Skocz do zawartości

Ciemniejsze pasma na suficie, co z tym robić?

Karol S

Recommended Posts

Na poddaszu użytkowym, ocieplonym wełną mineralną, zauważyłem tej zimy ciemniejsze pasma na suficie, tj. na płycie z STG. Pasma te przebiegają w miejscach, gdzie pod spodem znajduje się stelaż STG. Efekt jest taki, że ten stelaż jakby „przebija” przez STG i jego siatka jest widoczna na suficie i skosach ścian. Wobec tego mam pytania:
1. co może być przyczyną tego zjawiska?
2. czy jest to zjawisko prawidłowe?
3. czy w związku z tym powstają jakieś zagrożenia, np. zniszczenia płyty lub wystąpienia grzyba?
Ciemniejsze smugi są efektem kondensacji pary wodnej na stalowych elementach rusztu. Prawdopodobnie wełna nie została dokładnie ułożona od strony dachu, a w pomieszczeniach występuje nadmierna wilgotność powietrza.

Jeśli problem pojawia się tylko przy silnych mrozach, zjawisko to nie powinno negatywnie wpłynąć na trwałość poddasza. Warto jednak sprawdzić temperaturę (termometrem bezdotykowym) jaka jest różnica miedzy temp. na stelażu i pozostałej części pokrycia. Nie powinna przekraczać 2 - 3 st C gdy na zewnątrz jest ok. - 10 st C. Warto też zadbać o prawidłową wentylację poddasza - wilgotność nie powinna przekraczać w sezonie grzewczym 50%.
Problem, który występuje spowodowany jest niewystarczającą izolacją termiczną. Na metalowych profilach, być może na powierzchni płyt G-K od wewnątrz wykrapla się w bardzo zimne dni wilgoć.
Przyczyną tego zjawiska jest niewystarczająca izolacja termiczna. Jest to nieprawidłowość i w przyszłości może skutkować to pojawieniem się pleśni czy "napęcznieniem" płyt.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• tak, a moja troska wynika z obserwacji, że są jeszcze inne zwierzęta, które z powodu ogrodzenia mogą mieć problem z migracją jak raz mam do czynienia z działką, gdzie taki wymóg istnieje - bardzo rozsądne podejście do zagarniania obszarów leśnych (zalesionych) pod zabudowę, ale co Ty możesz rozumieć, skoro tak to komentujesz? moim zdaniem NIC, a jak chcesz tylko dop... (a to nie przypadek) to wal się na ryj powoli kolejny człek zaczyna rozumieć   to tylko ekshibicjonizm, nie chęć otrzymania dobrych porad, jak to się zrozumie to inaczej podejdzie do tematu   PS moja piła aku nie waży znacząco więcej niż kablówka, ale skoro 49 kg ma to obsługiwać to prędzej odradzam jakąkolwiek, no chyba, że założy w czasie cięcia na siebie coś luźnego, szalik wiszący i wątek się urwie...
    • nie wiem czemu w/w mi się tu wkleja, prawdopodobnie wada forum   dodam tylko jedno - projekt, umowa, a WT to różne bajki, w razie sporu można iść do sądu, kwestia na czym komu zależy, nie twierdzę, że zawsze inwestorowi....
    • ja po redakcji, bo szarża...
    • Mam jeszcze jedno pytanie. Jakie rozwiązanie zawierał projekt, jak zgodnie z nim miała wyglądać wentylacja kotłowni? Bardzo wątpię, żeby miało to być tak, jak to wykonano. A w takiej sytuacji to wykonawca i kierownik budowy ewidentnie nie wywiązali się ze swoich obowiązków. Przecież kierownik jest po to, żeby pilnować realizacji zgodnie z projektem. Jeżeli coś jest zmieniane to ma on natomiast pilnować, żeby wszystko odbyło się zgodnie z przepisami i zasadami wiedzy technicznej. 
    • Dzień dobry,  Mam prośbę czy ktoś by mógł mi pomóc ponieważ nie mogę uzyskać odpowiedzi. Sytuacja wygląda następująco. Mam działkę na której chce postawić dom który w pierwszym założeniu miał być drewniany i letniskowy (zgłoszenie 21 dni) ale okazało się że nie będę mogła go sprzedać w przyszłości (takie niby są przepisy) To nie ma być docelowe miejsce mojego życia.... Wstępnie chce mieć coś własnego. W przyszłości chce kupić coś np nad morzem a ten dom letniskowy sprzedać. Do czego zmierzam po rozmowie z architektami i kierownikami budowy wszyscy mnie namawiają na dom mieszkalny którego nie chciałem budować. Myślę że chcą na mnie zarobić strasząc mnie że nie będę mógł sprzedać domu letniskowego drewnianego na zgłoszenie (21 dni zgłoszenie nie po jednym dniu). Czy ktoś może mi pomóc i wyjaśnić co najlepiej mam zrobić ? 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...