Skocz do zawartości
AktywForum
Zbieraj punkty i wymieniaj na nagrody!

sprawdź punkty

Płyta indukcyjna czy gazowa? Co wybrać do kuchni?


Recommended Posts

Cytat

Wyliczenia kosztów gaz a prąd nie sa miarodajne ponieważ nie znam osoby, która gotując wodę na herbatę odmierza idealnie ilość wody skracając czas zagotowania. To wszystko pięknie ale gaz z butli jest droższy.

Podstawą oszczędności jest przemyślane zużycie, cena paliwa oczywiście ma też znaczenie, ale drugorzędne moim zdaniem.



przy gotowaniu na gazie sporo energii uchodzi w powietrze ...

róznice w kosztach między prądem a gazem nie mają większego znaczenia jeśli nie prowadzi się restauracji na kilkadziesiąt osób. Ile w "normalnym" domu można zaoszczędzić na wyborze nośnika energii do gotowania: 5-10 zł miesięcznie?
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

przy gotowaniu na gazie sporo energii uchodzi w powietrze ...

róznice w kosztach między prądem a gazem nie mają większego znaczenia jeśli nie prowadzi się restauracji na kilkadziesiąt osób. Ile w "normalnym" domu można zaoszczędzić na wyborze nośnika energii do gotowania: 5-10 zł miesięcznie?




OK, tak też uważam, krąży jednak opinia, że czajnik na prąd zamiast czajnika tradycyjnego zwiększa rachunki za prąd. Nie pytajcie mnie o źródło icon_smile.gif
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

I w końcu do mnie dotarło. I tak miała być indukcja, ale gdzieś czytałem ze właśnie gazowa wychodzi taniej. Widocznie kiepskie źródło.



Skoro masz przyłącze gazowe, a nie lubisz odpalać kuchenki dla jednej herbaty, to kup mały czajnik elektryczny i po sprawie.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak dla mnie, to kuchenka (płyta) indukcyjna ma jedną, tylko jedną ale istotną, wadę.
W zasadzie wyklucza prawidłowe smażenie na (w) woku – kuchenka gazowa ma też w tym zakresie ograniczenia (moc palnika).
Ale mam małą butlę i takie ustrojstwo:

DSC01446.jpg



Co załatwia problem, nawet podczas "plenerów kulinarnych" (kilka lat temu zapłaciłem coś około 300zł)
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

....Inaczej sprawa wygląda przy żywieniu zbiorowym, gdzie pobór gazu/prądu jest dłuższy, ale obiadu drugi raz w ciągu dnia nikt nie będzie gotował. Chyba, ze będzie mowa o odgrzewaniu posiłku. Tak czy inaczej - planowanie to podstawa oszczędności.



Tu własnie jest przewaga starych kuchni kaflowych z trzonem grzewczym(podkową). Nie dość że ugotujesz obiad, to woda gorąca i obiad na dluższy czas podgrzewany. icon_lol.gif
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

a co w tych czasach nie jest szkodliwe
na jedno pomaga na inne szkodzi


Jak nazwa wskazuje"........indukcyjna". Producenci zapewniają wszak o słabym polu elektromagnetycznym, ale na miejscu osób z rozrusznikiem serca bym uważał. Oczywiście podczas pracy płyty.

Co do położenia karty kredytowej na tej płycie - tu nie mam zdania - muszę sprawdzić.

Ale najlepsze jest to, że trzeba uzywać naczyń ferrytowych - koszt kompletu naczyń...no cóż - telewizor LCD bym za to kupił icon_smile.gif.

Koszt samej płyty - drugi telewizor.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Ale najlepsze jest to, że trzeba uzywać naczyń ferrytowych - koszt kompletu naczyń...no cóż - telewizor LCD bym za to kupił icon_smile.gif.

Koszt samej płyty - drugi telewizor.



ale to chyba malutki ten telewizorek icon_razz.gif ja nabylam wlasnie komplet nowych garnkow; rosenthal Thomas i zaplacilam za nie okolo 300 zl (z przeceny: obnizka 70% icon_biggrin.gif). gary z ikeii tez dzialaja.

co do kosztu plyty... hmm... jak sie buduje dom i kupuje meble i sprzet AGD to roznica miedzy plyta elektryczna, a indukcyjna jest niewielka.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

ale to chyba malutki ten telewizorek icon_razz.gif ja nabylam wlasnie komplet nowych garnkow; rosenthal Thomas i zaplacilam za nie okolo 300 zl (z przeceny: obnizka 70% icon_biggrin.gif). gary z ikeii tez dzialaja.

co do kosztu plyty... hmm... jak sie buduje dom i kupuje meble i sprzet AGD to roznica miedzy plyta elektryczna, a indukcyjna jest niewielka.




O to znaczy, że nie ma sensu przepłacać za "gary" - oby tylko były żelazne icon_smile.gif A płyta - fakt, że to kropla kosztów.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z tymi tanimi garami to jest tak, jak z założeniem opon Fulda do Ferrari – też można jeździć. icon_biggrin.gif

Podstawowy zestaw garów, czyli taki który jest w ciągłym użyciu (z reguły 3szt.), powinien być dedykowany do indukcji i wykonany ze stali lub żeliwa. Żadne tam emaliowane lub co gorsza, aluminiowe środki garnków.

Różnica między garem na wszystkie kuchenki, a takim dedykowanym do indukcji jest kolosalna.
Dość powiedzieć, że te „popularne” powodują (mogą powodować) nawet 30% straty w wykorzystaniu energii.

Ale to, moim zdaniem, oczywiście.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Z tymi tanimi garami to jest tak, jak z założeniem opon Fulda do Ferrari – też można jeździć. icon_biggrin.gif

Podstawowy zestaw garów, czyli taki który jest w ciągłym użyciu (z reguły 3szt.), powinien być dedykowany do indukcji i wykonany ze stali lub żeliwa.



A może jakiś przykład? bo garnków do samej tylko indukcji nie znalazłem.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Natomiast jego średnica dokładnie taka jak pole kuchenki (zgodnie z instrukcją).


Te (takie) garnki mają idealnie płaskie dno.



w mojej instrukcji mam napisane, ze nie moga byc mniejsze, niz pole kuchenki. chociaz posprawdzalam i wymiary sa idealnie takie, jak pola na kuchence. te garnki sa chyba produkowane w kilku najpopularniejszych srednicach i juz.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

w mojej instrukcji mam napisane, ze nie moga byc mniejsze, niz pole kuchenki. chociaz posprawdzalam i wymiary sa idealnie takie, jak pola na kuchence. te garnki sa chyba produkowane w kilku najpopularniejszych srednicach i juz.




Trochę w tym za dużo precyzji icon_smile.gif Garnek się przesunie i nie grzeje???????
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Na garnku powinien być "wybity" taki znaczek (oznaczenie) :

[attachment=14810:induction.jpg]

Natomiast jego średnica dokładnie taka jak pole kuchenki (zgodnie z instrukcją).


Te (takie) garnki mają idealnie płaskie dno.



ten znaczek ma być na garnku, na opakowaniu czy w opisie? i w jakimś konkretnym miejscu?
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Trochę w tym za dużo precyzji icon_smile.gif Garnek się przesunie i nie grzeje???????



a co w tym dziwnego? garnek, ktorego nie postawimy na srodku nad palnikiem gazowym, tez bedzie sie nierownomiernie nagrzewal. ta sama zasada jest z plyta elektryczna.

Cytat

ten znaczek ma być na garnku, na opakowaniu czy w opisie? i w jakimś konkretnym miejscu?



ja mam na opakowaniu i w instrukcji. na garnku nie jest wybity.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 5 miesiące temu...
Odświeże terochę temat. Ja dalej zastanawiam się nad gazową lub indukcyjną płytą. Nie mam gazu ziemnego i pozostaje gaz z butli. Według Was taniej wychodzi niby prą który, zreszta podobnie, jak gaz pewnie będzie drożał. Jednak za gazem przemaiwa to, iż w razie braku prądu zawsze coś się da ugotować.
A może kupić płytę gazowo- indukcyjną. Dwa palniki na gaz i dwa na prąd ma ktoś coś takiego. Jak by to sie sprawdzało na codzień.
Pozdrawiam
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja miałam i indukcję i gazową kuchenkę i jak dla mnie gaz wygrywa w kwestii szybkości gotowania. Może miałam kiepską moc indukcyjnej, woda gotowała się ok. 10 minut.. jak dla mnie oszczędność czasu dzięki gotowaniu na gazie no i płyty gazowe są o wiele tańsze
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie temu...
A jeszcze znalazłem na necie firmę która produkuje płyty ceramiczne na gaz. Alternatywa dla prądu i indukcji, nie jestem pewny. Firma twierdzi, żę zużycie gazu do 50% mniejsze niż w tradycyjnych kuchniach gazowych, łatwa w utrzymaniu czystości itp. Jednak cena jest dość duża, ale może jednak warto.
Nie chcę podawać nazwy firmy, zaraz będzie że reklama, ale wszytsko jest na necie.
Piszę jako ciekawostkę, gdyż po poradach na forum i ogólnym przerobieniem materiału zona zostala przy indukcji.
/chociaż, jeszcze nie kupiona icon_biggrin.gif /
Pozdrawiam
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 1 miesiąc temu...
gazonowa? hehehe czyli nowa na gaz?

Najważniejsza zaleta kuchenki gazowej to praca bez prądu. Jak Ci wyłączą prąd to zagrzejesz wodę na herbatę i zrobisz sobie ciepły obiad, a jeśli masz indukcję to wtedy czarna d...a i w domu i na stole.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 1 miesiąc temu...
Cytat

Raczej nie mieszania systemów "grzewczych" kuchni.

Kuchnia indukcyjna ma swoje atuty - choćby bezpiecznego gotowania "na odległość".



No ja też polecam w 100% płytę indukcyjną, choćby ze względu na dzieci, ale nie mówcie, że jest w 100% bezpieczna. Zerknijcie sobie na filmik: http://www.youtube.com/watch?v=dF8-GdPMHpg

A co do porównania płyt to tabela "Pi razy oko" jest tutaj: http://plyta-indukcyjna.pl/plyta-indukcyjna-czy-ceramiczna. Ja sam posiadam płytę ceramiczną z piekarnikiem z tzw. zimną szybą i jestem bardzo zadowolony. A kluczem do oszczędności jest (jak napisał ktoś wcześniej) planowanie oszczędności. Polecam spróbowanie gotowania tylko 1 kubka wody na herbatę zamiast całego czajnika- już oszczędność jakieś 70%
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

A to tumanek nie wiedział że oleje mają temperaturę (różną w zależności z czego pozyskany) samozapłonu?



No tumanek nie wiedział, więc skąd ma wiedzieć dziecko? Jak słucham opowieści o tym, "jakie to nasze dziecko jest teraz bezpieczne" to śmiech mnie ogarnia.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kuchnia jest najbardziej niebezpiecznym miejscem na ziemi - najwięcej wypadków jest w kuchni.

Jak coś ma gotować, to jak sama nazwa wskazuje musi mieć wysoką temperaturę - bez względu na "medium".

Jak debil nauczył dziecko obsługi kuchenki, to jest debilem z założenia, równie dobrze dziecko mogło poparzyć się wodą.

Ale kto debilowi zabroni pozwalać dziecku bawić się np. zapalniczką ?

Niezaprzeczalnym faktem jest jednak to, że kuchnia indukcyjna jest bezpieczniejsza (także dla dziecka) od każdej innej - z zastrzeżeniem, ze nie dotyczy debili.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dziecko trzeba chronić, ale przede wszystkim uczyć... bo co z tego że zaślepimy wszystkie wolne gniazda jak dziecko wyrwie przewód od telewizora...

z kuchenka jest podobnie: indukcyjna bezpieczniejsza bo płyta jest chłodna ale na niej stoi gorący garnek, który może narobić więcej szkód niż oparzenie palca/dłoni/nosa
Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

×
×
  • Utwórz nowe...