Skocz do zawartości
AktywForum
Zbieraj punkty i wymieniaj na nagrody!

sprawdź punkty

R36

Uczestnik
  • Posty

    5
  • Dołączył

  • Ostatnio

Reputacja

0 Neutralny

O R36

  • Ranga
    Początkujący
  1. Miska, ciepła woda, odrobina płynu np. do naczyń, gąbką a najlepiej duży pędzel. Namoczyc porządnie tapetę, poczekać 5min, namoczyc ponownie. Wszystkie kleje do tapet są wodorozcienczalne, wystarczy aby nabrały wilgoci i tapeta prawie sama odchodzi. Gorzej z tapetą winylową, ta nie przepuści wody do kleju, trzeba najpierw na sucho usunąć winyl, i wtedy namoczyc podkład tapety. Nie skrobać bo pouszkadzamy sobie tylko niepotrzebnie ścianę, jak ładnie zdejmiesz tapetę, mozna ścianę odrazu malować lub ponownie tapetować.
  2. W tym przypadku najlepiej zacząć od lewej całym brytem. Sprawdzając pion narożnika najlepiej położyć na nim pierwszy bryt tapety. Z prawej za drzwiami jak wyjdzie, pewnym, jednym ruchem odciąć w rogu, tak aby nie narobić nierówności.
  3. Wszystko zależy tylko od tego jak ściana była przygotowana przed malowaniem. Jesli była porządnie zagruntowana to nie ma absolutnie żadnych przeciwwskazań, można śmiało tapetować. No a jak farba położona jest na niezagruntowaną ścianę, to niestety tapeta odejdzie z farbą od ściany. Bardzo często tapetujemy ściany pomalowane lateksami, nie ma z tym żadnych problemów, pod warunkiem, że ściana była dobrze zagruntowana.
  4. Tapety fizelinowe w kuchni jak najbardziej, pod warunkiem, że pójdzie na to przezroczyste szkło- bardzo fajny efekt, no i funkcjonalność. Jeśli nie chcesz szkła to lepiej zdecydować się na tapety winylowe, ewentualnie papierowe zmywalne.
  5. No chyba, że nie chcesz paćkać klejem i siup na ścianę możesz skorzystać z firmy, która profesjonalnie zajmuje się układaniem tapet.
×
×
  • Utwórz nowe...