Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamieszczamy wymyślone przez siebie przepisy - oczywiście sprawdzone i jadalne icon_wink.gif

Na początek dla zachęty coś co ja nazywam "ŚMIETNIK" - przepis dla ciężko pracujących nie baczących na dietę

1 kg mąki, 5 jaj, 1kg kiełbasy zwyczajnej, duża papryka w każdym kolorze po jednej, duza cebula 1 szt, 0.5 kg kiszonych ogórków, 1 słoik ogórków korniszonów, 3-4 kawałki papryki ze słoika, 0,5 kg ser żółty, ketchup, majonez

Z mąki i jaj oraz wody robimy ciasto naleśnikowe (takie ciut gęstrze)
Wszystkie ogórki jak i paprykę wraz z serem kroimy w kostkę
Kiełbasę kroimy w kostkę i wraz z pokrojoną cebulą smażymy do zeszklenia się (cebuli oczywiście) i odtawiamy do stygnięcia.
Wszystko wrzucamy do ciasta naleśnikowego dodajemy trochę soli i ziół prowansalskich i mieszamy.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy - podgrzewamy i na całą powierzchnię wykładamy chochelką placek o grubości około 1,5 - 2 cm
Smażymy po obu stronach na lekki brąz
Podajemy na gorąco posmarowane majonezem i polane ketchupem
Smacznego życzę
Link do komentarza
ja z tych opornych na wiedzę kulinarną.... chętnie poczytam jak ludziska coś z czegokolwiek wykonują .... bo czasem też mi się zdarza że zapominam zakupów zrobić i mam echo i żeberka żydowskie w lodówce .... icon_lol.gif icon_redface.gif
czyli - wpisywać ludziska , cobym mogła zgapić coś na szybko i z beleczego najchętniej ... icon_mrgreen.gif
Link do komentarza
Cytat

No fakt icon_smile.gif dietetyczne to to nie jest icon_smile.gif
A z takiej ilości jakpodałeś to ile takich placków wychodzi?
A tak w ogóle to mój drogi - czy takie żarcie dla Twojego serducha to jest w porządku? I jak się czujesz??



Na patelni o srednicy 25 cm wychodzi 10-12 placków
Na serce nie szkodzi co jedynie jak wszystko smażone mozna poczuć na wątrobie
Po za tym zajefajne i smaczne
Duża dawka kalorii

Mam w zanadrzu jeszcze parę fajnych przepisów ale poczekam na innych


Cytat

Proponował bym te swoiste "pancakes" smażyć na rozgrzanym oleju - zamiast oliwy icon_smile.gif
Kalorii tu liczyć bym nie proponował icon_wink.gif


Kto chce to może i na smalcu icon_wink.gif
Link do komentarza
Cytat

...

Cytat


Proponował bym te swoiste "pancakes" smażyć na rozgrzanym oleju - zamiast oliwy icon_smile.gif
Kalorii tu liczyć bym nie proponował icon_wink.gif


Kto chce to może i na smalcu icon_wink.gif


... hmmmm ... mnie raczej chodzi o nazewnictwo (olej - oliwa ... to jednak nie to samo)
a na smalcu można i owszem ... a jeszcze lepiej na tłuszczyku wytopionym z wędzonego boczku (Twój "Śmietnik" - jak go nazywasz - nabierze charakteru) icon_smile.gif
Link do komentarza
Cytat

Kto chce to może i na smalcu icon_wink.gif

... hmmmm ... mnie raczej chodzi o nazewnictwo (olej - oliwa ... to jednak nie to samo)
a na smalcu można i owszem ... a jeszcze lepiej na tłuszczyku wytopionym z wędzonego boczku (Twój "Śmietnik" - jak go nazywasz - nabierze charakteru) icon_smile.gif


Ja smażę na oliwie a smażyć można na czym kto chce i całkiem dobry pomysł - na tłuszczyku z boczku
Link do komentarza
Ja mam też taki przepis jak twój ino skład nadzienia inny. Nazywany przez nas jest pizza naleśnikowa:

Ciasto jak na naleśniki(od siostry się nauczyłem: na osobę po 1 jajku szklance mąki i mleka, mieszać do uzyskania właściwej konsystencji)
Do ciasta:
Troczę soli, zioła prowansalskie(takie z napisem do pizzy icon_mrgreen.gif )
+ser żółty krajany w kostkę bądz grubo tarty
+pokrajane w kostkę parówki
inne jak się lubi byle by było w miarę stałe i nadające się do smażenia.

Miesza się ciasto z kostkami sera i parówki. Nalewa na gorącą patelnie tak od serca, ale nie za grubo, ok 1-1,5 cm.
Smaży się z jednej strony, przewraca. Odstawia z ognia lub zmniejsza płomień to zależy od wprawy układania wierzchu.

Na wierzch też tarty ser, pomidory, oliwki, podsmażone pieczarki, brokułu, kurczak z wczoraj itp+zioła
Potem przykrywa przykrywką i stawia na małym palniku i na małym ogniu.
Smaży się do zarumienienia spodu i stopienia sera z wierzchu.
Delikatnie zsuwa na talerz, polewa sosem czosnkowym lub/i keczupem i JE!
Można z piwkiem icon_biggrin.gif
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Liczyć na "niezniszczalność" paneli winylowych mógł tylko ktoś, kto nigdy nie miał gramofonu i nie słuchał płyt. Winylowych przecież. Byle czym się przecież rysują, nie tylko szafirową (bardzo twardy materiał) igłą.   Natomiast zupełnie innym materiałem jest laminat. I swoją opinie napisałem znając ten materiał. Kiedyś kuchenne meble były wykończane laminatem. Można też było kupować płyty laminowane, bez podkładu. Czyli tę wierzchnią strukturę, z której niektórzy robili nawet boazerię. Kawałki takiej płyty mam do dzisiaj, przydają się w domowym warsztacie. Jeśli nie będziesz sypał piasku pod nogi, to niełatwo je zarysować na podłodze.     To oczywiste, bo ich powierzchnia wody nie przepuści nawet przez tydzień, ale diabeł leży w szczegółach, czyli krawędziach, jak wcześniej wspominałem. Niby są zabezpieczane, ale nigdy nie wiemy czy nie ma tam jakichś nieciągłości i/lub mikrouszkodzeń Lepiej więc nie przekonywać się, że jednak są.  A woda wejdzie w najmniejszą mikro dziurkę, ale wyjść nią później nie chce. Takie wychodzenie pod postacią pary trwa później miesiące i lata. 
    • Tak tak wodę zbierać od razu bo jak będzie stała to wiadomo że żaden panel nie wytrzyma. Ja się jednak decyduje na panele.  
    • Prawda jest taka, że natychmiast po zalaniu trzeba brać za ścierki, ręczniki, czy też odkurzacz przemysłowy i zbierać wodę i maksymalnie wysuszać...
    • Wiem że jest opis ale co innego opis a co innego praktyka. Znajomy położył winyle w przedpokoju i się zdarły po niecalych 2 latach i też pisało że są niezniszczalne :-)   
    • No to masz przecież charakterystykę techniczną.   Panele podłogowe Dąb Wolta o klasie ścieralności AC5 wyróżniają się odpornością na stojącą wodę przez 24 godziny. Wygląd o strukturze synchronicznej, charakteryzuje się wyczuwalnym i widocznym układem słojów jak w prawdziwej desce. Zastosowanie v-fugi sprawia wrażenie osobnych desek i znakomicie odzwierciedla naturalną drewnianą podłogę. Dodatkową zaletą są krawędzie zaimpregnowane wodoodpornym lakierem chroniącym przed wnikaniem wody i zapobiegającym ich pęcznieniu. Do wykończenia górnej warstwy paneli została użyta technologia LLT anti scratch zapewniająca niezwykłą odporność na zużycie i mikrozarysowania, dzięki czemu stopień połysku lub matu, w zależności wykończenia pozostaje taki sam przez cały okres. Panele zostały pokryte specjalną warstwą antystatyczną zapobiegającą powstawaniu ładunków elektrycznych, odpowiedzialnych za elektryzowanie podłóg i tym samym gromadzenie kurzu. Podłogę z paneli Dąb Wolta można układać na powierzchni z wodnym ogrzewaniem podłogowym. Gwarancja wodoodporności przez 24 godziny   3 Myślę, że spokojnie spełnią Twoje potrzeby.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...