Skocz do zawartości

madar5

Uczestnik
  • Posty

    1
  • Dołączył

  • Ostatnio

madar5's Achievements

Początkujący

Początkujący (1/4)

0

Reputacja

  1. Witam Być może ten temat był już poruszany na łamach forum ale jakoś nie natrafiłem na tego typu tematykę dlatego postanowiłem założyć nowy temat na forum. W czym rzecz, jestem w trakcie budowy domu mieszkalno letniskowego do zamieszkania całorocznego o powierzchni użytkowej 80 m 2 w którym zamierzam mieszkać w przyszłości. Obecnie jestem na etapie rozmyślań i wybierania systemu c.o. Moim mażeniem było by aby można było ogrzewać dom z kuchni kaflowej w której zamontowany by był kocioł z płaszczem wodnym i tu zaczyna się problem, ale o tym później. Moja kuchnia kaflowa miała by wyglądać tak: a teraz o tym problemie jak do takiej kuchni znaleźć odpowiedni a zarazem nie szpecący zbytnio wkład kuchenny z płaszczem wodnym czy piecokuchnie czy też kocioł kuchenny różnie to nazywają. Znalazłem kilka rozwiązań alternatywnych ale to nie jest jeszcze to o co mi chodzi. Na stronie: http://www.salonsob.webd.pl znalazłem kocioł kuchenny typu PG niemieckiej firmy Kuenzel ale nie bardzo wiem gdzie w tym kotle jest popielnik. Drugim rozwiazaniem jest firma FERRUM: http://www.ekokotly.com.pl która oferuje Pieco-kuchnia (8-14 kW) ale po pierwsze jak to obudować a po drugie to jak będzie wyglądała ta moja wymażona kuchnia z takimi dżwiczkami? To samo się tyczy oferty piecokuchni http://www.kostrzewa.com.pl 2) Kolejna sprawa - w moim terenie często bywają zaniki produ a więc zastosowanie instalacji z obiegiem wymuszonym i pompką na prąd jest dość ryzykowne. Hydraulik powiedział że można zastosować instalację grawitacyjno-pompową (nie wiem czy się dobrze wyraziłem) i kilka punktów podłączyć jako grawitacyjne a kilka w obiegu wymuszonym tylko czy z takiej piecokuchni można zasilać c.o. w systemie grawitacyjnym. 3) Kolejna sprawa pojemność płaszczy wodnych w tych piecokuchniach wacha się od 20 - 30 litrów nie wiem czy to starczy do zasilania instalacji grawitacyjnej która ma ogrzać 80 m 2 powierzchni. Chciałbym także z tej kuchni uzyskiwać ciepłą wodę użytkową a więc trzeba by było zastosować jakiś bojler tylko jaki i gdzie go umieścić. 4) Kolejna sprawa czy z takiej piecokuchni można zasilać ogrzewanie podłogowe, bo w kilku miejscach w domu tzn w łazience w przedpokoju chciałbym zastosować tego typu rozwiazanie. 5) Kolejna sprawa i to pytanie jest skierowane bardziej do zduna ale może ktoś już podobne rozwiązanie zastosował to też może coś doradzić. Jak widać na tym pierwszym obrazku kuchnia kaflowa posiada dochówkę i piec chlebowy. Ja chciałbym mieć coś podobnego równierz ale jak się zorientowałem te wszystkie piecokuchnie są dość dobrze izolowane także nie ma mowy o konwekcyjnym promieniowaniu cieplą od tego kotła a tym samym nie będzie możliwości ogrzania dochówki czy pieca chlebowego. Może jednak istnieje jakiś inny sposób przy tego typu rozwiązaniu, chętnie posłucham kogoś kto to już wypróbował. 6) No i sprawa ostateczna każdy odradza mi robienia takieego sposobu ogrzewania bo jak twierdzą będę miał z pomieszczenia w którym będzie stała kuchnia kaflowa - KOTŁOWNIĘ, a kuchnia ma stać praktycznie w salonie w takim aneksie kuchennym odzielonym od salonu tylko barem o wysokości 1,5m. Tylko zastanawiam się nad jednym kiedyś ludzie stosowali powrzechnie taki sytsem ogrzewania i nikomu to nie przeszkadzało dlaczego więc teraz ma być z tym problem. To by było chyba na tyle sporo się rozpisałem ale to dlatego że na wiele moich pytań nie znalazłem odpowiedzi w necie a zajmuję się tą sprawą dość długo. Kilka osób nawet podsyłało do mnie maile z zapytaniem jak to można zrobić niestety nie mogłem udzielić im wyczerpującej odpowiedzi, ale być może to forum w czymś pomoże i rozwieje wiele wątpliwości. Zapraszam wszystkich którzy mają jakieś doświadczenie w tej dziedzinie i mają coś do powiedzenia na wypowiadanie się w tej sprawie. Pozdrawiam i przepraszam za byki madar5
×
×
  • Utwórz nowe...