stokrotka.35 Napisano 31 marca 2010 Udostępnij #1 Napisano 31 marca 2010 Dzisiaj zarzuciłam do wędzenia ok. 5 kg. kiełbasy domowego wyrobu ( mięso kupione w masarni - przebadane)i 3 sztuki boczku1 sztuke szyneczki wcześniej marynowanejW ten naszej wędzarni robimy wędlinki pierwszy raz ...( wędzarnia wybudowana w budynku gospodarczym )alenie pierwszy raz w życiu..zapach sie unosi na całą okolice Link do komentarza
bobu62 Napisano 31 marca 2010 Udostępnij #2 Napisano 31 marca 2010 Cytat Dzisiaj zarzuciłam do wędzenia ok. 5 kg. kiełbasy domowego wyrobu ( mięso kupione w masarni - przebadane)i 3 sztuki boczku1 sztuke szyneczki wcześniej marynowanejW ten naszej wędzarni robimy wędlinki pierwszy raz ...( wędzarnia wybudowana w budynku gospodarczym )alenie pierwszy raz w życiu..zapach sie unosi na całą okolice Na samą myśl mi ślinka cieknie!!! Link do komentarza
norbiwolow Napisano 31 marca 2010 Udostępnij #3 Napisano 31 marca 2010 u mnie sąsiad właśnie buduje taką na działce obok juz czuję te zapachy Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 1 kwietnia 2010 Autor Udostępnij #4 Napisano 1 kwietnia 2010 No i miałam wczoraj nalot degustatorów ...Szyneczki nie pozwoliłam tknąć,ale pół boczusia i spory kawałek kiełbaski znikł w brzuchach sąsiadów...Chętnych było sporo by w przyszłości poeksperymentować wyrobami masarskimi( taniej to i smaczniej ) Link do komentarza
bobu62 Napisano 1 kwietnia 2010 Udostępnij #5 Napisano 1 kwietnia 2010 Cytat No i miałam wczoraj nalot degustatorów ...Szyneczki nie pozwoliłam tknąć,ale pół boczusia i spory kawałek kiełbaski znikł w brzuchach sąsiadów...Chętnych było sporo by w przyszłości poeksperymentować wyrobami masarskimi( taniej to i smaczniej ) nawet jeśli nie taniej to człowiek przynajmniej wie co je. Link do komentarza
norbiwolow Napisano 1 kwietnia 2010 Udostępnij #6 Napisano 1 kwietnia 2010 a my dzis w pracy zjedliśmy z kolegami cały zakup kiełbasy na święta przez jednego z nas ostał sie jedynie salceson i jakieś 2 szynki - ciekawe co w domu biedak powie żonie ??? oj dobra była ta kiełbaska Dzięki Janek Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 1 kwietnia 2010 Autor Udostępnij #7 Napisano 1 kwietnia 2010 Cytat nawet jeśli nie taniej to człowiek przynajmniej wie co je. O wiele taniej...Za 1 kg.mięsa w masarni płaciłam 8.60 ( były to kawałki szynki -takie gulaszowe,łopatka i podgardle)Dokupiłam jeszcze 0,5 kg. słoniny by wyrób nie był za suchy,do tego czosnek ,jelita.W sumie za produkty do kiełbasy zapłaciłam 56 zł. ...i mam ( już po podjedzeniu ) około 5 kg. dobrej jakościowo wędliny Link do komentarza
Mistrz Jan Napisano 29 kwietnia 2010 Udostępnij #8 Napisano 29 kwietnia 2010 Przy każdym domku powinna być wędzarnia. Troszkę wędkuję. Nie ma nic lepszego od własnoręcznie złowionej i uwędzonej rybki, jeszcze ciepłej, mniam. Kurcze, jadę na ryby. pozdr. Jan. Link do komentarza
PeZet Napisano 29 kwietnia 2010 Udostępnij #9 Napisano 29 kwietnia 2010 Postawiłem coś takiego: Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 29 kwietnia 2010 Autor Udostępnij #10 Napisano 29 kwietnia 2010 A moja wygląda tak.... Fotka sprzed 1,5 roku ...zaraz po tym jak mąż skończył ją budować,ale już po próbie generalnejTo jest 3 w jednymPiec gdzie sie pali "pod kuchnią"piec chlebowy,fajne pizze w nim już piekłami wędzarnia Link do komentarza
PeZet Napisano 29 kwietnia 2010 Udostępnij #11 Napisano 29 kwietnia 2010 Stokrotka, to jest zawodowa sytuacja. Swoją rozbuduję - podwyższę, bo póki co nadaje się tylko do szybkiego wędzenia. Ale rybki wychodzą w niej super. Link do komentarza
Trzylwy Napisano 29 kwietnia 2010 Udostępnij #12 Napisano 29 kwietnia 2010 Cytat piec chlebowy,fajne pizze w nim już piekłami wędzarnia Toś mi się stokrotka wstrzeliła pięknie.Kombinuję sobie coś w tym stylu postawić w przyszłości ... możesz mi coś niecoś napisać o tym cudzie?Na początek może z czego to zbudowane? Bo na zdjęciu wygląda jak zwykła czerwona cegła na zaprawie, a to chyba niemożliwe. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 29 kwietnia 2010 Autor Udostępnij #13 Napisano 29 kwietnia 2010 Budował to mój mąż,( kiedyś miał przyjemność postawić ze "starym" zdunem 2 piece,jeden kaflowy z szamotką w środku,a drugi piec gdzie można przyrządzać posiłki)Tak,że wiedza zdobyta w praktyce zaowocowała takim czymś...Piec ten jest postawiony z cegły,która w naszym rejonie nazywa sie ogiery ( nie znam jej poprawnej nazwy )Jest to cegła która jest zbyt mocno wypalona i przez to traktowana jak odpad okołoprodukcyjny,jest ona nieforemna,twarda i sie nie kruszy,ale na takie wynalazki idealnie sie nadaje.Spoiny nie są na żadnej sklepowej zaprawie,tylko po prostu na glinie - nie jestem w stanie teraz powiedzieć czy mąż dodawał jakieś domieszki Link do komentarza
Trzylwy Napisano 29 kwietnia 2010 Udostępnij #14 Napisano 29 kwietnia 2010 Dziękuję ... i w razie jakby co, to wale do Ciebie po bliższe informacje. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 29 kwietnia 2010 Autor Udostępnij #15 Napisano 29 kwietnia 2010 ok....Jak będę umiała pomóc ta jak najbardziej służę ... Link do komentarza
Draagon Napisano 9 kwietnia 2011 Udostępnij #16 Napisano 9 kwietnia 2011 A ja z innej paczki - kupiłem pół świni - jakieś przepisy na obróbkę tego mięsa ?Będzie już rozebrana świnka - ale 50 kg mięsa... na święta w sam raz - mam nakładkę do robienia kiełbas - ale ja nigdy nic takiego nie robiłem - a w końcu chcę też wybudowac grillo-pieco-wędzarnie na polu - więc jakieś doświadczenie czas zdobyć.Prosze o przepisy Link do komentarza
bajbaga Napisano 9 kwietnia 2011 Udostępnij #17 Napisano 9 kwietnia 2011 Od samego mistrza: http://www.chefpaul.net/book/Rozprawa%20o%20miesiwach.pdf Link do komentarza
Mistrz Jan Napisano 9 kwietnia 2011 Udostępnij #18 Napisano 9 kwietnia 2011 Wejdż na "Wędliny domowe" kopalnia wiedzy. Jan. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 9 kwietnia 2011 Autor Udostępnij #19 Napisano 9 kwietnia 2011 My jak robimy wędliny zawsze przyprawiając kierujemy się własnym smakiem/upodobaniem ...I tak na przykład robiąc kiełbasę ( bądź mięso kiełbasiane do słoika )część mięsa mielimy drobno,część na grubym sitku,tak w proporcjach pół na pół .....Jeśli mięso jest zbyt chude trzeba dodac surowy boczek/podgardle/słonine ... co kto woliDo tego dochodzi czosnek ( na 8-10 kg. zmielonego mięsa ok. szklanka obranego czosnku - ja lubię wyraźną nutke czosnku w wyrobie )sól ... pieprz...Wszystko to należy dokładnie,przez około 20 -30 minut mieszać,można dolać szklankę wody,jak masa jest zbyt sztywna.Później ładujemy to przez maszynke w wieprzowe jelita ( można kupić ) .... do wędzarni !Bądź do słoików i .... mamy przepyszną "kiełbasianke " Link do komentarza
Draagon Napisano 9 kwietnia 2011 Udostępnij #20 Napisano 9 kwietnia 2011 Wszystkim bardzo pięknie dziękuję.A te słoiki mnie zainteresowały - jak to się wekuje i ile można przechowywać ?Wędzenie - trzech znajomych sie zaoferowało, że mi uwędzi Nie wiedziałem, że tyle osób to ma A tak a propo - świnka ma dojechać do masarni - badanie wet 25 zł, i rozbiorą mi ją. Pytanie jest takie - czy oni przypadkiem tam nie napompują mi szynki chemikaliami ? Bo tak to psu na budę.. Za kg świni płacę 4 zł/kg - uczciwa cena ? Bo mi się wydaje, że tak.ostatnio z 1,5 roku temu kupiłem pół świni - nie pamiętam ile płaciłem wtedy - ale dojechała w jednym kawałku - rozbierała żonka, która pierwszy raz w życiu świnię na oczy widziała - więc NET - opisy i trzy dni krojenia i wytapiania i to wszystko w kuchni w M-3 Nigdy więcej Link do komentarza
labas Napisano 9 kwietnia 2011 Udostępnij #21 Napisano 9 kwietnia 2011 Cytat Wędzenie - trzech znajomych sie zaoferowało, że mi uwędzi Jak chcesz to ja też mogę podwędzić Link do komentarza
Draagon Napisano 9 kwietnia 2011 Udostępnij #22 Napisano 9 kwietnia 2011 Cytat Jak chcesz to ja też mogę podwędzić Ciebie to ja mogę co najwyzej poczęstować za te oscypki na Letce A nie jeszcze bezczelnie wykorzystywać Link do komentarza
TINEK Napisano 10 kwietnia 2011 Udostępnij #23 Napisano 10 kwietnia 2011 rozumiem, że kupiłeś wieprzka, i ubojnia Ci usługowo ubije i rozbierze, nie nastrzykną Ci nie ma obawy, jaka masarnia? Link do komentarza
Draagon Napisano 10 kwietnia 2011 Udostępnij #24 Napisano 10 kwietnia 2011 A tego to nie wiem - bo to znajomi załatwiają - ja tylko partycypuję w kosztach. Ale jakaś lokalna chyba. Link do komentarza
kamaz123 Napisano 24 kwietnia 2011 Udostępnij #25 Napisano 24 kwietnia 2011 Korzystając z okazji pochwalę się swoją wędzarnią wraz z grillem: http://www.youtube.com/watch?v=vFtlib_Evu4 Link do komentarza
magpie101 Napisano 29 kwietnia 2011 Udostępnij #26 Napisano 29 kwietnia 2011 Mamy od lutego i juz kilka razy robilismy swoje wedlinki, a oto dowod.Na chwile obecna to tzw prototyp i stoi za gospodarczym, latem bedziemy przenosic metalowa konstrukcje na ogrod, calosc ma byc obmurowana i oblozona kamieniami polnymi. Link do komentarza
elutek Napisano 1 maja 2011 Udostępnij #27 Napisano 1 maja 2011 Cytat o maaatkooo... ale bym zjadła kawałek, tak smakowicie wygląda, i ta błyszcząca skórka... wyobrażam sobie ten smak i zapach, a kiełbaska pewnie jeszcze ciepła Link do komentarza
Draagon Napisano 1 maja 2011 Udostępnij #28 Napisano 1 maja 2011 Po swietach wprawdzie ale przyłączam sie do tego obżarstwa Link do komentarza
magpie101 Napisano 4 maja 2011 Udostępnij #29 Napisano 4 maja 2011 Elu na fotce wszystko jeszcze cieple, a pachnie zawsze w calym domu . Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się