Skocz do zawartości
AktywForum
Zbieraj punkty i wymieniaj na nagrody!

sprawdź punkty

Recommended Posts

Słoików nie robię , ale namiętnie syropy z pigwowca, Na zime do herbatki zamiast cytryny rewelacja. Zbieram owoce pigwowca na jesieni po wszystkich znajomych, Wydrążam pestki, wrzucam do szatkownicy , mieszam w dużej misce z cukrem, i przekładam do słoików żeby puściły sok, po dobie odlewam sok do garnka ,dodaje jeszcze cukru podgrzewam prawie do zagotowania i przelewam w butelek, tak na oko około 1 kg cukru na 2kg owoców, robie na oko , wiec nie moge powiedzieć dokładnie. "Trociny "z owoców wrzucam do gara i dusze, Zamykam w słoiki i potem mieszam z jabłkami i robie szarlotke. Pozdrawiam
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 3 tygodnie temu...
Ja robię od paru lat ogóreczki na sposób nowoczesny icon_razz.gif

3 kg ogórków w skórce
0,5 kg cukru
1 szklanka octu 10%
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki chilli
3 płaskie łyżki soli
Ogórki pokroić na plastry, posolić i odstawić na 3-4 godziny. Wszystko zagotować (ogórki dodać razem z sokiem). Gorąec do słoików. Jak ostygnie pasteryzować 5 minut.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Ja robiłam ostatnio takie i wyszły nawet niezłe icon_razz.gif

Porcja na 3 l słój:
2,5 kg małych ogórków
3 łyżki soli
5-6 ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu
kilka gałązek kopru
ew. kilka listków chrzanu


Ashantess,
tak też uczynię, a zamiast korzenia dam liść. Rośnie tu u mnie tego na łące sporo.
Czy może ten korzeń być musi?
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Pierożki z tymi borówkami /czarnymi jagodami ( co region to inaczej mówią ) planuję jutro ....
Chętnie bym przesłała ...
Ale czy mejlem da rady .... hmmmm


smacznego życzę - uwielbiam je (szkoda że nie zasmakuję ) icon_smile.gif
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 1 miesiąc temu...
Kolejny przepis z serii ogórkowych icon_smile.gif

OGÓRKI Z MUSZTARDĄ

3 kg ogórków
1 litr wody
0,5 - 1 szkl. octu (raczej ta dolna granica icon_smile.gif )
1 szkl. cukru
2 płaskie łyżki soli
5 łyżek musztardy
czosnek, koperek, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Ogórki pokroić w paski (znaczy po długości na 4 części). Wszystko razem wymieszać i wkładać do słoiczków. Zagotować.
Jeżeli chcemy żeby ogórki były miększe pozostawić je na kilka godzin (min. 2 ) w zalewie i dopiero wkładać do słoiczków i gotować.

Uwielbiam te ogórki do sałatek - zamiast korniszonów. Pycha! Do obiadu. Albo do mężowi do % icon_smile.gif
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 3 tygodnie temu...
  • 5 lata temu...
  • 3 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...