Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Zaloguj się, aby obserwować  
Pomocnik

Jakie są wskaźniki badania jakości wody?

Recommended Posts

Gość basia
przekroczenie wskaźników mikrobiologicznych nie powoduje pogorszenia cech organoleptycznych. sądzę, iż pani doktor zastosowała tu skrót myślowy nie dla wszystkich zrozumiały. wzrost mętności powoduje pogorszenie organoleptyczne, a miktobiologia we wszystkich możliwych przekroczeniach wskaźników jakości wody wodociągowej nie jest wstanie pogorszyć organoleptyki. moim zdaniem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

przekroczenie wskaźników mikrobiologicznych nie powoduje pogorszenia cech organoleptycznych. sądzę, iż pani doktor zastosowała tu skrót myślowy nie dla wszystkich zrozumiały. wzrost mętności powoduje pogorszenie organoleptyczne, a miktobiologia we wszystkich możliwych przekroczeniach wskaźników jakości wody wodociągowej nie jest wstanie pogorszyć organoleptyki. moim zdaniem...



Sądzę, że chodzi tu o fragment:
"Mętność ma znaczenie dla jakości wody pod względem mikrobiologicznym – często podwyższonej mętności towarzyszą przekroczone wskaźniki mikrobiologiczne, powoduje pogorszenie cech organoleptycznych wody."

Może nie jest to jasno napisane. Pewno powinno być raczej wypunktowane:

Mętność ma znaczenie dla jakości wody:
1. pod względem mikrobiologicznym – często podwyższonej mętności towarzyszą przekroczone wskaźniki mikrobiologiczne,
2. powoduje pogorszenie cech organoleptycznych wody.

Trochę więcej na ten temat w krótkim artykule:

Niebezpieczna mętność wody?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Łukasz
Odczyn ph w UWAGA! proszę poprawić błąd ph powyżej 7 to odczyn zasadowy a nie kwaśny pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Janek
Proszę Państwa woda twarda spełniająca normy ( z wodociągu) jest doskonała dla zdrowie. Tak pisze Sanepidy odpowiadające za nasze zdrowie, a jej zmiękczanie to najlepsza droga do poważnych chorób serca, stawów i polipów na jelitach. Stosujcie dobre magnetyzery, tak jak ja. Woda ma wszystkie minerały, które nie tworzą kamienia. Twarda woda = zdrowie.
Takich używam w domu pod Warszawą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dominika
Zawiozłam wodę do badania,chciałabym wiedzieć czy jest dobra do picia.Normy jej to;azotany 0,94;azotyny 0,260;mangan 209;żelazo 1720;jon amonowy 0,83;pH 7,4;przewodnośc elektryczna 471;barwa 10.chciałabym wiedzieć czy woda jest dobra .Czy woda jest dobra do picia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość
Dominika wszędzie przydałyby się jednostki, ale jon amonowy i stężenie manganu przewyższa wartość podaną w Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chemik
Od kiedy kwaśny odczyn to pH powyżej 7,0? Chyba przespałam coś na chemii.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joanna
Dominiko woda nie jest dobra ze względu na przekroczone wartości żelaza, manganu i jonu amonowego. Poza tym, aby określić przydatność wody do spożycia musisz jeszcze zrobić badanie mikrobiologiczne: na obecność bakterii grupy coli, obecność Escherichi coli oraz Enterokoków kałowych. Nie mogą być obecne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Anna
Liczba bakterii grupy co|i w l 00 mI 97 Liczba bakterii grupy coli typu kałowego w l00 ml 10 Liczba enterokoków (paciorkowców kałowych) w ]00 ml 11 Liczba mikroorganizmów w l ml > 300. Co to oznacza?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...