Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Zaloguj się, aby obserwować  
Ekspert_Komfortu

Podłoga w kuchni

Recommended Posts

aktualnie we wnętrzach panuje trend na jednolitą podłogę drewnianą w całym pomieszczeniu, ewentualnie pas gresu wzdłuż szafek - oczywiście mam na myśli kuchnię w aneksie. mam u siebie takie rozwiązanie od 3 lat i nie narzekam na względy praktyczne icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

zawsze mnie zaskakuje kiedy piszą, że płytki są zimne i nieprzyjemne ... a parkiet i panele to co? same z siebie gorące?
wszystko co na podłodze będzie zimne - chyba , że jest to dywan tudzież wykładzina ...




I tutaj Cię zaskoczę, bo nie wszystko, co jest na podłodze musi być zimne. U mnie w domu zastosowałam dość nietypowe rozwiązanie jeśli chodzi o podłogę w kuchni icon_smile.gif Mianowicie postawiłam na korek icon_biggrin.gif Może niektórych to zdziwi, ale zanim zdecydowałam się na korkową podłogę to przeczytałam chyba cały Internet uwag i opinii na jej temat icon_smile.gif Korek jest nie tylko praktyczny, ale również bardzo estetycznie wygląda. Po pierwsze rewelacyjnie się go czyści, środek do konserwacji korkowej podłogi nie tylko ją nabłyszcza, ale też usuwa zabrudzenia. Po drugie korkowa podłoga jest ciepła, można po niej chodzić na bosaka, bez ciepłych kapci i nie czuć chłodu, a po trzecie dzięki niej udało mi się uratować kilka cennych talerzy z kompletu od teściowej :P Zamortyzowała upadek naczyń i nie potłukły się. W dodatku jest o wiele tańsza niż płytki, ceramika, czy terakota. U mnie sprawdza się doskonale. Jeśli chodzi o montaż to zdałam się na profesjonalistów, bo z mężem nie mamy o tym pojęcia icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
minus korka nie do przeskoczenia; nie można kłaść na ogrzewanie podłogowe.

wyglądem mi to przypomina wykładzinę, którą miała moja mama (dobre 15 lat temu). mnie nie przekonuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ale korek nie jest aż tak bardzo tani jak piszesz, jest fajny, pewnie i ciepły ale tani to on nie jest. Co do zimnych płytek to chyba jest to tylko nasze odczucie w porównaniu do paneli. Ale ja lubię drewno, wygląd drewna i będę miał wszędzie /bez łazienek/ panele lub deski.
Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam płytki w kuchni i zrobiłem błąd, że nie dałem ogrzewania podłogowego. Teraz w zimie jest średnio przyjemnie. Poza tym trzeba uważać aby nie wywinąć orła. Drugi raz bym nie dawał ceramiki na podłogę w kuchni. Widziałem u znajomych korek i jest funkcjonalny i ładnie wygląda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Ja mam płytki w kuchni i zrobiłem błąd, że nie dałem ogrzewania podłogowego. Teraz w zimie jest średnio przyjemnie. Poza tym trzeba uważać aby nie wywinąć orła. Drugi raz bym nie dawał ceramiki na podłogę w kuchni. Widziałem u znajomych korek i jest funkcjonalny i ładnie wygląda.




to zawsze można położyć antypoślizgowe płytki. A są łatwe w utrzymaniu.
A korek nie zawilgnie w kuchni?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Ale korek nie jest aż tak bardzo tani jak piszesz, jest fajny, pewnie i ciepły ale tani to on nie jest. Co do zimnych płytek to chyba jest to tylko nasze odczucie w porównaniu do paneli. Ale ja lubię drewno, wygląd drewna i będę miał wszędzie /bez łazienek/ panele lub deski.
Pozdrawiam



Cena tej naszej korkowej podłogi była porównywalna do płytek, nieco wyższa. Nam bardzo korek odpowiada, sam w sobie jest ciepły, przyjemny w dotyku gołą stopą. Nie trzeba już kłaść ogrzewania podłogowego. Jeśli chodzi o drewno, to też jesteśmy w nim zakochani icon_smile.gif W reszcie pomieszczeń mamy podłogi z termo jesionu. Firma, która nam dostarczała te podłogi i która je montowała doradziła nam taki rodzaj drewna, powiedzieli, że przy ogrzewaniu takie będzie najlepsze icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Korek jest drogi,ale "na żywo" wygląda przepięknie



Mi osobiście się bardzo nie podoba, ale o gustach się nie dyskutuje... icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam w kuchni gres polerowany, na szczęście kuchnia jest mała to i mało sprzątania - a niestety na ciemnym widać i smugi i ślady po myciu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Remont i dylemat. Jaką podłogę zrobić w kuchni? Pomieszczenie często używane, w każdej chwili może się coś wylać... z drugiej strony ceramika czy marmury są zimne i czasem nieprzyjemne. A przecież każdy chce mieć dobrze urządzoną, stylową kuchnię, w której spędzony czas będzie samą przyjemnością. Co o tym sądzicie?


Płytki są najbardziej popularne...chyba właśnie dlatego,że najwygodniejsze w użytkowaniu. Problem chłodu możesz rozwiązać za pomocą ogrzewania podłogowego (mam w domu, super sprawa) chyba, że nie chcesz robisz sobie kosztów. Warto sie na tym zastanowić,żeby było wygodnie i funkcjonalnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mój mąż chce płytki, ale dla mnie to za dużo, bo płytki będą na ścianach a nie chcę mieć całej kuchni zimnej.Nad podłogą z drewna egzotycznego się poważnie zastanawiam, a kolorystycznie mój ideał to ta

DSC01446.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Mój mąż chce płytki, ale dla mnie to za dużo, bo płytki będą na ścianach a nie chcę mieć całej kuchni zimnej.Nad podłogą z drewna egzotycznego się poważnie zastanawiam, a kolorystycznie mój ideał to ta


Żeby nie mieć zimnej kuchni to warto zamontować w niej grzejnik, może być ostatecznie farelka. Lepsze da to ciepło niż ta egzotyczna podłoga.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Powiem tak może i marmur jest zimny, ale to tylko podłoga, zawsze można ocieplić wnętrze meblami bądź wybrać coś podobnego, np. granit. Ja mam marmur i sobie cenie. Coś się wyleje to raz dwa i po sprawie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Panele laminowane mogą nie spisać się za dobrze w kuchni, są za mało odporne na tłuszcz czy nawet wodę. Jeżeli zależy Ci na takim połączeniu to koniecznie z naturalnym drewnem odpowiednio zaimpregnowanym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam. I panele dadzą radę. ile tego tłuszczu wylew się na podłogę, a nawet jeśli już cos tam "pryśnie" to się od razu wyciera.
Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
U mnie jest podobnie,z tym ze w jadalni mam podłogę z drewna naturalnego i także bardzo fajnie się sprawdza w otoczeniu płytek,to praktyczne rozwiązanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam w kuchni ciemnobrązowe kafelki i powiem wam, że to był błąd. Tylko mi się cukier czy mąka rozsypie i od razu wygląda jakby kuchnia była rok nie sprzątana. A już jak olej mi kapnie to bardzo ślisko się robi. Za to w jadalni mam panele i nie ma problemu z ich przesiąkaniem wilgocią od pary wodnej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja do kuchni położyłam panele winylowe. Nie chciałam płytek - kwestia gustu i przyzwyczajenia. Wybrałam panele drewnopodobne i sprawdzają się u mnie super. Poza tym niestety, jakbym chciała położyć płytki to musiałabym skuć wylewkę, a to już by był dosyć duży remont. Fajnie wyciszyły podłogę, są antypoślizgowe i super wyglądają. Do tego są wytrzymałe i odporne na zawilgocenie. Akurat raz na dwa dni myję podłogę w kuchni mopem i bałam się, że zwykłe panele mogą tego po prostu nie wytrzymać. Niby sie mopa wykręca porządnie, ale wiadomo, jak to jest w praktyce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A dlaczego ta podłoga się darła, że aż trzeba ja trzeba było wyciszyć ?
Kucie wylewki ? Jak była dobra pod to badziewie, to byłaby jeszcze lepsza pod kafle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja miałem wykładzinę swojego czasu w kuchni, wymieniłem w tamtym roku na płytki i różnica wielka. Płytki przede wszystkim o wiele bardziej wytrzymałe. W wykładzinie robiły się dziury.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Też mam płytki w kuchni i zimą bez kapci się nie obejdzie ;)



A ja mam w kuchni wylewkę pouliretanową - białą. Sprawdza się wyśmienicie icon_smile.gif zresztą taką samą podłogę mam w całym mieszkaniu. Latem jest przyjemnie chłodna, zimą nie jest zimna icon_smile.gif idealna icon_smile.gif

DSC01446.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja wolę ceramikę. Ponadto w kuchni występuje większe ryzyko zalania czy uszkodzeń mechanicznych , więc podłoga drewniana raczej odpada.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie odpada, drewno równie dobrze się sprawdza jak i ceramika, ceramika jest odporna na zalewanie, ale jest zimna i równie krucha na uszkodzenia mechaniczne jak i panel czy deska.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Ja wolę ceramikę. Ponadto w kuchni występuje większe ryzyko zalania czy uszkodzeń mechanicznych , więc podłoga drewniana raczej odpada.



Ceramika jest faktycznie częściej wybierana do kuchni... Ale czy jest mniej odporna niż drewno - ciężko rozstrzygnąć. Na pewno wymaga mniej pielęgnacji niż drewno, no i jest więcej wzorów do wyboru icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Ale przecież zawsze można uchwycić dwa w jednym, są te płytki przecież, które wyglądają jak panel drewniany



właśnie o tym samym miałam pisać, coraz popularniejsza opcja, płytki imitujące drewno ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
o tym mówię icon_smile.gif
fajna sprawa! na jakimś innym forum czytałam, że ktoś chciał to sobie nawet na zewnątrz położyć na werandę czy coś, żeby dopasować do drewnianej koncepcji ^^

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jest w tym logika, płytki są najłatwiejsze w czyszczeniu i odporne na wilgoć, dodatkowo można sobie dobrać właściwą klasę ścieralności i nie martwić się, że szybko się zniszczą ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dobrej lasy i jakości płytki nie zniszczą się tak szybko,to kwestia naprawdę kilkunastu lat i są zdecydowanie najbardziej praktyczne,a przy czym ładne jako wykończenie podłogi czy ścian w naszej kuchni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pewnie że tak, ale jak czytam różne fora, ludzie często pytają o coś dobrego, ale taniego i najczęściej cena jest czynnikiem decydującym, więc nie wiem czy zawsze to jest najsolidniejszy wybór. chociaż oczywiście nie jest to żadną regułą ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Ja wolę ceramikę. Ponadto w kuchni występuje większe ryzyko zalania czy uszkodzeń mechanicznych , więc podłoga drewniana raczej odpada.


Pzez stulecia podłoga drewniana sprawdzała się w kuchni więc dlaczego odpada? Sprawdzą si ę również ceramika, podłogi wylewane, panele, PCV itp Generalnie chodzi o to aby było bez szpar i dywanów, by można było łatwo to zamieść i wytrzeć do sucha w razie rozlania. Nie może być też ślisko, aby nie rozjechać się z garem wrzątku w rękach.
  • Lubię to 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Pzez stulecia podłoga drewniana sprawdzała się w kuchni więc dlaczego odpada?



To nie jest prawda. Tych lat było najwyżej kilkadziesiąt. Wcześniej stosowano glinianą polepę. icon_lol.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

To nie jest prawda.



Jest prawda - zwłaszcza w miastach, w czynszówkach (zwłaszcza z muru pruskiego). icon_mrgreen.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Jest prawda - zwłaszcza w miastach, w czynszówkach (zwłaszcza z muru pruskiego). icon_mrgreen.gif



prawda jest bez zwłaszcza. Chyba, ze to goowno trzecia prawda. Edytowano przez retrofood (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja mam czarne kafelki i to był mój najgorszy wybór w życiu, widać każdy najmniejszy brud i bardzo szybko się kurzy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...