Skocz do zawartości

Grafen

Recommended Posts

Napisano
Nie chodzi mi o właściwości „elektroniczne” – zastąpienie krzemu- Mam na myśli to co jest BLOKOWANE-magazynowanie energii w grafenowych kondensatorach to rewolucja... Np. laptop chodzący non stop 10 lat... nie wymaga zasilania. Auto osobowe jeżdżące 1500 km na akumulatorze dzisiejszej wielkości. Czy dom gromadzący energię latem z ogniwa fotowoltaicznego na całą zimę w akumulatorze wielkości beczki. Pan sobie wyobraża, że elektrownie solarne mogą dzięki gra fenowym kondensatorom zastąpić atomowe… o węglowych nie wspomnę.
Napisano
Cytat

No fakt , jest coś np. tu :
http://www.polskieradio.pl/23/266/Artykul/...ergia-z-grafenu
Ale mowa jest o dwukrotności . Chyba za mocno się szanowny pan rozpędził icon_biggrin.gif żeby zaraz zastępować atomówki
solarówkami .

To pomyłka! Proszę porównać grubość folii alu w kondensatorze z grubością atomu... Ile większa powierzchnia wyjdzie przy "zwinięciu grafenu w identycznej obudowie? Ktoś źle przetłumaczył, lub zrozumiał.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Ja też, bo temat bardzo ciekawy icon_smile.gif

Czytałem o grafenie - zanim dostał Nobla... było tam dwa... tysiace razy. Proszę przeczytać artykuł… dwa razy pojemniejszy kondensator to nie taka rewolucja o jakiej jest w tekście. Nie chodzi też o same kondensatory a głównie o akumulatory… to jest blokowany od dawna temat.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
nie pierwsza to i nie ostatnia taka technologia o ktorej jest glosno przez chwile a potem znika pod dywanem, lobby weglowo-gazowo-ropowe czuwa aby cos takiego nie ujrzalo swiatla dziennego, dopoki nie skoncza sie te surowce to nie liczylbym na jakis przelom

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...