Gusto 0 Napisano 25 sierpnia 2005 Udostępnij #1 Napisano 25 sierpnia 2005 Jakiś czas temu zabudowałem balkon zimnymi profilami. I po pewnym czasie zimą na "filarze" oraz na ścianie odrzielającej mój balkon od sąsiada zaczą pojawiać się grzyb. Czy mogę potraktorać filar i ścianę szkłem wodnym ? Czy udam się zabezpieczyćte elementy przed niechcianą zimową inwazją ? Link to postu Udostępnij na innych stronach
Redakcja 103 Napisano 29 sierpnia 2005 Udostępnij #2 Napisano 29 sierpnia 2005 Zagrzybienie powstaje w wyniku kondesacji pary wodnej na zimnych elementach zabudowy i problem ten wyeliminuje jedynie ocieplenie i wentylacja zabudowanego balkonu. Stosowanie jakichkolwiek preparatów impregnujących nie rozwiązuje problemu, gdyż wilgoć nadal będzie wnikać w przegrody powodując m.in. odpadanie tynku i łuszczenie się farby Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 29 sierpnia 2005 Udostępnij #3 Napisano 29 sierpnia 2005 niestety ocieplenie ściany balonowej dzielącej balkony i filaru nie wchodzi w grę. Podpojęciem zimny profil rozumiem ramy aluminowe szklone. Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 29 sierpnia 2005 Udostępnij #4 Napisano 29 sierpnia 2005 Inny rozwiązaniem, obnizenia temperatury punktu rosy jest skuteczna wentylacja, by nie tracić komfortu najlepiej rekuperatorek. Link to postu Udostępnij na innych stronach
Redakcja 103 Napisano 5 września 2005 Udostępnij #5 Napisano 5 września 2005 W takiej sytuacji jedynym wyjściem będzie "otworzenie" zabudowy balkonowej na okres zimy, aby para wodna przenikająca z pomieszczenia nie kondesowała na balkonie. Link to postu Udostępnij na innych stronach
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się