy albo korka... wszystko da się zrobić... byle z głową.
A swoja drogą gdzie te "paski" ceramiki widzisz na zdjęciach to ja nie wiem... tam jest ewidentnie w kuchni (w miejscu przygotowywania posiłków) ceramika, a w strefie jadalnej, dodatkowo oddzielonej przepierzeniem podłoga drewniana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

niech ręka boska broni od jasnych fug .... icon_rolleyes.gif icon_lol.gif


Fugi można zaimpregnować by nie chłonęły brudu, tylko dobrym impregnatem bo nie każdy jest wart polecenia icon_smile.gif

Cytat

chyba że ktoś się nudzi i nie ma co w domu robić, to będzie czyścić szczoteczką do zębów icon_biggrin.gif


żadne szczoteczki... najlepsza jest para... wchłonięty brud schodzi praktycznie sam icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Drewno jest miłe w dotyku lecz może ulegać uszkodzeniom. Każdy wypadający z rąk przedmiot pozostawi na niej piętno. Jeśli ktoś miałby ochotę na drewno to polecam drewno olejowane które łatwiej naprawić a dodatkowo będzie bardziej odporne na zachlapania i uderzenia niż lakierowane. Drewno stworzy w kuchni niepowtarzalny klimat.


Potwierdzam , polecam jatobe na podłogę oczywiście w oleju .
FOTKI

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Fugi można zaimpregnować by nie chłonęły brudu, tylko dobrym impregnatem bo nie każdy jest wart polecenia icon_smile.gif
żadne szczoteczki... najlepsza jest para... wchłonięty brud schodzi praktycznie sam icon_smile.gif



tylko trzeba uwazac przy impregnacji zeby nie zapackac kafli po potem czasem trudno sie pozbyc sladow

neidawno kupilam parowy mop - cos niewiarygodnego jak sie dobrze czysci... i bez zadnej chemi :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

a czy ktoś z was ma w kuchni takie same płytki jak w hallu? chciałabym machnąć wszędzie takie a'la panelowe coś w stylu woodentic (piszę że w stylu bo mam nadzieję że znajdę coś tańszego niż paradyż), nie lubię błyszczących podłóg i w ogóle wszelkie płytki to nie moja bajka



Zdecydowałam się na takie rozwiązanie - cała podłoga parteru wyłożona jednymi płytkami - choć i mnie to płytki przypominające raczej matowy kamień. Bardzo sobie chwalę. Dom jest nieduży, na parterze w większości otwarta przestrzeń i nie chciałam jej szatkować różnymi posadzkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mam drewno i powiem tak, to nie był najszczęśliwszy pomysł. Może wygląda ładnie choć juz powinno się cyklinować. Tez by obecnie brał jakiś gres. Tylko ze płytki są zimne a drewno zawsze cieplejsze. trudny wybór.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

mam drewno i powiem tak, to nie był najszczęśliwszy pomysł. Może wygląda ładnie choć juz powinno się cyklinować. Tez by obecnie brał jakiś gres. Tylko ze płytki są zimne a drewno zawsze cieplejsze. trudny wybór.


W drewnie najgorszą rzecza jaka może być jak dobrze nie zabezpieczymy i wejdzie nam woda pod parkiet to jest masakra. Ścieranie lakieru to, "normalka" jakiego lakieru użyłeś i ile warstw ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

nie lubie niczego ala panelowego, albo drewno albo płytki, tylko że w kuchni , jeśli jest
łączona z jadalnią dobry jest mix ? pasek gresu w miejscach zagrożonych wylaniem wody i
na reszcie pomieszczenia podłoga z drewna.



OK. Tylko czy widziałaś na żywo panele u kogoś które kosztowały w przedziale 100-150 zł i zostały położone na odpowiednim podkładzie a nie na gąbce za 1,5 zł??

Wiele opinii jest wysuwanych na podstawie produktów za 15-30 zł które z jakością nie mają nic wspólnego.

Każdy towar ma wady i zalety. Należy umiejętnie je porównać i wybrać to co jest potrzebne i praktyczne a nie to co ma sąsiad...


Cytat

Potwierdzam , polecam jatobe na podłogę oczywiście w oleju .
FOTKI



...a już myślałem że dałeś swoje fotki. :(


Cytat

W kafelki też lepiej nie rzucać talerzami i garnkami icon_smile.gif



...szkoda talerzy. icon_smile.gif


Cytat

tylko trzeba uwazac przy impregnacji zeby nie zapackac kafli po potem czasem trudno sie pozbyc sladow

niedawno kupilam parowy mop - cos niewiarygodnego jak sie dobrze czysci... i bez zadnej chemi :-)



taki niewiarygodnym mopem klientka zepsuła sobie podłogę za którą zapłaciła ponad 400 zł/mkw. Podłoga oczywiście była z drewna a klientka do dziś nie rozumie jak to możliwe że podłoga za tak duże pieniądze nie jest odporna na parę...

To urządzenie jest dobre tylko do glazury i terakoty... Na resztę materiałów trzeba bardzo uważać. Edytowano przez robespierre (zobacz historię edycji)
  • Lubię to 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

taki niewiarygodnym mopem klientka zepsuła sobie podłogę za którą zapłaciła ponad 400 zł/mkw. Podłoga oczywiście była z drewna a klientka do dziś nie rozumie jak to możliwe że podłoga za tak duże pieniądze nie jest odporna na parę...
To urządzenie jest dobre tylko do glazury i terakoty... Na resztę materiałów trzeba bardzo uważać.


Może to ja czegoś nie rozumiem, ale z cytowanego wcześniej tekstu wynika, że Glazurnik_Rotberg czyści kafle mopem parowym. Kaflami potocznie nazywa się glazurę, albo terakotę więc mop używany jest zgodnie z przeznaczeniem i niczego raczej nie niszczy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Drewno w samej kuchni faktycznie może nie być dobrym rozwiązaniem,ale płytki plus ogrzewanie podłogowe jak najbardziej tak. Dodajmy,że płytki o wiele lepiej sie czyści a poza tym są odporne na zabrudzenia,więc mogę polecić. Jeżeli zastosujemy do nich ogrzewanie podłogowe,to nie ma co obawiać się o to,że bedzie od nich biło zimno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
trzeba zaczac od tego, czy kuchnia jest oddzielnym pomieszczeniem czy laczy sie np z salonem czy jadalnia - wtedy najlepiej zrobic taka sama podloge i jak pisal robespierre najlepszym rozwiazaniem beda tu panele laminowane z tzw. wyzszej polki plus dobry podklad plus zdrowy rozsadek w uzytkowaniu icon_smile.gif podobnie ma sie sprawa z amlym mieszkaniem, ktore sie optycznie powieksza wlasnie jednorodna podloga. sam mam nie za duze i tak zrobie przy remoncie, a że brat od dawna testuje balterio, to nie mam watpliwosci, co wybrac icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Płytki w jadalni - 50/50, w kuchni jak najbardziej - wystarczy machnąć dwa razy mopem i po brudzie icon_smile.gif, w salonie płytki nie pasują już w ogóle. Ważnym pytaniem jest właśnie, czy kuchnia jest z czymś połączona?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Płytki w jadalni - 50/50, w kuchni jak najbardziej - wystarczy machnąć dwa razy mopem i po brudzie icon_smile.gif, w salonie płytki nie pasują już w ogóle. Ważnym pytaniem jest właśnie, czy kuchnia jest z czymś połączona?



no wlaśnie, w salonie przyjmuje sie gosci i jak nie zdejmują butów, to też by się najchętniej machnęło mopem i miało posprzxątane. ale to jednak pokoj reprezentacyjny i musi sprawiac dobre wrazenie. a panele tez się nieźle czysci, byle mopa odcisnąć dobrze. no i nie jest tak delikatny jak drewno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Może to ja czegoś nie rozumiem, ale z cytowanego wcześniej tekstu wynika, że Glazurnik_Rotberg czyści kafle mopem parowym. Kaflami potocznie nazywa się glazurę, albo terakotę więc mop używany jest zgodnie z przeznaczeniem i niczego raczej nie niszczy.




dokładnie tak :-) pisalam o terakocie :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moim zdaniem też wyłącznie terakota na podłogę, łatwo umyć, bez stresu jak ci się coś wyleje, fuga ciemna płytki trochę jaśniejsze żeby nieco kontrastu było i jest git icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Witam wszystkich

Powiedzcie jaka jest najlepsza podłoga do kuchni. Wiadomo tłuszcz, woda i inne żywieniowe elementy.

pozdrawiam




Najlepsze są podłogi trwałe na wilgoć i odporne na ścieranie. Z tańszych rozwiązań, to gres, płytki ceramiczne. Z droższych rozwiązań świetnie sprawdzają się płytki granitowe. Przetrwają wszystko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spokojnie można kłaść drewno w kuchni wtedy nie trzeba robić żadnych łączeń w podłodze i to świetnie wygląda. Ważne tylko żeby to były deski porządnej jakości i dobrze zalakierowane może też być gotowa deska warstwowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W kuchni mam płytki gresowe 50x50, jasne z brązowymi fugami. Takie same mam we wiatrołapie- nie lubię mieszania, później to takie nadziubdziane .... Dodatkowo mam dekor na ziemi, i w kuchni i we wiatrołapie, taki sam. Płytki mam 4 rok użytkowane i nie mam zastrzeżeń, dobrze się je myje i cały czas wyglądają jak nowe.

Pozdrawiam

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×