Skocz do zawartości

Kuchnia węgierska


Recommended Posts

  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie temu...
kociołek bez kociołka- moje "danie z kociołka" pieczone w naczyniu żaroodpornym:)
pokrojona wieprzowina (np łopatka lub szynka)
pokrojone kilka ziemniaków
cebula
ze 2 marchewki
trochę kiełbaski
kilka plasterków boczki
i koniecznie trochę białej kapusty (daje świetny smaczek)
to wszystko wymieszane, doprawione, duszone w piekarniku na termoobiegu 1,5 godziny... pycha...
Link do komentarza
Najlepiej kociołek węgierski smakuje na Węgrzech icon_smile.gif podpiekany na ognisku i robiony przez wszystkich uczestników zamieszania ( dużo do krojenia ).
Oczywiście jest to tylko moje subiektywne odczucie, ale robię na działce i nie ma już ani takiego smaku ani specyficznego klimatu Bogacza icon_wink.gif
Link do komentarza
Nie miałam jeszcze przyjemności kosztować potrawy z takiegoż kociołka ...icon_sad.gif

Z węgierskich dań to robię

-leczo ( cała rodzinka uwielbia )
-placek po węgiersku ( ile taki placem robiony w Polsce ma wspólnego z daniem węgierskim,to nie wiem... podejrzewam,że to tylko nazwa jest węgierska, cos jak "pierogi ruskie" )
Link do komentarza
Cytat

-placek po węgiersku ( ile taki placem robiony w Polsce ma wspólnego z daniem węgierskim,to nie wiem... podejrzewam,że to tylko nazwa jest węgierska, cos jak "pierogi ruskie" )


Dokładnie tak... icon_lol.gif Na Węgrzech nie spotkałam się z tym daniem nigdzie, ani w knajpach ani w domach prywatnych.
Link do komentarza
  • 3 miesiące temu...
Cytat

kociołek bez kociołka- moje "danie z kociołka" pieczone w naczyniu żaroodpornym:)
pokrojona wieprzowina (np łopatka lub szynka)
pokrojone kilka ziemniaków
cebula
ze 2 marchewki
trochę kiełbaski
kilka plasterków boczki
i koniecznie trochę białej kapusty (daje świetny smaczek)
to wszystko wymieszane, doprawione, duszone w piekarniku na termoobiegu 1,5 godziny... pycha...




Pod przykryciem czy bez?
Link do komentarza
to dołączę do grona wielbicieli kociołka, choć sezon powoli, acz nieuchronnie dobiega końca niestety icon_sad.gif

a kuchnia węgierska to moja ulubiona, od lat; dobrze, że na papryki sezon trwa w najlepsze icon_biggrin.gif
i nie zgodzę się, że placka po węgiersku nie można zrobić dobrego u nas, trzeba jedynie mieć:
dobrą słoninę, dobrą wołowinę, dobrą paprykę i dobrego... węgrzyna icon_wink.gif

pozdrawiam

Brak obrazka


Brak obrazka


i placek
Brak obrazka

Edytowano przez remarbi (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
  • 3 tygodnie temu...
Cytat

to dołączę do grona wielbicieli kociołka, choć sezon powoli, acz nieuchronnie dobiega końca niestety icon_sad.gif

a kuchnia węgierska to moja ulubiona, od lat; dobrze, że na papryki sezon trwa w najlepsze icon_biggrin.gif
i nie zgodzę się, że placka po węgiersku nie można zrobić dobrego u nas, trzeba jedynie mieć:
dobrą słoninę, dobrą wołowinę, dobrą paprykę i dobrego... węgrzyna icon_wink.gif

pozdrawiam

Brak obrazka


Brak obrazka


i placek
Brak obrazka



Rozmarzyłem się patrząc na te zdjęcia icon_smile.gif Smakowite niezwykle!

Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...
Cytat

Wiem, że Kolega chwilowo dość zajęty i chętnie pomogę
Oto Jego przepis do tego dania icon_smile.gif
Smacznego życzę



Pamiętasz , Szefie -że ja skuli wieku mam już sklerozę .... a teraz jeszcze okazało się, że ślepotę większą niż się spodziewałam ......
Ja dopiero teraz poczytałam i zajarzyłam kim jest remarbi icon_eek.gif icon_eek.gif icon_eek.gif
Aż z wrażenia napisałam dziś do Niego priv , ale chyba ostatnio rzadko tu zagląda..... dlategóż dla pewności pozdrowiłam także na blogu .... icon_biggrin.gif
Nie podaruję sobie , że przeoczyłam ten fakt .... dyć gdybym wiedziała wcześniej, to już dawno bym zagadała .... co tam zagadała - wewontek samotnościowy bym założyła coby było gdzie sie na duchu podtrzymywać.... jak dawniej .....
Ech .... stara , ślepa, sklerotyczka z dużym nosem i krzywymy nogamy ..... no żeby nie zauważyć .... norrrrmalnie nie mogę se podarować.... icon_rolleyes.gif
Link do komentarza
Cytat

Pamiętasz , Szefie -...
..... no żeby nie zauważyć .... norrrrmalnie nie mogę se podarować.... icon_rolleyes.gif


... po "michach" go poznałem (i trochę po stylu gotowania) icon_smile.gif
- dalej: ... lustrzane odbicie "remarbi" = (i)bramer ("i" dodał do rymu albo dla zmyły, albo jedno i drugie) icon_smile.gif icon_wink.gif
... reszty Twej wypowiedzi nie skomentuję (może jak zmienisz lustro) icon_smile.gif icon_wink.gif
Link do komentarza
  • 3 miesiące temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Trzeba było od razu napisać, że to pod dachem... 
    • Krokwie poziome (kleszcze) i pionowe (słupy) są odsunięte od ścian około 40-50cm, więc stwierdziliśmy z kumplem, że to za daleko żeby mocować profile UD do ścian. Może źle się wyraziłem pisząc w powietrzu, bo pofile UD będą przykręcone do krokwi poziomych (kleszczy), ale tylko wschód-zachód, bo te dwie pozostałe płatwie są 30cm wyżej i tam nawet nie ma jak już nic zamocować. To oczywiście niezgodne ze sztuką, bo krokwie coś tam zawsze pracują razem z dachem, dlatego dajemy krzyżowy, OSB i dopiero GK, to samo na skosach. Btw na ścianach szczytowych będzie piana Pur, więc profil by nam zalali pianą jakby był przykręcony do tej ściany. Oczywiście pewności czy to pękać nie będzie 100% nie ma. GK na łączeniach z sufitem i ściankach kolankowych ze skosami będą łączone profielem elastycznym. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Parking ma dużo większą wytrzymałość na ściskanie niż Termo fundament... zatem musi być twardszy... Przecież one mają zasadniczo różne docelowe zastosowanie...   TERMONIUM fundament:         Parking odpowiedniej grubości  zastąpić może termonium, ale w żaden sposób nie może być odwrotnie     
    • W opisie mam tak  Czyli nie ma różnicy czy zastosuje ten czy który mam obecnie eps200 parking w sumie wygląda on mi na lepszy dużo twardszy , ale tamten dedykowany do fudamentu więc jestem głupi z tego ale to i to EPS ... 
    • Kiedy właśnie o to chodzi, żeby sufit podwieszony był zupełnie niezależny, niezwiązany z tym stropem drewnianym, obitym OSB...   Do stropu drewnianego, przez płytę OSB przymocujesz zaczepy do swojego sprzętu sportowego... Będzie on narażone na drgania, przeciążenia, uderzenia przy mniej, czy bardziej intensywnych ćwiczeniach - tak jak ostrzegają wyżej koledzy... Na stropie betonowym może nie bardzo odczuwalne byłyby te ruchy i nie powodowałyby drgań, które spowodują pękanie podwieszanego sufitu z płyt g/k na połączeniach płyt g/k... Jeśli zrobisz wg Twojego planu - czyli sprzęt podwieszony poprzez sufit z wykończeniem g/k - na 100% w krótkim czasie będzie zarysowany sufit... właśnie na połączeniach płyt g/k...   W poprzek pokoju dasz gęściej profile CD60 - co 30 cm - i to powinno mechanicznie wytrzymać obciążenie płytami g/k... będzie sobie wisiał, przecież niczym dodatkowo nie obciążony, a przez otwory, o których pisałem wcześniej, niezależnie od podwieszonego sufitu, umocujesz sprzęt do belek obitych płytami OSB... sprzęt będzie sobie działał, ale nie oddziaływał na g/k... Można pomyśleć o stelażu krzyżowym, ale wydaje mi się, że przy niespełna 3 metrach szerokości pokoju, będzie to przerost formy nad treścią... Jak masz wielkie wątpliwości co do ciężaru podwieszonego sufitu, to (nie wiem co na to powiedzą koledzy) można zastosować PŁYTĘ G-K SPECJALNĄ 2600x1200x6,5MM PRO FLEXI NORGIPS...     No, ja tak bym zrobił... prosty, jednopoziomowy, gęstszy  stelaż, płyty 12 mm, otwory na montaż sprzętu wprost do drewnianego stropu...   Jeszcze uwaga:   Płyta nie powinna się o ścianę opierać - ona ma wisieć na stelażu... przy profilach CD60 zamocowanych co 30 cm, będzie wisieć na pięciu profilach...   Płyta ma 260 cm długości, więc i  tak będzie jeszcze połączenie na jej szerokości do tych 290 cm pokoju...   Będzie miało co pękać - w razie drgań i ruchów stropu...  
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...